Performans değerlendirmelerinin yapıldığı bu dönemlerde çalışanların performansını ne kadar gerçekçi verilere dayanarak ölçüyoruz? Yaptığımız işin geleceğini etkileyecek kadar önemli bir faktör olan çalışanlar, performans değerlendirmelerinden sonra bize faydalı olabiliyor mu?
Bir yöneticinin en zorlu görevinin performans değerlendirmesi yapmak olduğuna inanıyorum. Özellikle düşük performanslı bir çalışan ile konuşabilmek, onu iyileştirebilmek oldukça zorlu bir görev. İşte esas yönetici olmak/olabilmek bu noktada ortaya çıkıyor. Eğer düşük performanslı bir çalışanınızla karşılıklı oturup konuştuktan sonra performansını arttırabiliyorsanız bence siz olmuşsunuz. Bir yöneticiden daha ne beklersin ki? Bu zorlu görev yetkinliği, kimilerine doğuştan bahşedilirken, kimileri de okuyarak, deneyerek, araştırarak edinilen deneyimler sayesinde elde ediyor.
Bende doğuştan böyle bir yetkinlik var mı bilmiyorum bunu benimle çalışanlara sormak lazım ama tüm araştırmalarım ile ulaştığım sonuca bakarsak, çalışan motivasyonunu ve yönetimini sağlamanın en etkili methodu, çalışana koçluk yapmak. Bu sebeptendir ki koçluk kabiliyetlerini geliştirmek üzerine sık sık paylaşımlarda bulunarak doğru bilgiyi çok daha kolay ulaşılabilir kılmak adına çabalıyorum.
Performans değerlendirme sürecinde siz neler kazandığınızı veya kaybettiğinizi düşünüyorsunuz? Yaklaşımlarınız çalışanlarınızı motive edebildi mi yoksa demotive olan çalışanlarınız için şirket karlılığını yani veremediğiniz zamları mı sorumlu tutuyorsunuz?