Endüstriyel Fırın Sektöründe Makine Teknik Ressamı Nasıl Olmalı?

Alım - Satım

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 10 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Yöneticiği görevlerini üstlendim. Halen Sistem Makine End. Fırınlar Şirketi’nde çalışmaktayım.

Fabrikalarda proje ofisleri genelde en gözde ve en önemli bölümlerdir. Çünkü imalat, montaj ve üretim yapan fabrikanın kalbi proje ofisinde atar. Proje ofisi fabrikanın kozmik odasıdır. Üretim projeden çıkacak çizimlerle başlar ve ilerler. Dolayısı ile fabrika yöneticileri projelerini çizecek ve tasarlayacak olan teknik ressam alımlarına özel önem verirler.

Bu yazımda fabrikalarda çalıştığım süre içinde yaptığım gözlemlere dayanarak kendimce iyi bir teknik ressam nasıl olmalı sorusunun cevabını bulmaya çalışacağım. Yapı, üretim, maden, metal, kalıp, çelik konstrüksiyon, bilişim, otomotiv, inşaat gibi değişik sektörlerde görev alan teknik ressamlardan ziyade daha çok endüstriyel fırın sektörünün ihtiyaçları çerçevesinde ele alacağım.

Öncelikle teknik ressam olmak için üniversitelerin makine mühendisliği, makine teknik öğretmenliği ve iki yıllık makine teknikerliği, grafik tasarım, makine ressamlığı gibi bölümlerden mezun olmaları gerekir. Ayrıca kendini iyi yetiştirmiş teknik lise çıkışlı arkadaşlarımızdan ve diğer mühendislik veya alanlardan da teknik ressam çıkabilmektedir. Bu konu tamamen bu alana yönelmek ve mesleğini sevmek, kendini çeşitli kurslar alarak yetiştirmek ve tecrübe kazanmakla ilgilidir.

Teknik ressamlığı tercih edenlerin özellikle Autocad, Autodesk Invertor, Solidworks, Autocad fusion 360 gibi temel programları öğrenmeleri gerekir. Bunların yanı sıra Office programlarını da bilmek önemlidir. Bu programlar okulda öğrenileceği gibi, çeşitli kurslarla pekiştirilebilir ve tecrübe ile uzman haline gelinebilir.

Teknik ressamlığı tercih eden arkadaşlarımızın hayal güçlerinin ve tasarım kabiliyetlerinin gelişmiş ve tasarımı projeye dönüştürme yeteneklerinin zirvede olması gerekir. Öte yandan detaycı bakış açısına sahip olmalıdırlar. Aslında yeni bir şeyler tasarlamak ve onu projelendirmek, beynindekileri bilgisayara ve kağıda dökmek, en nihayetinde yaptığı çizimlerin doğrultusunda ortaya çıkan ürünü görmek insana mutluluk veren bir şeydir. Tabi her meslekte olduğu gibi sorumluluk sahibi teknik ressam arkadaşlarımız mühendislerle koordineli bir şekilde hareket etmek zorundadırlar.

Yukarıda sayılanların yanı sıra teknik ressamlarda bulunması gereken özelliklerden bazıları şunlardır: Mevcut makine üzerinden ölçü alabilme, revizyon işlerini tasarlayabilme, ölçeklendirebilme, kumpas ve mikrometre kullanabilme, malzemeleri tanıma, uluslararası norm ve standart bilgisine vakıf olma, teknik seviyede yabancı dil bilgisi…

Diğer yandan teknik ressamlar bazan çizimin dışına çıkıp projeyi takip etmekle de görevlendirilebilirler. Üretim ve montaj aşamasında işin başına gelerek yapılan işin projeye uygunluğunu kontrol ederler. Kendilerinden projede kullanılacak malzeme listesi hazırlamaları ve ERP programına girmeleri istenebilir. Yani satınalma birimiyle iletişim halinde bulunmaları gerekebilir. Ayrıca sektörleri ile ilgili fuarları ziyaret edip yeni gelişmeleri takip etmeleri, programların yeni sürümlerinin tanıtımlarına katılmaları da son derece iyi olur.

İş görüşmelerinde mülakattan sonra genelde kendilerinden küçük fakat zor bir parçayı belirli bir sürede çizmeleri istenebilir. Kendilerine güven içinde bu konuya hazırlıklı olmalarında fayda vardır.

Teknik ressamlar genelde masa ve bilgisayar başında çalıştıklarından rahat ve ergonomik bir koltuk, geniş bir bilgisayar ekranı (çift ekran tercih ederler), hızlı ve donanımlı bir bilgisayar, geniş bir çalışma masası ve kumpas, cetvel, makas, ince uçlu kalem gibi ekipmanlar isterler. Kolay ve ulaşılabilir bir mesafede plotter yazıcı ve fotokopi makinası da olmalıdır. Bütün bunların yanısıra istedikleri zaman içmek için kahve ve çay makinası, yanında yemeye atıştırmalıklar ve molalarda kafa dağıtmalarını sağlayacak masa tenisi, langırt tarzı oyun ekipmanları da her daim hazır olmalıdır. Sessiz ve havadar bir proje odası onlar için fabrika yönetimince hazırlanmalıdır. Sunumlarını yapabilecekleri projektör veya dev ekran televizyon olursa çok faydalı olur. Teknik ressamlar kaprisli ve nazlı olduklarından işyerince verilen ayakkabı ve iş elbiseleri de modern tarzda ve şık görünümlü olmak zorundadır. Onları aldıkları ücetin yanı sıra geziler, piknikler, sosyal aktiviteler, güzel mekanlarda ve samimi ortamda yenen yemekler motive eder. Doğum günleri, evlilik yıldönümleri, resmi ve özel bayramlar insan kaynaklarınca titizlikle takip edilmeli ve ufak organizasyon ve hediyelerle motive edilmelidirler.

Teknik ressam kadrosu içinde en tecrübeli olan bir kişi proje şefi olarak görevlendirilmelidir. Profe şefi arşiv ve dosyalama işlerini ve günlük çizim görevlendirmelerini yapar. Projelerdeki detaylara ve aciliyet sırasına o karar verir, hedefleri o belirler.. Program seçimlerinde ve eğitim organizasyonlarında söz sahibidir. Proje bölümünün istek ve sorunlarını üst amirlerine o iletir. Fabrikadaki satınalma birimi, ar-ge bölümü ve mühendislerle iletişimi o sağlar. Haftalık proje bölümü toplantılarına başkanlık eder, genel toplantılarda proje bölümünü temsil eder. Ayrıca yeni gelen arkadaşların yetişmeleri konusunda gerekli ortamı hazırlar ve onlara öğretmenlik yapar. Arşiv ve dosyalama işinin organizasyonu da onun görevleri arasındadır. Hem bilgisayar ortamında hem de dosyalar içinde arşivleme ve veri gizliliği proje ofisi için çok önemlidir.

Endüstriyel fırın sektöründe binlerce yetişmiş ve tecrübeli teknik ressamlar mevcuttur. Recep Coşkun, Yusuf Vatan, Mücahid Uyar, Ümit Ertürk, Şerife Taşkıran, İsmail Burak Kar, Esra Aksak Öget, Hilal Atay Büken, Hüseyin Baş, Murat Cingi bunlardan sadece bazıları…. Arzumuz teknik ressamların sayılarının artması, yeni yeteneklerin yetişmesi ve hak ettikleri ücret ve çalışma koşullarına kavuşmaları.

 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds