Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nin 5 ilâ 8’inci maddelerinde belirlenmiş koşulları sağlayan, gümrük mevzuatına göre serbest bölgeler dâhil Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik ve en az üç yıldır fiilen faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile 9.maddede belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarına gümrük mevzuatının öngördüğü basitleştirilmiş uygulamalardan ve Türkiye Gümrük Bölgesine eşya giriş ve çıkışı sırasında yapılan emniyet ve güvenlik kontrollerine ilişkin kolaylaştırmalardan yararlanmak üzere yetkilendirilmiş yükümlü statüsü tanınır.
– Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS): gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan kendi oto kontrolünü yapabilen, güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar sağlayan uluslararası bir statüdür.
– Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası düzenlendiği tarihten sonraki ilk iş günü geçerli hale gelir. Askıya alma, geri alma ve iptal yaptırımlarından herhangi biri uygulanmadığı sürece sertifikanın geçerlik süreci sınırsızdır.
– Karşılıklı Tanıma Anlaşması; Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsüne sahip firmaların bu kolaylaştırmalardan sadece kendi ülkelerinde değil yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının yürütüldüğü diğer ülkelerde de yararlanabilmesine olanak sağlayan uluslararası bir sözleşmedir.
Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün (YYS’nin) sağladığı avantajlar iki başlık altında incelenebilir.
Birinci kısımda; statüyü/belgeyi almakla kazanılan, ayrıca talep ve ek şartlar gerektirmeyen kolaylıklar,
İkinci kısımda ise; talebe ve ek şartların yerine getirilmesine bağlı olarak yararlanılan/ faydalanılan kolaylıklar, yer alır.
I- YYS Sahibi Firmaların Talebe Ve Ek Şartlara Bağlı Olmaksızın Yararlandıkları / Faydalandıkları Avantajlar
1- Başlıca Kolaylıklar:
• Eksik Beyan Usulü;
a) Fatura,
b) A.TR Dolaşım Belgesi,
c) Menşe ispat belgeleri,
ç) Teslim şekli gereği ibrazı gereken navlun makbuzu ve sigorta poliçesi,
d) İşlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşıma sokulması halinde ibrazı gereken işlenmiş tarım ürünleri analiz sonuç raporu, Eksik beyana konu edilebilecek belgeler arasındadır.
• Kısmi Teminat Uygulaması; [Gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerine tabi tutulan eşya için teminat alınması öngörülen durumlarda, sertifika sahibi kişilerden, talep etmeleri halinde, ithalat vergilerinin yüzde onu oranında teminat alınır.].
• Yeşil Hat Uygulaması; [Eksik beyanın yeşil hatta işlem görmesi. Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip kişilerin yeşil hatta işlem gören eksik beyan usulüne konu beyannamelerine ilişkin belgeler gümrük idaresine ibraz edilmez. Bu belgeler gümrük idaresince istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilir.],
– Yeşil hat, eşyanın gümrük kontrollerine tabi tutulmamasını sağlayan, ülkemizde sadece YYS firmalarına sunulan bir basitleştirme usulüdür / sistemidir. Sadece YYS (AEO) firmalarına sunulan bir Avantaj / İmkândır.
– Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi kişilerin gümrük işlemlerinde yeşil hat prosedürü uygulanır. Bu uygulama ile kişilerin gümrük idarelerindeki ithalat ve ihracatlarında eşyaların fiziki kontrolü ve belge kontrolü yapılmaksızın işlemler gerçekleştirilir. Böylece eşyaların gümrükte bekleme süresi ortadan kalkacağı gibi eşyaların muayenesi sırasında veya muayene edilmesi için oluşan boşaltma tahmil, tahlil, mesai, yolluk ardiye, demoraj vb. ödemeleri gibi maliyetlerde oluşmaz veya en aza iner.
– Kâğıtsız gümrük işlemleri yapılabilir, yeşil hattan yararlanarak gümrük işlemlerinizi gümrük idaresine gitmeden yapabilirsiniz.
– Beyannamenin belge kontrolüne tabi tutulması halinde kontrolün öncelikle yapılması,
– Beyanname kapsamı eşyanın muayeneye tabi tutulması halinde muayenenin öncelikle yapılması,
– YYS sahibi firmaların, eşyaları belge kontrolüne tabi tutulacaksa veya muayene edilecekse; öncelikle belge kontrolünün ve/veya eşya muayenesinin yapılması hakkı.
• Azaltılmış zorunlu bilgilerden oluşan özet beyan verme kolaylığı,
• Özet beyana ya da özet beyan yerine geçen belgelere veya özet beyan olarak kullanılan bilgilere dayalı emniyet ve güvenliğe ilişkin gümrük kontrollerinin azaltılması ve bu kontrollerin öncelikle yapılması,
2- a) Geçici ithalat rejimi çerçevesinde Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapacak ve yeniden ihraç edilecek eşya ile ihraç edildiği şekliyle geri gelmek üzere geçici ihraç edilecek ve yeniden ithal edilecek eşyanın ayniyet tespiti işlemlerinde: Geçici İthalat Eşyasına İlişkin İşlemlerin 2153, 2353, 3153, 3158, 4053, 4058, 4253, 4258, 5300, 5321, 5323, 5341, 5351,5352, 5371, 5391, 5800, 7153, 7158 rejim kodları kapsamında ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikasına (YYS) sahip kişiler tarafından beyan edilen her türlü eşyanın,
b) Yine, Geçici İhracat Eşyasına İlişkin İşlemlerin Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi kişilerce 2300, 2340, 2342, 6123, 6323, 6771, 7123 rejim kodları kapsamında beyan edilen her türlü eşyanın,
Fiziki kontrolü gerektirir özel durumlar hariç olmak üzere, sadece ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmez.
3- Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikasına (YYS) sahip firmaların yeşil hatta işlem gören ithalat ve antrepo beyannameleri için muayene türünün, beyanname tescili sonrası 20 dakikalık bekleme süresinin ardından yükümlüye bildirilmesi imkânı.
4- YYS firmalarının 0804 kodlu emsal raporu beyan etmeleri halinde 39.01-39.15 tarife pozisyonlarından dökme olarak gerçekleştirecekleri ithalat işlemleri kırmızı hatta sevk edilmemekte olup, söz konusu emsal tahlil raporunun YYS firmalarınca beyanname ekine eklenmesi durumunda; 39.01-39.15 tarife pozisyonlarından gerçekleştirecekleri ithalat işlemleri sarı hatta sevk edilmektedir.
5- Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) sahibi kişiler / firmalar tarafından beyan edilen eşyanın, fiziki kontrolünü gerektirir özel durumlar hariç olmak üzere, sadece ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmemesi gerekir.
6- Firmalara itibar, prestij, statü ve saygınlık katan YYS belgesi; sadece Türkiye gümrüklerinde değil, karşılıklı tanıma ilkesi ile dünya çapında bu belgeye sahip firmalarla yapılan ticarette de firmalara çeşitli itibar, prestij, statü, saygınlık ve avantajlar sağlamaktadır.
7- Ticaretin kolaylaştırılmasına imkan sağlayan YYS belgesi, her şeyden önce Türkiye içerisindeki ticarete konu, özel sektör ve devlet kurumları arasında, yurtdışı gümrük idareleri arasında prosedür olarak bir eşgüdüm ve formalitelerin azaltılmasını sağlamaktadır.
– Gümrük Yönetmeliği ile belirlenmiş eşyaları tahlil sonucu beklenmeden teslim alabilme hakkı, gümrük risk kriteri sisteminde risk kriterine düşmeden menşe beyan etmeksizin (özellikle ATR eşliğinde AB Ülkelerinden gelen eşyalar için) ithalat işlemini tamamlayabilme hakkı, yine beyanname ve diğer evrakları gümrüğe sunmaksızın ithalatı tamamlayabilme hakkı gibi daha nice hak ve avantajlar ile firmaların maliyetlerden tasarruf etme ve gümrük işlemlerinde zaman kazanma açısından büyük faydalar sağlar.
8- YYS Belgesinin Esas Amacı; Emniyet ve güvenlik açısından istenilen koşulları sağlayan firmaların, gümrük ve dış ticaret mevzuatı ile Ticaret Bakanlığı’nın sağlamış olduğu kolaylıklardan / ayrıcalıklardan faydalanmalarını sağlamaktır.
9- TC. Ticaret Bakanlığı ile anlaşma yapılan İlgili Devletlerin Gümrük İradeleri arasında, tarafların YYS Belgesinin/ Programının karşılıklı tanınması anlaşmaları sonucunda; YYS sahibi firmalarımız, ilgili ülkelerde de YYS’nin nimetlerinden faydalanabilmektedirler.
İmzalanan karşılıklı tanıma anlaşmaları ile ülkeler (Örneğin Güney Kore, Almanya, vb. Ülkeler) statü sahibi firmalara gümrük işlemlerinde karşılıklı olarak kolaylık sağlamaktadırlar.
10- YYS belgesi sahibi firmalar, her hangi bir ek şarta gerek kalmadan, 23.01.2019 tarih ve 30664 sayılı R.G.’de yayımlanan “Varış Öncesi Gümrük İşlemlerine İlişkin 1 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği” kapsamında Varış Öncesi Gümrük İşlemlerinden (Serbest dolaşıma giriş ve dahilde işleme rejimi kapsamında denizyolu konteyner taşımacılığı veya havayolu taşımacılığı ile Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yerli üretimde girdi olarak kullanılabilecek eşyanın ilgili rejime giriş işlemlerinin Türkiye Gümrük Bölgesine gelişinden önce başlanabilme, vb.) faydalanabiliyorlar.
– Böylece, eşyanın Türkiye’ye geldiğinde başlayıp bitireceğiniz gümrükleme işlemlerini, daha eşya Ülkeye / Türkiye’ye gelmeden yerine getiriyorsunuz, bu da firmalara ciddi bir zaman tasarrufu ve maliyet avantajı sağlıyor. Gümrükleme işlemi önceden tamamlandığı için de eşya için tahmil-tahliye, ardiye, demoraj gibi ilave gümrükleme maliyetleri ile de karşılaşılmıyor.
11- YYS belgesi sahibi firmalar: 28.05.2024 tarihinden itibaren, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2024/8 sayılı Genelge Eki “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi” uyarınca; Hiçbir ilave şart/ koşul olmaksızın Gümrüklü Antrepoların dışarısında Elleçleme faaliyetleri yapabilme hakkına sahipler.
– Bu işlem için YYS sahibi firmalar ilave/ ek bir teminat vermemekte, bu işlemlerde Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği uyarınca verilmiş olan götürü teminatı kullanabilmektedirler.
II- YYS Sahibi Firmaların Talebe Ve Ek Şartlara Bağlı Olarak Yararlandıkları / Faydalandıkları Kolaylıklar
1- Başlıca Kolaylıklar:
• Götürü Teminat Uygulaması;
(1) Götürü teminat uygulaması, eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren ve gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi/ firma için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve her hangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade eder.
(2) Götürü teminat uygulamasının kapsamı sertifika sahibinin talebine bağlı olarak; a) Dâhilde işleme rejimi dâhil, bu Yönetmeliğin götürü teminat hükümlerinin uygulanabileceği eşyaya ilişkin gümrük vergileri ya da, b) Dâhilde işleme rejimi dışında bu Yönetmeliğin götürü teminat hükümlerinin uygulanabileceği eşyaya ilişkin gümrük vergileri, dikkate alınarak belirlenir.
(3) Götürü teminat, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ekindeki (I) sayılı listede yer alan eşyaya ilişkin kamu alacakları hariç, eşyanın gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin tüm kamu alacakları için geçerlidir.
• Onaylanmış İhracatçı Yetkisi (Kapsamında);
1) A.TR Dolaşım Belgelerini Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından düzenleme ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz edilme zorunluluğu olmaksızın düzenleyebilme izni,
2) Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülke veya ülke gruplarıyla tercihli ticarette, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tarım ürünlerinin tercihli ticaretinde ve ülkemiz tarafından tek taraflı olarak tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi rejimi kapsamında gerçekleştirilen tercihli ticarette eşyanın kıymetine bakılmaksızın eşya ve ülke/ülke grubu bazında fatura beyanı veya EUR.MED fatura beyanı düzenleyebilme izni,
3) İhracatta Yerinde Gümrükleme İzni, İhracatta yerinde gümrükleme, basitleştirilmiş işlem kapsamında ATR Dolaşım Belgesi düzenleme ve vize etme, eşyanın kıymetine bakılmaksızın fatura beyanı ve EUR.MED fatura beyanı düzenleme izinlerinden bir veya daha fazlasına sahip olunmasıdır.
İhracatta Yerinde Gümrükleme İzninin Avantajları Nelerdir?
– Eşyalar, gümrükleme hizmetleri için ilgili gümrüğe sunulmayıp doğrudan müşteriye iletilir, eşyanın müşteriye teslim zamanı ön gürüsü ve planlaması yapılabilir, ürün teslim süresi azalır, zamandan, maliyetlerden tasarruf sağlanır, müşteri memnuniyeti artar, Firmanın taraflara (alıcı/ müşteri, taşıyıcı, ilgili üçüncü şahıslar, …) karşı prestij ve saygınlığı artar.
• İzinli Gönderici Yetkisi; Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası (YYS) sahibi kişilere/ firmalara, ek koşulları sağlamaları halinde, eşyayı hareket gümrük müdürlüğüne sunmaksızın transit işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirmek üzere izin verilebilir. İzinli Gönderici Yetkisinde; Türkiye’nin herhangi bir yerinden açılan ihracat beyannamesine konu eşya, izinli göndericinin tesisine gönderilebilir. İhraç eşyasının gümrük işlemleri, İzinli göndericinin tesislerinde tamamlanarak ve herhangi bir gümrük idaresine uğramadan yurt dışına sevk edilir.
– Nihai çıkış noktasının bir izinli gönderici tesisi olması kaydıyla, ülkemizin her noktasından gümrük idaresine gelmeksizin açılan ihracat beyannameleri kapsamındaki eşya, herhangi bir transit beyanı yahut mühür tatbiki gerekmeksizin firma tesisinden herhangi bir araçla gümrük idaresine uğramadan, doğrudan farklı bir gümrük müdürlüğüne bağlı izinli gönderici tesisine gönderilebilir. Söz konusu tesiste gerekli gümrük işlemleri gerçekleştirilerek eşya çıkış için yurt dışına sevk edilir. Gümrük idaresine gidilerek mühür takma işlemi olmadığından hem zaman hem de maliyet avantajı sağlanır.
– Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerine, izinli gönderici yetkisine sahip olmaları koşuluyla, ayrıca bir talebe gerek kalmaksızın, sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı uygulamasından yararlanma izni verilir.
• İzinli Alıcı Yetkisi; [Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası (YYS) sahibi kişilere, ek koşulları sağlamaları halinde, eşyayı varış gümrük müdürlüğüne sunmaksızın transit işlemlerini kendi tesislerinde sonlandırmalarına ve eşyanın alıcısı tarafından bu tesislerde ithalat işlemlerinin gerçekleştirilmesi izin verilir.].
• İthalatta Yerinde Gümrükleme İzni; [İthalatta yerinde gümrükleme: Eşyanın ithalat gümrük idaresine getirilmeden, giriş gümrük idaresinden doğrudan firmanın kendi tesislerine sevk edilmesi ve ithalat işlemlerinin firmanın kendi tesislerinde basitleştirilmiş usul çerçevesinde yapılmasıdır.
– Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası (YYS) sahibi kişilere/ firmalara, ek koşulları karşılamak şartıyla, eşyayı ithalat gümrük müdürlüğüne sunmaksızın ithalat işlemlerini 124’üncü madde uyarınca uygun bulunan tesislerinde gerçekleştirmek üzere izin verilir.
– İthalatta yerinde gümrükleme izninde; bir anlamda gümrük idaresi gibi kendi tesisinizde gümrük işlemlerini yaparak, ithalat işlemleri için ilgili gümrük idaresine/ müdürlüğüne gidilmemektedir. {İthalatta yerinde gümrükleme izninin kullanılabilmesi için 140.maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan gümrük vergileri ve cezaların tazmin edilmesini teminen, Ek-27/B’de yer alan örneğe uygun olarak, gümrük idaresine beş yüz bin Avro tutarında nakit teminat veya teminat mektubu verilmiş olması gerekmektedir}.
İthalatta Yerinde Gümrükleme İzninin Avantajları Nelerdir?
