Türkiye PMI endeksi Eylül’de 48,3’e yükseldi

Alım - Satım

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 11. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

pmi-eylul-2016

Eylül 2016 Önemli Noktalar:

• Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş son 4 ayın en düşük hızında gerçekleşti.

• İstihdam üst üste ikinci ay artış gösterdi.

Girdi fiyatları enfasyonu son 20 ayın en düşük düzeyine geriledi.

Özet:

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMITM anket verileri Türk imalat sektöründeki yavaşlamanın Eylül’de de devam ettiğine işaret etti. Ancak üretim ve yeni siparişlerdeki gerileme hızı Ağustos’a kıyasla azaldı ve Mayıs’tan beri gözlenen en düşük düzeyde gerçekleşti. Ayrıca Türk imalat sektörünün istihdamı üst üste ikinci ay olacak şekilde arttı. Son anket girdi yatları en asyonunun 2015 yılı başından beri kaydedilen en düşük düzeye gerilediğini gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. PMI Eylül’de eşik değer 50,0’nin altında gerçekleşti. Ancak Ağustos’ta 47,0 olarak ölçülen endeks Eylül’de son 4 ayın en yüksek değeri olan 48,3’e yükselerek faaliyet koşullarındaki bozulmanın ılımlı seviyede olduğunu gösterdi.

PMI endeksinde Eylül’de kaydedilen yükseliş büyük ölçüde üretim ve yeni siparişlerdeki daralmanın hız kesmesinden kaynaklandı. Üretim ve yeni siparişlerdeki gerileme son 4 ayın en düşük hızında gerçekleşti. Ağustos’ta artan yeni ihracat siparişleri Eylül’de ılımlı bir azalma gösterdi.

Türk imalat sektörünün istihdamı Eylül’de üst üste ikinci ay olacak şekilde arttı. Ancak artış hızı Ağustos’ta ölçülen seviyeye kıyasla pek değişmedi.

pmi eylül 2016 satınalma dergisi

Eylül’de imalatçılar satın alma faaliyetini azaltsa da bu azalış son dört ayın en ılımlı seviyesinde oldu. Girdi stoklarında Eylül’de ölçülen gerileme stok azaltma eğiliminin hakim olduğu son 8 aylık dönemin en düşük hızında gerçekleşti.

Girdi yatları en asyonu Eylül’de üst üste dördüncü ay yavaşladı ve Ocak 2015’ten beri kaydedilen en düşük seviyeye geriledi. Benzer şekilde, nihai ürün yatları en asyonu daha da yavaşladı ve son 14 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Yorum: Türk İmalat Sanayi Üretim ve Yeni Siparişlerde Azalma Devam Ediyor

IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Son anket verileri Eylül ayında Türk imalat sanayi üretim ve yeni siparişlerinde azalmanın devam ettiğini gösterdi. Ancak daralma hızları Mayıs’tan beri en düşük seviyeye geriledi ve sektörün istihdamı artmayı sürdürdü. Son anketten elde edilen bir diğer önemli bulgu da en asyonist baskıların daha da ha emesi oldu.”

Yeni Siparişler Endeksi

Soru: Aldığınız toplam siparişlerin miktarı bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Mevsimsel etkilerden arındırılmış Yeni Siparişler Endeksi Eylül’de eşik değer 50,0’nin altında kaldı ama önceki aya kıyasla yükselerek Türk imalatçılarının yeni siparişlerindeki azalışın yavaşladığını ve son 4 ayın en düşük hızında gerçekleştiğini gösterdi.

Girdi Fiyatları Endeksi

Soru: Satın aldığınız malların ortalama yatı bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Ortalama girdi yatları Eylül’de de artmaya devam etti. Firmalar, maliyet baskısının büyük ölçüde zayıf Türk Lirası ile metallerde ve petrol bağlantılı girdi yatlarında yaşanan artıştan kaynaklandığını belirttiler. Ancak girdi fiyatları enfasyonu üst üste dört ay olacak şekilde geriledi ve Ocak 2015’ten beri gözlenen en düşük düzeyde gerçekleşti. Ayrıca uzun dönem ortalamasının da altında kaydedildi.

pmi endeksi eylul 2016

 

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds