Günümüzde tedarik zinciri sürecini oluşturan lojistik, stok yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarikçi performans ölçümleri gibi süreçlerin elektronik sistemler üzerinden yürütülmesi zincirin halkalarını daha güçlü duruma getirmeye başlamıştır. Bu çalışmaların başarılı olması iş ortaklığı yapılan tedarikçilerin ve diğer firmaların da kendilerini geliştirmesini sağlayacaktır. Zorlu rekabet koşullarında alım ve operasyon maliyetlerini düşürürken yeni pazarlar yaratmak, daha kaliteli ürün ve hizmet sunmanın başlıca yolu tedarik zinciri süreçlerini doğru tasarlayıp yönetmekten geçmektedir.
- – – > Bu makale ilginizi çekebilir:
Tedarikçi Günü Nasıl Planlanır? Organizasyon ve Yürütme için Yol Haritası
Eğitim: TEDARİKÇİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME ve TEDARİKÇİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ
Teklif almak için: egitim@satinalmadergisi.com
İşletmelerin başarılı bir şekilde faaliyet göstermeleri önemli ölçüde tedarik fonksiyonunun uygun işleyiş gösterebilmesine bağlıdır. Belirlediği hedeflere ulaşmak isteyen her işletme tedarik sürecini etkin bir şekilde yönetmek zorundadır.
Tedarik yönetimi üzerinde literatürde yapılan çalışmalar; tedarikçi seçimi, tedarikçi değerlendirme ve tedarikçi geliştirme olmak üzere üç ana başlık altında toplanabilir.
Tedarikçi değerlendirmedeki amaç; yeni bir tedarikçi seçmek ya da mevcut bir tedarikçi ile olan anlaşmayı iptal etmek değil, belirli bir zaman aralığında ve belirli kriterlere bağlı olarak tedarikçilerin performansının ölçülmesi ve geliştirilmesi çalışmalarına katkı sağlamasıdır.
Artık firmalar hizmet alımlarını outsource ediyorlar. Teknoloji donanımlarının bakımından temizlik hizmetinden klimaların kontrolüne kadar… Outsource edilen hizmetlerde firmanıza gelen kişiler her seferinde farklı olabilmektedir. Bu kişileri ve yaptıkları işleri nasıl takip edebilirsiniz? Tedarikçi performansını ölçmek için geliştirilmiş mobil uygulamaların insan hatasını minumuma indirdiğini düşünüyorum.
Düzenli olarak yapılması gereken işlerin tamamlanması için bazı koşullar ve kriteler mobil uygulamanın içine yüklenir ve güncellenir. Hizmet alındıktan sonra check list tamamlanır (zamanında geldi, uygun ekipman kullanimi vb) ve daha sonra firma icinde hizmeti alan kisi bu tedarikci ile ilgili performans degerlendirmesi yaparak, bu veriyi kayit altina alir.
Boyle bir sistem ile belirli bir zaman aralığında ve belirli kriterlere bağlı olarak tedarikçilerin performansının ölçülmesi ve geliştirilmesi çalışmaları yapilabilir.
check this: http://www.inspectthis.net