– Eşyaların, gümrük idaresine sunulmaksızın şirket tesisinde gümrük işlemlerinin tamamlanabilmesi, eşyaların doğrudan şirket tesisine sevkiyatı ve tesise alınması, üretime sunulması, pazarlanması, müşterilere teslimi,
– Ürünlerin firma tesisinde yer alan güvenli depolama alanında 20 gün süre ile bekletilebilmesi, vb. nedenlerle yurtiçi maliyetler düşer veya tamamen ortadan kalkar, zamandan kazanılır/ zaman tasarrufu sağlanır, müşteriler, tedarikçiler, taşıyıcılar, vb. taraflar nezdinde YYS belgesi sahibi firmanın saygınlığı ve prestiji artar].
• YYS-I statüsü,
• YYS-II statüsü,
2- Taşıt üstü işlemden yararlanma hakkı,
Not: Bu konu başta olmak üzere, YYS Yıllık Faaliyet Raporu Hazırlanması, YYS Yıllık Zorunlu Eğitimlerinin Verilmesi, YYS Revizyonları, Ön İzleme, Yeni YYS Belgesi Hazırlıkları ve YYS Belgesi Alım Süreci, YYS Başvuru Formlarının Doldurulması, YYS Danışmanlığı, vb. Tüm YYS Süreçleri hakkında daha fazla ayrıntılı bilgiyi, Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı konularında gerekli Hukuki ve Mevzuat Desteğini, İdari ve Adli İtiraz Süreçleri, Dava Açılması, Dava Aşamalarının Takibi, İlgili Mevzuat Ve Hukuki Açılardan Gerekli İtiraz Ve Savunmaların Yapılarak Dava Sonucunun Olumlu Sonuçlandırılması, Sonradan Kontrol/ Firma İncelemesi Yaptırılması, Antrepo Açma, Antrepo Genişletme, AN6, AN7, AN8 Raporlarının düzenlenmesi, … vb, işlemleri, Sürekli/ Düzenli, Aylık, Yıllık Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı, Olay (Konu) Başı Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı, Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı Eğitimleri, … vb. konularında yardım, destek, danışmanlık ve benzeri hizmetleri -İsterseniz- Firmalarımız “Çoban Gümrük Dış Ticaret Denetim, Danışmanlık ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği A. Ş.”den veya “Çözüm Denetim Gümrük Dış Ticaret Ve Danışmanlık A. Ş.”den alabilirsiniz.
III- Kısacası, YYS Sahibi Firmaların Talebe ve Ek Şartlara Bağlı Olmaksızın ve/veya Ek Şartlara Bağlı Olarak Yararlandıkları (Faydalandıkları) Kolaylıklar
- Yeşil hat ayrıcalığı,
- Eksik beyan usulü,
- Öncelikli belge kontrolü,
- Öncelikli muayene,
- Onaylanmış ihracatçı yetkisi,
- Geçici ithalat rejimi çerçevesinde Türkiye gümrük bölgesine giriş yapacak ve yeniden ihraç edilecek eşya ile ihraç edildiği şekliyle geri gelmek üzere geçici ihraç edilecek ve yeniden ithal edilecek eşyanın ayniyet tespiti işlemlerinde, geçici ihracat eşyasına ilişkin işlemlerde fiziki kontrolü gerektirir özel durumlar hariç olmak üzere, sadece ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmemesi ayrıcalığı,
- Yeşil hatta işlem gören ithalat ve antrepo beyannameleri için muayene türünün, beyanname tescilinin ardından 20 dakikalık bekleme süresi içinde yükümlüye bildirilmesi ayrıcalığı,
- Kısmi teminat uygulaması,
- Götürü teminat uygulaması,
- İthalat denetimlerinde kolaylık (TAREKS’e tabi eşyalarda daha az denetim),
- 0804 kodlu emsal raporu beyan edilmesi halinde 39.01-39.15 tarife pozisyonlarından dökme olarak gerçekleştirecekleri ithalat işlemlerinin kırmızı hatta sevk edilmeyerek, söz konusu emsal tahlil raporunun beyanname ekine eklenmesi durumunda; 39.01-39.15 tarife pozisyonlarından gerçekleştirecek ithalat işlemlerinin “Kırmızı Hat” yerine “Sarı Hatta” sevk edilmesi,
- İthalat ve ihracat eşyasının (fiziki kontrolü gerektirir özel durumlar hariç olmak üzere), sadece ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmemesi ayrıcalığı,
- Varış öncesi gümrükleme işlemlerinden faydalanma ayrıcalığı,
- İthalatta yerinde gümrükleme izni,
- İhracatta yerinde gümrükleme izni,
- Fatura beyanı / EUR.MED fatura beyanı düzenleyebilme izni,
- Dâhilde işleme rejiminde (DİR) indirimli teminat uygulaması,
- YYS Belgesi; firmalara itibar, prestij ve saygınlık sağlamakta, sadece Türkiye gümrüklerinde değil, mütakabiliyet ilkesi (karşılıklı tanıma) gereği dünya çapında bu belgeye sahip firmalarla yapılan ticarette firmalara çeşitli itibar, prestij ve pazarlama avantajları sağlamaktadır.
- Türkiye Cumhuriyeti/ Ticaret Bakanlığı ile anlaşma yapılan İlgili Devletlerin Gümrük İradelerinde; YYS sahibi firmalarımız, ilgili ülkelerde de YYS’nin nimetlerinden faydalanabilmekte, ilgili ülkeler, statü sahibi firmalara gümrük işlemlerinde karşılıklı, çok çeşitli kolaylık ve avantajlar sağlamaktadırlar.
- YYS belgesi, ülke içerisinde özel sektör ve devlet kurumları arasında, yurtdışı gümrük idareleri arasında eşgüdüm içinde formalitelerin azaltılmasını sağlamaktadır.
– Gümrük Yönetmeliğinde belirlenmiş eşyaları tahlil sonucu beklenmeden teslim alabilme hakkı, gümrük risk kriteri sisteminde risk kriterine düşmeden menşe beyan etmeksizin (özellikle ATR eşliğinde AB Ülkelerinden gelen eşyalar için) ithalat işlemini tamamlayabilme hakkı, yine beyanname ve diğer evrakları gümrüğe sunmaksızın ithalatı tamamlayabilme hakkı gibi daha nice hak ve avantajlar ile firmaların gümrükleme, ithalat, ihracat vb. maliyetlerden tasarruf etme ve gümrük işlemlerinde zaman kazanma açısından büyük faydalar sağlamaktadır. - Antrepoda farklı beyanname muhteviyatı eşyayı bir arada depolama imkânı,
- Geçici ithalatta ilave süre alınması için gümrük idaresi izninin gerekmemesi,
- Gümrük idaresince, İhracatta kıymet araştırmasına gidilmemesi,
- Eksik belgeyle yapılan beyanda, bir ay içerisinde ilgili eksik belgeyi gümrük idaresine ibraz etme zorunluluğu bulunmama ayrıcalığı,
- Antrepo ve ihracat beyannamelerinde muayene türünün sarı veya kırmızı olarak belirlenmesi durumunda beyanname eki belgelerin gümrük idaresine ibraz etme zorunluluğu bulunmaması,
- İzinli gönderici yetkisinden faydalanma imkânı,
- İzinli alıcı yetkisinden faydalanma imkânı,
- YYS-I statüsü hakkı,
- YYS-II statüsü Hakkı,
- Taşıt üstü işlemden yararlanma/ faydalanma hakkı,
- Azaltılmış zorunlu bilgilerden oluşan özet beyan verme kolaylığı,
- Özet beyana dayalı emniyet ve güvenliğe ilişkin gümrük kontrollerinin azaltılması ve kontrollerin öncelikle yapılması ayrıcalığı,
- Sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı,
- Gümrük müşavirliği hizmeti ücretlerinde indirim imkânı,
- ERP kayıtlarının DİİB kapatma işlemlerinde esas alınması (makine, otomotiv, diğer ulaşım araçları, elektrik ve elektronik sektörü ürünleri ile ilgili) imkânı,
- “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi” uyarınca; Gümrüklü antrepoların dışarısında “Elleçleme faaliyetleri yapabilme” hakkı ve bu hak/ bunun için ilave bir teminat vermemek, bu işlemler için Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği uyarınca daha önce verilmiş olan götürü teminatı kullanabilme hakkı.
- Antrepo dışında yapılan elleçleme işlemlerinde çeşitli basitleştirmelerden faydalanma/ yararlanma hakkı,
…
Kerim ÇOBAN
Emekli Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi
(Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri “YGM”)
Çoban Gümrük Dış Tic. Den. Dan. ve YGM A.Ş.
www.cobangumrukdenetim.com
E Mail: info@cobangumrukdenetim.com kerim.coban@cobangumrukdenetim.com
k.coban0306@gmail.com
Tel: 0505 519 88 41