Alışveriş Merkezleri, Tüketicilere keyifli alışveriş imkanı veren, Perakende Sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekanlardır. Türkiye ‘nin modern alışveriş kavramı ile tanışması 26 yıl önce Galleria Alışveriş merkezi ile başlıyor. 1988 yılında hizmete açılan merkez tüketici alışkanlığının gelişmesine öncülük etmenin yanı sıra alışveriş arasında eğlenceli zaman geçirilecek alanları da bünyesinde bulunduruyor. Galleria sayesinde kalite kavramı ve dünya markaları ile buluşmaya başlıyoruz.
İlk yıllarda Galleria İstanbul’un her bölgesinden ziyaretçi kitlesine ev sahipliği yapıyor. Hatta hatırlayanlarınız olur, giriş kapılarında kuyruklar oluşur, özellikle hafta sonları içeride yürümek zorlaşırdı. Yemek katında oturacak boş masa dahi bulunmazdı.
Tüketici AVM içerisinde sinerji ve hareketlilik ile karşılaşıyor, her bölgeden değişik insanlar görebiliyor, tarzına uygun olanı arayıp seçebiliyor, her istediğini avm ortamında bulabildiği için zaman kazancı sağlayabiliyor. Bu gibi nedenlerle alışveriş noktaları, cadde mağazaları, mahalle pazarları, semt çarşılarıyken Galleria ‘nın halkı çok katlı mağaza merkezi ile tanıştırması ile AVM sayıları arttı ve bazı lokasyonlarda ihtiyaç haline geldi.
Türkiye ‘de son 12 yılda AVM sayısı %400 oranında artış göstermiştir. Mayıs 2014 verilerine göre İstanbul’ da 97 olmak üzere 57 kentte toplam 329 AVM bulunmaktadır. AVM’ ler şehir insanlarının yaşam merkezleri olarak konumlandırılmakta ve daha onlarca AVM projeleri bulunmaktadır.
Alışveriş ve eğlence unsurlarını bir arada sunması nedeniyle kadın, erkek, genç, yaşlı her grup ve kesimden büyük ilgi gören AVM’ler, artık bayramlarda da cazibe merkezlerine dönüştüler.
Ve bir Ramazan Bayramı daha… hedef belli… Bir önceki özel günden hatta bir önceki Ramazan Bayram’ından daha yüksek ciro sağlanmalı, daha çok tüketiciye ulaşılmalı.
Rekabet bu denli büyük olunca alışveriş merkezleri de daha çok kişiye ulaşmak için reklam ve PR çalışmalarına fazlasıyla ağırlık vermeye başladı. Mağazalar ciro artışı sağlamak için gerekli bütün hazırlıklarını bitirdi. Daha çok müşteri çekmek adına yapılan sezon indirimleri, yeni sezona geçiş hazırlıkları, Bayram hediyesi adı altında cazip kampanya duyuruları görsel medya, sosyal paylaşım siteleri ve markların kendi web sitelerinde boy göstermeye başladı. Stok hazırlıkları var gücü ile devam etmekte, Bayramda mesai yapacak personel shiftleri tamamlanmakta, vitrin görselleri yenilenmekte. Markaların merkezlerinde günlük toplantılar sıklaştırılmakta, geçmiş dönem verileri ile bu bayram sonundaki veri tahminleri analiz edilmekte. Elde edilen tahmin sonuçlarına istinaden ürün yönetimi yapılmakt ve mağaza raflarına ürün transferleri sağlanmaktadır. Mağaza personeline gerekli eğitim tamamlanmış olup, Bayramdan önceki hafta personel yeni bilgileri ile sahada yerini almaktadır.
….
Yazar: Eda EKİNCİOĞLU
Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Temmuz 2014 sayısında bulabilirsiniz.!
Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!