Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Hakkında

Alım - Satım

Bildiğimiz gibi Türkiye 22 Mart 2010’dan bu yana Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına İlişkin Sözleşme’ye (ADR) taraftır. Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığının yıl içerisinde yirmi iki milyon ton seviyelerine ulaşmış olması ve bu taşımaların yaklaşık yüzde doksanlık bölümünün karayolu ile gerçekleşmesi sebebiyle Türkiye’nin ADR Anlaşması’na taraf olmasının önemi rahatlıkla anlaşılabilir (Uzel & Durdağ, 2014).

Türkiye, ADR Anlaşması’na taraf olduktan sonra ulusal mevzuatını ADR anlaşmasına uygun hale getirmek ve anlaşmanın kendisine yüklediği sorumlulukları karşılamak amacıyla çalışmalara başlamıştır. Türkiye’nin ulusal mevzuatını ADR Anlaşması’na uygun hale getirme çalışmalarının önemli adımlarından biri de 10 Nisan 2014 tarih ve 15341 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile yürürlüğe girmiş olan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge’dir.

Hangi işletmelerin Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’ne ihtiyaçları var …

Genel olarak tehlike madde taşımacılığı ile ilgili yürürlüğe girmiş olan tüm yönetmelik genelge ve yönergelerde olduğu gibi bu yönergenin amacı da güvenliği artırmak ve her faaliyeti kayıt altına alabilmektir. Bu yönerge ile öncelikli olarak tehlikeli madde gönderen ve alanlar başta olmak üzere tehlikeli madde elleçleyen her işletmeyi kayıt altına almak ve bu işlerde güvenliğe yeterli önemi vermeyenlerin önünü kesmek amaçlanmıştır. Yönergenin amacı; Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmelerin, almak zorunda oldukları Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’nin düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Bu yönergeye göre; yönetmelik kapsamındaki tehlikeli maddelerden bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.

Ya taşıma yapanlar ?

Yönerge yürürlüğe girdiğinden itibaren tehlikeli madde alanında faaliyet gösteren tüm taraflar kendilerinin bu yönergenin kapsamında olup olmadıklarını sorgulamaya başladılar. Özellikle tehlikeli madde taşıyanlar bu yönergenin kapsamı içinde olup olmadıklarını netleştirmekte güçlük çektiler. Bunun başlıca sebebi yönergenin ikinci maddesinin b bendinde yazan “Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, R1, R2 yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında sadece taşımacılık faaliyetinde bulunanları kapsamaz” cümlesidir.

Yazar: Ezgi UZEL

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Temmuz 2014 sayısında bulabilirsiniz.!

Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!

Uygulamaya erişmek için tıklayınız… 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds