İş akış deneyimi bireyin yapmış olduğu eyleme yoğun bir biçimde odaklanması, o işle ilgili olarak dikkatini toplaması ve o anda gerçekleştirdiği eylemin dışındaki her şeyin önemini yitirerek kendini soyutlaması olarak ifade edilmektedir (1). İş akış deneyimi özel bir çaba olmaksızın kendiliğinden gelişmekte ve bireye öznel kontrol hissi vermektedir. Bu hisle birlikte birey dışarıya nasıl yansıdığına ilişkin endişeden arınmakta ve değerlendirilme korkusu azalmaktadır. İş akış deneyiminde zamanın olduğundan hızlı geçtiği hissi yaşanabilmektedir. Dolayısıyla akış, son derece keyifli bir deneyim olup, bireyi olumlu etkilemekte ve bireye yüksek performans sağlamaktadır (2).
İş akış deneyimi kavramında yaygın olarak kullanılan üç boyut bulunmaktadır. Bunlar; işe dalma, işten zevk alma ve içsel motivasyondur. Bu üç boyut iş akış deneyimi ile ilgili çalışmaların temel bileşenlerini oluşturmaktadır. İşe dalma, bireylerin işlerine tamamıyla daldığı toplam konsantrasyon durumu olarak tanımlanmaktadır. İş akış deneyimi durumunda olan bireyler için işletme içindeki zaman hızlı geçmekte ve etraflarındaki her şeyi unutmaktadırlar. İşinden ‘zevk alan’ ve kendini mutlu hisseden bireyler, iş hayatları hakkında pozitif yargılarda bulunmaktadır. Bu zevk veya mutluluk akış deneyiminin duygusal değerlendirilmesi ve bilişsel sonucudur. İçsel motivasyon ise işle ilgili belirli bir faaliyeti içsel keyif ve memnuniyetle yerine getirmektir (1).
İş akış deneyimi çalışanların iş alanında etkinliğini artırıcı olan ve bu etkinliğe katkıda bulunmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak pozitif psikolojisinin getirilerinden biridir. Bu yaklaşım çalışanların iş yaşamında yaşadıkları sorunları engellemek ve sorunların üstesinde gelmesiyle beraber canlı ve konsantre çalışmalarını sağlamaya yöneliktir. İş akış deneyimi çalışanın mutluluğunu artırmakta ve motivasyonunu bir noktada toplamaktadır. Akış halinde olan çalışanlar (2);
- Daha üretken beceriler ortaya koymakta ve geliştirmekte,
- Daha mutlu olmakta ve iyimserlikleri artmakta,
- İş hayatlarındaki akışın sağladığı mutluluk sosyal hayatlarına yansımakta,
- İş hayatlarında daha fazla çalışmakta ve üretken bir şekilde mutlulukları artmaktadır.
Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.
- Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow: The Psychology of Optimal Experience. Harper Collins Modern Classics. New York.
- Nakamura, J. ve Csikszentmihalyi, M. (2005). The Concept of Flow. C.R. ve Lopez, S.J. (Der), Handbook of Positive Psychology. Snyder Oxford: Oxford University Press: 89-105, 2005.