Geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe alınan “İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Karar” ile hem gümrük camiası hem de karar kapsamındaki ithalatçı firmalar için bir kaos ortamı oluştu. Firmalar “nasıl yani” derken gümrükleme hizmeti veren müşavir firmalar da konuyu firmalara açıklama gayreti gösterdiler ve süreç hala devam etmekte 🙂
Çeşitli formüller yaratıldı, kombinasyonlar kuruldu, ancak konuyu hala çözümseyemeyen firmalarımızın olduğunu görmek maalesef ileride yaşayabilecekleri sorunlar üzerine tedirginlik verici.
Hal böyle iken bir konuya dikkat çekmek isterim.
İthalatta Gözetim Uygulamasına Dair Tebliğ/ler der ki;
A eşyasının (.X. ABD Doları/KG) CIF kıymetin altında birim kıymetlere haiz olanlarının ithalatı ileriye yönelik olarak yürütülecek olan gözetim uygulamasına tabidir. Yani bu fiyat eşiğinin altında bir birim kıymete tabi ise o zaman Gözetim Belgesi alman gerekir.
YA DA
2019/1 sayılı Genelge derki;
Kıymeti gözetim tebliğinde belirtilen düzeye yükseltirsen belge almana gerek yok. (İşte kaosun başlama zili..)
Peki kıymeti yükseltmek yerine Gözetim Belgesi almayı neden tercih etmiyoruz. Bu belgeyi almak çok mu zor ?
Aslında değil ancak fazla prosedür gerekebiliyor.
Firmaların öncelikle gümrük müşavirlik firmasına belge alımı için yetkilendirme yapması gerekiyor.
Daha sonra ithalatçı firma bilgileri (öncelikle firma hakkında genel bilgiler, ticari bilgileri, firmanın son 3 yıla ait ekonomik göstergelerini içeren yeminli mali müşavir raporu), ithalata konu eşya bilgileri (en detaylı hali ile), ihracatçı firma bilgileri (bunlarda oldukça detaylı, birkaç örnek vermek gerekirse; firmanın kayıtlı sermayesi, çalışan sayısı, son 3 yıla ait ekonomik göstergelerini içeren kendi ülkelerindeki resmi kurum onaylı rapor ve ayrıca bu raporun T.C. Konsolosluğundan da onaylı olması gerekmektedir) gözetim belgesi başvuru evrakları arasında yer almaktadır. Yurtdışından temini gereken belgelerin alımı ne kadar mümkün olabilir ya da kısa sürede temin edilebilir mi tartışılır.
Gözetim belgesi için gerekli belgeleri tamamlayıp başvuruyu gerçekleştirdiğinizde artık sistemden onay bekleyebilirsiniz. Onaylanan Gözetim Belgesinin geçerliliği 6 aydır.
O zaman firmalarımızın karar verme zamanı diyebiliriz;
ya fark kıymet beyan ederek ve dolayısıyla artan vergi yükü ve artan maliyetleri göğüslemek,
ya da zorlu evrak toplama gayreti sonucu gözetim belgesi alabilmek.
Karar vermesi de uygulaması ZOR Kİ NE ZOR…
Semra KARTAL