Son zamanlarda sıklıkla okuduğumuz, meslekten olan herkesin ucundan da olsa duyduğu bir kavram tedarik zincirinde şeffaflık. Peki nedir bu şeffaflık? Ne işe yarar? Sürecin bu kadar görünür ve bilinir olması neden gereklidir?
Tedarik Zincirinde şeffaflık, (Supply Chain Visibility/Transparency), ürün, parça ve/veya bileşenlerinin, imalatçıdan nihai varış noktasına (müşteri) kadar, hareketlerinin takibinin yapılabilmesidir. Buradaki amaç, müşteri de dahil olmak üzere tüm paydaşların ürün ile ilgili verilere kolayca ulaşılmasını sağlayarak tedarik zincirini iyileştirmek ve güçlendirmektir.
Yıllar içinde, tedarik zinciri süreçlerini dışarıdan temin ederek (outsource) maliyetlerini daha iyi yöneten ve aynı zamanda asıl işlerine odaklanabilen firmalar, zaman içinde, tedarik zinciri süreçlerinde kontrolü ve görünürlüğü kaybetmiş oldu. Teknolojik gelişmeler sayesinde (ERP) bilgiye ulaşım sağlanabilir olmuş olsa da, temin edilen bilgi yetersiz kaldı. Çünkü, ürünün tedarik zinciri sürecini yöneten firmalar dışında, nihai tüketici de bu bilgileri talep eder hale geldi.
Teknolojik gelişmeler ve sosyal medya, tüketicinin bilgiye ulaşımını kolaylaştırdı, ve paydaşların bilinçlenmesini sağladı.
Tedarik zinciri görünürlük teknolojisi, kullanıcıların harekete geçmesine ve talebi yeniden şekillendirmesine veya arzı yeniden yönlendirmesine izin vererek değişime hızlı yanıt olanağı verir.
Burada temin edilen bilgi, ilgili işe ait problemli noktalara değinmelidir. Örneğin, bir üreticinin önceliği, ürün teslimatını etkileyebilecek kesintilere karşı görünürlük kazanırken, paketlenmiş mal üreticisinin önceliği de sipariş stok oranlarını olumsuz yönde etkileyebilecek tedarikçi stok temini konusunda görünürlük kazanıyor olabilir.
Tabii Tedarik Zinciri süreç yönetiminde bilgiye ulaşmanın dışında, müşteriler, satın alınan ürünün süreci ile ilgili doğru ve gerçek zamanlı bilginin yanında, ticari uygulamalar, çevresel zorunluluklar ve uyum direktiflerinin ne kadar yerine getirildiği bilgisini de talep eder oldu. Nihai tüketici satın aldığı ürünün hangi hammadde ile üretildiğini, seri numarasını, son kullanma tarihini vs. bilmek istemekte, ve buna göre satın alım kararını vermektedir.
Bu konu gittikçe önem kazanmakta ve rekabetin önemli paydaşlarından Tedarik Zinciri Yönetimi, farklı teknolojileri kullanarak süreçlerini şeffaf, bilgileri erişilebilir hale getirerek hiç şüphesiz, rekabet, ürün ve fayda ekseninde yeni bir çerçeve açacaktır
Tez konumla ilgili değerli bilgiler içeren harika bir yazı olmuş. Tezimde bu bilgilerden faydalanacağım. Teşekkür ederim.
Yazıyı çok beğendim.