2. EL ARAÇ ALIMI
İşletmeler araç için ayırdıkları bütçe miktarına göre 0 km araç yerine bazen 2.el araç almayı tercih edebilmektedir. İkinci el alım sürecinin verimli yönetilmesi işletmeleri bir takım risk ve zararlardan koruyacaktır.
Firmaların 2.el araç satın alırken dikkat etmeleri gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
- Satın almayı düşündükleri aracı mutlaka yetkili servise veya expertiz ofislerine götürerek expertiz raporu alınmalı,
- Ekonomik kayıpları azaltmak ve verimliliği artırmak için özellikle 0-2 yaş arası (30.000-000 km arası) 2.el araçlar tercih edilmeli,
- Araç motor, şasi ve plaka numaralarından hasar durumu, sigorta şirketlerinden sorgulanmalı,
- Araç satın alma işlemi mutlaka noterde gerçekleştirilmeli ve araç devri yapıldıktan sonra ödeme yapılmalı,
- Satın alınan araç, firma aktiflerine kayıt edileceğinden araç satıcısı firma ise mutlaka araç satış faturası da talep edilmeli,
- Özellikle lüks ve ithal araçların satışına özel dikkat gösterilmelidir. Çünkü son yıllarda ithal lüks araçlar düşük gümrük vergileri ödenerek Türkiye’ye dahil edilmekte ve 2.elde satışı yapılmaktadır. Gümrükte yasal açıdan problemleri olan araçları satın alanlar müteselsilen sorumludur. Bu nedenle ithal ve lüks segmentteki araçlar, 2.el alımlarında araştırma yapılarak, kurumsal firmalar tercih edilmelidir.
- Satın alınacak aracın beyan edilen kilometresinin doğru olup olmadığına özellikle dikkat edilmelidir.
2. EL ARAÇ SATIŞI
İşletme filosuna kayıtlı araçlar belirli kullanım yılı ve kilometre sonrasında verimlilik ömrünü doldururlar. Bu nedenle ekonomik ömrünü dolduran araçların yenilenmesi gerekmektedir. Yenileme ve 2.el satış işleminin ertelenmesi, kullanılmaya devam edilmesi, işletmeyi gereksiz maliyetlerle karşı karşıya bırakır. Çok yoğun araç kullanan lojistik ve pazarlama firmaları için yenileme ve 2.el satışı, esas faaliyet alanını daha çok etkilemektedir.
Yenileme ve 2.el satış sürecinin doğru kararlarla yönetilmesi gerekir. Bu sürecin iki temel sorunu vardır.
1-Araçlar ne zaman yenilenecek? Hangi araçlar ekonomik ömrünü doldurmuştur ?
2-Yenilenmesine karar verilen araçları iyi bedellerle 2.elde nasıl satabiliriz ?
İlk soruya net bir cevap vermek mümkün değil. Çünkü her araç için yenileme zamanı ve kilometresi farklıdır. Ayrıca sürücülerin performansı da bu süreyi uzatıp, kısaltabilmektedir. Burada değerlendirilmesi gereken temel kriter, araçların olağan dışı masraflarının artması, sürüş konfor ve güvenliğinin azalmasıdır.
Peki yenilenmesine karar verilen araçları 2.elde nasıl daha iyi değerlendirebiliriz? Bunun için yapılması gerekenleri de şöyle sıralayabiliriz:
1- Satışa çıkarılacak araçların kaporta hasarları ve araç içi temizliği yapılmalı,
2- Araçların bireysel müşterilere, galeri veya takas yöntemiyle mi elden çıkarılacağına karar verilmeli. Çünkü her araç için farklı yöntemler tercih edilebilir. Bunun için her yöntemle ilgili fiyat teklifleri alınmalı.
3- Satışa çıkarılmasına karar verilen araçların banka rehinleri kaldırılmalı, varsa bandrol ve trafik cezaları ödenmeli.
4- Kurumsal ve güvenli olmayan kişilere araçlar emanet olarak kesinlikle bırakılmamalı.
5- En iyi fiyatı bulmanın yolu, otomotiv sektöründe birçok defa satış sürecindeki bekleme süresiyle ilgilidir. Bu nedenle araç satış süreçleri binek araçlarda en az 1 ay, ticari araçlarda ise 2 ay programlanmalıdır. Çünkü sürecin kısa tutulması araçların daha az bedelle satışı demektir.
6- Özellikle internet siteleri satış sürecinde denenmeli.
7- Satışı yapılan araçlar noter satış sözleşmesi yapılmadan alıcılara teslim edilmemelidir.
Ahmet ALBAYRAK
Dolunay Filo