Av. Çağla Yazdıç Göncü
cagla@toyalaw.com
Av. Elsen Ece Tokat
ece@toyalaw.com
01 Ekim 2021 tarihli Resmî Gazete’de “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.
Tüm işyerlerini ilgilendiren Acil Durumlar Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikler ile “acil durum” kapsamı genişletilerek zehirlenme, salgın hastalık, radyoaktif sızıntı ve sabotaj eklendi. Değişikliğe göre yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, zehirlenme, salgın hastalık, radyoaktif sızıntı, sabotaj ve doğal afet gibi olaylar işyerini dışarıdan etkileyebilecek nitelikteyse acil durum olarak değerlendirilecek.
İşverenler, varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları, müşteri ve ziyaretçiler ile işyerinde toplantı, seminer, konferans ve eğitim gibi toplu halde gerçekleştirilen faaliyetler için bulunan katılımcılar ve diğer kişilerin acil durumlar, tahliye planı, kaçış yolları, toplanma yerleri ve acil durum ekipleri hakkında bilgilendirilmesini sağlamakla yükümlü olacaktır.
İşverenler, acil durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların ve müdahale ekipmanlarının işyerinde belirlenmiş acil durumlara ve acil durum ekiplerinin görevlerine uygun olmasını sağlayacaklardır.
İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar, yapılan risk değerlendirmesi sonuçları ile aşağıdaki ve benzeri hususlar dikkate alınarak belirlenecektir: (i) Yangın ve patlama ihtimali. (ii) Tehlikeli kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerden kaynaklanan yayılım, zehirlenme ve salgın hastalık ihtimali. (iii) Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali. (iv) Sabotaj ihtimali.”
Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri, yakındaki işyerleri ve çevreden gelebilecek olumsuz etkiler de dikkate alınarak belirlenecektir.
İşverenler işyerlerinde (i) söndürme ekibi (ii) kurtarma ekibi (iii) koruma ekibi (iv) ilk yardım ekibini oluşturacaktır.
Destek elemanları belirlenirken vardiya düzenin dikkate alınması, görevlendirilen destek elemanlarının bilgilerinin işyerinde yüksek ve görünür bir şekilde asılması ve görevlendirilen elemanların işten ayrılması halinde, yer değişikliği gibi durumlarda yerine yeniden görevlendirme yapılması gereklidir.
Gerçekleştirilen tatbikatın tarihi, görülen eksiklikler ve bu eksiklikler doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri içeren tatbikat formu hazırlanması gereklidir. ve tatbikatın, Maden işyerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği hükümleri saklı kalmak üzere, en geç yılda bir yapılacağı belirtilmiştir.
Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi kapsamında eğitimleri verebilecek bazı kurumlar önerildi.
Mevcut acil durum ekipleri 6 (altı) ay boyunca görevlerini sürdürebilecektir.
Değişiklikler ışığında, işverenler, öncelikli olarak acil durum ile ilgili dokümanlarını değişikliklere göre revize etmeli, öngörülen yeni acil durum ekipleri kapsamında çalışan görevlendirmesi yapmalı ve buna ilişkin eğitimleri vermelidir.
Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.