Değerli yöneticiler,
Satınalma Dergisi 140. sayımız yine dopdolu. Bu sayımıza katkı veren tüm yazarlarımıza teşekkür ederim.
2023 yılı son çeyreğinden başlayarak küresel tedarik zinciri risklerini yoğun bir biçimde konuşmaya başladık. Yıl boyunca Kızıldeniz – Süveyş Kanalı üzerindeki deniz taşımacılığı riskleri ve konteyner navlun artışları gündemini korudu. Rakamlar üzerinden konuşmak gerekirse, Drewry Küresel Konteyner Bileşik Endeksi 1 Ağustos 2024 tarihinde 5.736 $ seviyesine geldi. Endeksin geldiği nokta, 2019 yılı pandemi öncesi döneme göre % 304 daha fazla. Artan fiyatlar elbette küresel ticarette yeni arayışları da beraberinde getiriyor.
Tedarik zincirleri çok yönlü sorgulanıyor.
Artan Jeopolitik Riskler Dış Ticaretimizi Etkiliyor
Siyasi gelişmeler 2024 yılında başından bu yana hızlı gelişim gösterdi. Filistin’de yaşanan trajedi neticesinde İsrail’le olan ticarete düzenleme getirildi. Son üç ayda yaşanan gelişmeler ise bölgesel çapta savaş risklerinin kuvvet kazandığı bir dönem oldu.
Küresel çapta ayrışmanın ekonomik ve sosyal yaşamda etkilerini gözlemleyebiliyoruz.
Sınır komşularımız başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri stratejik ihracat pazarlarımız.
Dış ticaretimiz kaçınılmaz olarak jeo-politik risklerden etkilenmektedir. Yakın gelecekte turizm gibi lokomotif sektörlerimizin de zarar görmesi muhtemel görünüyor. Diğer taraftan uluslararası kredilere erişim zorlaşmaktadır. Vize problemleri (seyahat engeli) katlanarak büyümektedir.
Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın kalıcı bir düzen ve istikrardan yoksun bir hale dönüştüğüne hep birlikte tanıklık ediyoruz. Senaryo olmaktan çıkıp gündelik haberlerin ayrılmaz parçası olan uzun menzilli füze/drone saldırıları, hava harekatları, terör saldırıları, suikastler vb. ülkemiz açısından ciddi tehdit yaratmaktadır. Bölgede kısa ve orta vadede bir düzelme öngörülmediği gibi işler iyiden iyiye karmaşık hale gelebilir. Bu nedenle ülke çıkarlarımızı korumada ve uluslararası ilişkilerimizde çok dikkatli olmaya ihtiyacımız var.
Şirketlerimiz Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Eksikliklerini Hızla Gidermeli
Ortadoğu ihracat pazarlarımızdaki daralma şirketlerimizi Avrupa, Amerika ve Afrika pazarlarına yönlendiriyor. Gelişmiş pazarlar ise hayli zorlayıcı. Kaliteden ödün verilmiyor. Maliyetler sürekli gözden geçiriliyor. Sürdürülebilirlik temelli ödevlerle karşı karşıyayız.
Şirket DNA’sını sürdürülebilirlik temelli değiştirme mecburiyetimiz var.
Gelişmiş ülkelerdeki şirketler, bölgesel/ulusal çevre yasaları ve sürdürülebilirlik düzenlemeleri gereği ticari ilişkilere hassasiyetle yaklaşıyorlar. Tek başına ürün odaklı yaklaşım gerilerde kaldı. Öncelikle, ticari riskleri ve bütünsel olarak tedarikçi/satıcı şirketini değerlendiriyorlar. Sürdürülebilir Tedarik Zinciri ve Yeşil Satınalma eksenli düşünüp ona uygun hareket ediyorlar. Keskin rekabet ortamında şirket olarak ya sürdürülebilirliğe odaklanıp dersimize çalışacağız ya da silinip gideceğiz.
Satınalma Dergisi Eğitim Hizmetlerinden Yararlanan Şirketlerimizin Sayısı Hızla Artıyor.
Satınalma ve tedarikçi performans değerlendirme eğitimlerinden pazarlık tekniklerine, harcama yönetimi – gider analizinden sürdürülebilir tedarik zinciri eğitimine kadar uygun fiyatla eğitim hizmetleri sunuyoruz. Yurtiçi ve uluslararası referanslarımıza güveniyoruz.
Eğitim kataloğumuzu satinalmadergisi.com/egitim.pdf indirerek ekibiniz için en doğru eğitimi alabilirsiniz. Satınalma eğitimlerinden bir tane alan firmalarımıza 3.000 TL değerinde (10 kişiye kadar) 1 yıllık e-dergi aboneliği hediye ediyoruz.
Ekibinizin Mesleki Gelişimi için Şirket Aboneliğinizi Yaptırın
E-Dergi Aboneliği ile Ekibinizin Yetkinliklerini Yükseltin
Ekibinizin mesleki ve yönetsel becerilerinin gelişimi için bir adım atın.
Departman olarak dergi arşivine (140 sayı) ve gelecek bir yıl boyunca 12 sayıya erişim sağlayın. Dijital dergi aboneliği için https://satinalmadergisi.com/dijital-islem-merkezi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
Prof. Dr. Murat ERDAL
Editör
editor@satinalmadergisi.com