Otomotiv Sanayii Derneği 2016 Dördüncü Çeyrek / Dış Ticaret Raporu

spot_imgspot_img

Otomotiv Sanayii

Dış Ticaret Raporu

Türkiye İhracat Verileri:

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre hazırlanmıştır.

* Aralık ayı ihracat verilerine, “İhracatçı Birlikleri Kaydından Muaf İhracat” verisi dahil değildir. Son 12 aylık dönem için ilk 11 ay TUİK, son ay TİM rakamı kullanılmıştır.

  • 2016 yılında Türkiye toplam ihracatı yüzde 1 oranında azalırken, Otomotiv Endüstrisi ihracatı yüzde 13 oranında artış gösterdi ve toplam ihracat içerisinde yüzde 16,8’lik pay ile ilk sıradaki yerini korudu.

TÜİK Verilerine Göre Dış Ticaret Dengesi:

2 GTİP 87.00 kapsamında yapılan dış ticaret; motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları; bunların aksam, parça ve aksesuarı dış ticaret verilerini, otomobil dış ticaret verileri, geniş ekonomik grupların sınıflamasına (BEC) göre 51-Binek Otomobilleri verilerini içermektedir.

  • 2016 yılında Türkiye toplam ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1, ithalatı ise yüzde 4 azaldı. Bu dönemde dış ticaret açığı 63 Milyar $ seviyesinden 56 Milyar $ seviyesine geriledi.
  • GTİP 87 kapsamında belirlenen otomotiv dış ticaret verilerine göre ihracat geçen seneye göre yüzde 13, ithalat ise yüzde 2 oranında arttı. 2015 yılında 80,9 Milyon $ olan açık kapatıldı ve 2016 yılında dış ticaret 1,96 Milyar $ seviyesinde fazla verdi.
  • Geçen seneye göre 2016 yılında, otomobil ihracatı yüzde 21, ithalatı ise yüzde 7 oranında arttı. Bu dönemde otomobil dış ticaret açığı 1,48 Milyar $ seviyesine geriledi.

Fasıllara Göre Dış Ticaret Dengesi :

  •  2016 yılında GTİP bazında dış ticaret dengesi verileri içerisinde; dış ticaret fazlası yaratan ilk 10 sektörün analizine bakıldığında, 87 GTİP’li “Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı” dış ticaretinin dış ticaret fazlası yaratan altıncı sektör konumunda olduğu görülmektedir.
  • Türkiye toplam dış ticaretinde dış ticaret fazlası yaratan ilk 10 sektör, dış ticaret fazlası yaratan tüm sektörler içerisinde yüzde 74 paya sahiptir.

GTİP

TANIM

61

Örme giyim eşyası ve aksesuarı

71

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar

62

Örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı

8

Yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler

73

Demir veya çelikten eşya

87

Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı

57

Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları

25

Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento

20

Sebzeler, meyvalar, sert kabuklu meyvalar ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar

63

Dokunabilir maddelerden hazır eşya, takımlar, kullanılmış giyim ve dokunmuş diğer eşya, paçavralar

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR