Türkiye ve Rusya: 100 Milyar Dolar Ticaret Hedefi

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

Potansiyeli Açığa Çıkarmak: Rusya ve Türkiye, İki Yönlü Ticareti 100 Milyar Dolara Çıkarmaya Odaklanıyor

Satın Alma Eğitimleri Haber Türkiye Ve Rusya 100 Milyar Dolar Ticaret HedefiRusya Federasyonu Büyükelçiliği ve Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Misyonu’nun desteğiyle Roscongress Vakfı tarafından düzenlenen Rusya’nın iş ve yatırım potansiyelini tanıtmaya yönelik ilk Offsite Oturumu 10 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirildi. Türk ve Rus iş dünyası dernekleri, iş temsilcileri ve devlet yetkilileri, yeni yatırım projeleri ve ürün fırsatlarıyla ikili ticareti nasıl genişletebileceklerini tartıştı.

Oturum, 230’tan fazla Rus ve Türk iş dünyası temsilcisi, iş dernekleri, medya ve devlet kurumlarını bir araya getirdi.

Müzakerelerin ana teması, ikili işbirliğini güçlendirmek ve ticaret ile ekonomik ilişkileri genişletmekti. Etkinlikte, yalnızca Rus ve yabancı şirketler arasındaki işbirliğini destekleyen mevcut mekanizmaları sergilemenin yanında dönüşen küresel ekonomideki zorlukları aşmak için yeni işbirliği modellerinin de keşfedilmesi amaçlandı.

Rusya Federasyonu’nun Türkiye Cumhuriyeti nezdindeki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Aleksei Erkhov yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler zorlu bir dış politika ortamında gelişiyor. Mevcut durum, ülkelerimizin ekonomik varlıkları açısından ciddi zorlukların varlığıyla öne çıkıyor. Aynı zamanda, tarihin kriz ve dönüm noktalarında, özellikle ekonomik alanda değerleri ve görevleri yeniden değerlendirmek ve daha etkili yeni çalışma biçimleri ve yöntemleri geliştirmek için bir fırsat vardır. Görünen o ki hem Rusya’nın hem de Türkiye’nin benzer bir fırsatı var. Bu bağlamda Roscongress Vakfı’nın etkinlikleri, ortak eylemlerin geliştirilmesi ve karşılıklı fayda sağlayan eşit ortaklığın güçlendirilmesi için etkili bir platform haline gelebilir.”

Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olarak, Batılı şirketler tarafından geleneksel olarak işgal edilen pazar nişlerini ürünleriyle doldurma kapasitesine sahip. Oturumda vurgulanan umut verici alanlar arasında teknolojik ithalatın yanı sıra Türk ekipman ve mallarının tedariki de yer alıyor.

“Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Ekim 2024 tarihinde BRICS Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye ile ticaret hacminde %6,2[1] artış kaydedildiğini belirtti. Rusya’nın, Türk iş dünyasıyla iş birliği talebi önemli ölçüde artış gösterdi. Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Aidar Gashigullin, yakınlık, pazar büyüklüğü ve Rusya’nın doğal kaynaklarının ülkedeki yatırımları yönlendiren temel faktörler olduğunu söyledi.

Rusya ve Türkiye, şu anda enerji sektöründe aktif bir şekilde işbirliği yapıyor. Rusya’nın Rosatom şirketiyle birlikte, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılaması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası Türkiye’de devam ediyor. Ayrıca Rusya, Karadeniz’in altından geçen TurkStream boru hattı da dahil olmak üzere Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının %50’sini karşılıyor. Turizm de hayati bir iş birliği alanı olmaya devam ediyor: 2023 yılında Türkiye 7 milyondan fazla Rus turisti ağırlayarak diğer ülkelerden gelenlerin çok üzerinde bir sayıya ulaştı.

Türkiye, aynı zamanda Rusya’nın en büyük ithalatçılarından biridir. Buna karşılık, Rusya da Türkiye’nin ihraç ettiği mal ve hizmetler açısından 4. sırada yer almaktadır.

İki ülke arasındaki ekonomik büyümenin, oturum sırasında sergilenen büyük Rus iş forumları da dahil olmak üzere Roscongress Vakfı’nın projeleriyle desteklenerek devam etmesi bekleniyor.

Roscongress Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Alexander Stuglev, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Başkanı Putin ile 3 Temmuz 2024 tarihinde Astana’da yaptığı görüşmede, Türkiye’nin Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret yapma hedefini[2] vurguladı. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önemli ölçüde artması için gerekli altyapı halihazırda mevcut: 2024 yılının ilk yarısında ticaret 28 milyar dolara ulaştı. Roscongress Vakfı, misyonunu bu hedefe ulaşmak için Rus ve Türk işletmelerini bir araya getirmek olarak görüyor. Bugünkü oturum, Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, Rusya Enerji Haftası, Kafkasya Yatırım Forumu gibi platformlarda devam etmesi gereken daha geniş bir diyaloğun sadece başlangıcı. Türk şirketleri bu formatlara aşina: Örneğin, 2024 yılında Türk işletmeleri lojistik, inşaat, toptan ticaret, makine ve ilaç gibi sektörleri temsilen SPIEF’e aktif katılım gösterdi. Bugünkü görüşmeler, Rusya’da devam edeceğini umduğum ticaretin daha da geliştirilmesine yönelik önerilerin temelini oluşturacak,” dedi.

Türk-Rus ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemi Ticaret Bakanlığı Temsilcisi Ali Alperen Kaçar ve Türk-Rus İş Konseyi (DEİK) Başkanı İzzet Ekmekçibaşı tarafından da vurgulandı. Konuşmacılar, Rusya’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin uzun süredir iş ortağı olduğunu ve inşaat (Türkiye, Çin’den sonra en çok sözleşme uygulayan üçüncü ülkedir), sağlık turizmi, eğitim ve kreatif endüstriler gibi alanlarda iş birliğinde başarılar elde edildiğini vurguladı. Konuşmacılar ayrıca, Rusya’nın mevcut politikasının, yatırımları ve iş birliği fırsatlarını tüm bölgeler arasında eşit olarak dağıtmayı hedeflediğini belirtti.

Oturum, katılımcıların Rus-Türk iş birliğinin başarı öykülerini ve mevcut zorlukların üstesinden gelmeye yönelik perspektiflerini paylaştıkları bir panel tartışmasıyla sona erdi. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu çerçevesinde iş birliğine özel önem verildi.

Satın Alma Eğitimleri Haber Türkiye Ve Rusya 100 Milyar Dolar Ticaret HedefiPanelistler arasında Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Erdem Acay, OPORA Rusya Türkiye Marmara ve Ege Bölge Temsilcisi İsmet Biner, Roscongress Vakfı Direktör Yardımcısı ve SPIEF Direktörü Alexei Valkov, Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı Emre Gençer; Kadir Kurtuluş, Rus-Türk Ticaret Evi “ROST” Başkanı; Timur Safin, Rusya İhracat Merkezi Türkiye Temsilcisi; ve Vladimir Emmer, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Temsilcisi bulundu.

[1] https://ria.ru/20241023/putin-1979645981.html

[2] https://lenta.ru/news/2024/07/03/v-turtsii-raskryli-glavnuyu-tsel-po-tovarooborotu-s-rossiey/

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı