Otokar, Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, “Geleceğe hep birlikte ulaşmak” vizyonuyla yürüttüğü sürdürülebilirlik çalışmalarını aktardığı 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.
Türkiye’nin öncü otomotiv ve savunma sanayi şirketi Otokar, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Faaliyet gösterdiği tüm alanlarda Koç Topluluğu’nun paylaştığı değer ve ilkelere sadık kalarak insana ve topluma yakın, çevreye duyarlı, evrensel iş etiği ilkelerine bağlı bir yaklaşımla hareket eden Otokar, bu değerleri benimseyerek küresel ölçekteki konumunu her geçen gün daha da sağlamlaştırıyor.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarını sürdüren ve “Geleceğe hep birlikte ulaşmak” vizyonuyla hareket eden Otokar, sürdürülebilirlik faaliyetlerini dört ana başlıkta topladı. Ekonomik, sosyal, çevresel başarılar ve kurumsal yönetişim konularını kapsayan Sürdürülebilirlik Raporu’nda Otokar, bu alanlardaki başarılarını daha da ileriye taşımak ve küresel arenada daha da güçlü olmak hedefiyle yaptığı çalışmaları aktardı.
Karbon Ayak İzini Azaltmaya Devam Etti
Çevreci ve yenilikçi ürünleriyle gelecek nesillerin yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan Otokar, teknoloji ve dijitalleşmeyi bu süreçte itici güç olarak kullanıyor. Şirket, Arifiye’deki fabrikasında gerçekleştirilen enerji verimliliği faaliyetleri kapsamında devreye aldığı projelerle 2023 yılında yaklaşık 1.537 MWh enerji ve 695 ton CO2 tasarrufu sağladı. Ayrıca, su kaynaklarının korunması için gerçekleştirdiği projelerle yaklaşık 150 bin m³ suyu geri dönüştürerek üretim süreçlerine kazandırdı.
Otokar’ın, iş stratejilerini küresel bir oyuncu olma yolunda hayata geçirmenin yanı sıra çevresel etkiyi azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çalışmalarını da artırdığını vurgulayan Genel Müdür Aykut Özüner, “2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılını ve şirketimizin 60. yılını birlikte kutlamanın gururunu yaşadık. Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam ettik. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla karbon ayak izimizi azaltırken enerji verimliliği çalışmalarımız sayesinde önemli tasarruflar elde ettik. En değerli sermayemiz olan çalışanlarımızın gelişimini destekleyerek, eşitlikçi ve katılımcı bir iş iklimi oluşturduk” dedi.
Dijital Dönüşümde Yenilikçi Çözümlerini Genişletti
Geleceğin ihtiyaçlarına yönelik yeni donanım ve uygulamalar geliştirme çalışmalarını kesintisiz sürdüren Otokar, geçtiğimiz yıl Ar-Ge ve dijital dönüşüm projeleriyle sektördeki öncülüğünü pekiştirdi. 2023 yılında ticari ve askeri araç alanlarında yeni ürünlerini tanıtan şirket, hidrojen yakıt hücreli otobüs modeli Kent Hidrojen’i geliştirerek bu alandaki başarılarına bir yenisini ekledi. Otokar’ın Seviye 4 otonom sürüş teknolojisine sahip elektrikli otobüsü Otonom e-Centro da 2023 yılında ürün gamında yerini aldı. Ayrıca, Türkiye’nin ilk paletli insansız zırhlı aracı Alpar’ı ürün ailesine dahil eden Otokar, savunma sanayiinde yenilikçi çözümlerini genişletti. Faaliyet gösterdiği sektörlerde dijital dönüşüm yolculuğunda da öncü olmayı hedefleyen şirket, geliştirdiği projelerle sektördeki teknolojik dönüşüme katkı sağlamaya devam etti.
“Koç Holding Karbon Dönüşüm Programı’nda Aktif Rol Oynuyoruz”
2014’den beri BIST sürdürülebilirlik endeksinde yer alan Otokar’ın performansına dikkat çeken Özüner, “Raporlama yılımızda art arda 15. kez Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası olmayı başardık. Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa’da da büyümemizi sürdürdük; Fransa ve Romanya’nın ardından ticari araçlarda faaliyet gösteren iştirak şirketlerimiz arasına İtalya’yı da ekledik. Bir yandan küresel açılımımıza devam ederken, diğer yandan uzun vadeli çevresel ve sosyal hedeflerimizi genişlettik. Hedefimiz; yeşil ulaşım, enerji verimliliği, dijitalleşme ve toplumsal katkı alanlarında sürdürülebilir büyümeyi devam ettirerek küresel pazarda daha güçlü bir konum elde etmek. 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefleyen Koç Holding Karbon Dönüşüm Programı’nda aktif rol oynuyoruz. Bu doğrultuda, çevresel etkilerimizi yakından takip ediyor, enerji verimliliğini artırmak için yenilikçi teknolojilere, yeşil ulaşım çözümlerine ve geleceğe yatırım yapıyoruz.” dedi.
Geçtiğimiz yıl Sakarya’daki fabrikasında güneş enerji panellerini devreye alarak yenilenebilir enerjiye katkısını artıran Otokar, çalışan memnuniyeti ve toplumsal sorumluluk projelerine de aralıksız devam etti. İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışanlarına 37 bin 243 saat eğitim veren şirket, gençlere yatırım yapmayı da sürdürürken; 2023 yılında 177 lise ve 38 meslek yüksekokulu öğrencisine staj imkânı sağladı. Otokar ayrıca, çevresel sorumluluğa verdiği önemi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından layık görüldüğü “Çevre Ödülü” ile de bir kez daha tescilledi.
- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Sürdürülebilir Tedarikçi Geliştirme Programı – Proje Danışmanlığı
Sürdürülebilir Tedarik Stratejisine Neden İhtiyaç Duyuyoruz?
Şirketlerimize Sürdürülebilir Tedarikçi Geliştirme danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sürdürülebilir tedarik bakış açısında satınalma operasyonu ürün ve hizmet alımının çok ötesine geçti. Tüm dünyada şirketler, iş ilişkilerini; çevre, sosyal ve yönetişim (ESG) perspektifi ile birlikte değerlendiriyor. Tedarikçi ESG programları işin hayati parçası haline geldi. Paydaş firmanın sürdürülebilirlik anlayış ve uygulamaları analiz ediliyor. Tedarikçinin içinde bulunduğu dünyaya, çevreye, topluma, çalışanlara, tüketiciye ve mevzuata saygısı etraflıca değerlendiriliyor. Dünyada şirketler sürdürülebilirlik kriterlerine uymayan firmalarla yan yana gelmek ve onlarla iş ilişkisinde bulunmak istemiyor.
Sürdürülebilir satınalma gereklilikleri için tedarikçi ekosisteminin riskleri analiz edilmelidir. Tedarikçilerden emisyon verisi alınamadığında, emisyon hesaplarında problemlere neden olmaktadır. Net sıfır emisyon hedefi için tedarikçileri teşvik edici aksiyonları (zaman zaman zorlayıcı tedbirler) almak, tedarik stratejisini yeni baştan dizayn etmek gerecektir. Bu bir zorunluluktur.
Sürdürülebilir Tedarikçi Geliştirme Programı yeni dönemin anahtarı olarak değerlendirilmektedir.
Proje Koordinatörü: Prof. Dr. Murat ERDAL egitim@satinalmadergisi.com
Sürdürülebilir Tedarikçi Geliştirme Programı – Proje Danışmanlığı
ŞİRKETLERİMİZE GÜVENİLİR BİR YAPI HAZIRLIYORUZ
Proje Adımları:
- Sürdürülebilir Tedarik / Kaynak Stratejisi
- Tedarikçi ve Operasyonel Riskler
- Sürdürülebilir Tedarikçi Kimliği
- Tedarikçi ESG Programı
- Mevzuata Uyum ve Emisyon Hesaplamaları
- ISO 20400 Sürdürülebilir Tedarik Standardı
- İhale Kriterleri ve Sözleşmelerin Revizyonu
- Tedarikçi Geliştirme – Rehberlik Programı
- Tedarikçiler için Eğitimler
- Tedarikçi Portalı; Takip ve İzleme
- Tedarikçi Performans Değerlendirme
- Tedarikçi Etik Kodlar
- Tedarikçi Davranış Kuralları
- Tedarikçi Gelişimi ve Raporlama
Proje Danışmanlık Süresi: 1 Yıl
2 günlük Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi ve Yeşil Satın alma Eğitiminin içeriğini incelemek için https://satinalmadergisi.com/egitim.pdf Eğitim Kataloğunu indirebilirsiniz.
Ekibinizin ihtiyacı doğru eğitim teklifini almak için talebinizi egitim@satinalmadergisi.com e-posta adresimize iletebilirsiniz.