Gümrük Antrepolarında Bulunan Eşyaların Devirlerinde KKDF
Gümrük antrepoları, gümrük gözetimi altında bulunan eşyaların veya izin verilen durumlarda serbest dolaşımda bulunan eşyanın konulduğu yerlerdir. Gümrük antrepolarında bulunan eşyalar satış suretiyle başkasına devredilebilir. Yazımızın konusu, gümrük antrepolarında bulunan eşyaların satış suretiyle başkasına devredildiği durumlarda KKDF konusu ve ödemelere ilişkin banka transfer ID numaralarının beyannameye girilmesi ile ilgilidir.
Antrepoda bulunan eşyaların devri ile birlikte, gümrük vergileri ile para cezaları da dahil, eşya ile ilgili hukuki sorumluluklar devralana geçer. Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatlar kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) kesintisine tabidir. Antrepoda devredilen eşyalar ile ilgili olarak KKDF kesintisi doğmaması için hem devreden tarafından gönderici firmaya yapılan ödemenin, hem de eşyayı devralanın devredene yapacağı transferin en geç gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte (genel itibariyle serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği tarihte) tamamlanmış olması gerekir.
Bu bağlamda, devralınan eşyanın KKDF ödenmeden ithalatının gerçekleştirilebilmesi için, eşyayı devreden tarafından yurt dışına yapılan ithalat bedeli transferinin, antrepo beyannamesinin tescilinden sonra ancak devralan tarafından verilen serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinden önce gerçekleştirilmesi halinde, ithalat bedelinin ödendiğine dair bankadan alınacak belgenin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin ekinde veya serbest dolaşıma giriş beyannamesinin muayene işlemleri bitmeden doğrudan devreden tarafından gümrük idaresine sunulması gerekir.
Antrepodaki Eşyanın Devir İşlemlerinde Transfer ID Numarası
Gümrük beyannamelerinde ödeme şekli işlemleri kaleminde eşyaya ilişkin uygun ödeme şekli beyan edilir. Bilindiği üzere transfer bildirim formları elektronik ortamda düzenlenmekte ve banka tarafından 23 haneli bir referans numarası üretilmektedir. Söz konusu Belge ID’si banka tarafından yükümlüye verilir. Transfer bildirim formuna ilişkin 23 haneli Belge ID tüm ithalat beyannamelerinde ve yalnızca peşin, vesaik mukabili ve akreditif ödeme şekillerinde kullanılabilir. Bir belge ID transfer tutarını geçmemek kaydıyla birden fazla beyannamede kullanılabilir. Yine aynı gümrük beyannamesinde birden fazla belge ID de kullanılabilir.
Antrepoda veya geçici depolama yerlerinde satış suretiyle devredilen KKDF’ye tabi eşyaya ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamesi verilmesi halinde, devralanın devredene yaptığı ödemenin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinden önce olması halinde peşin transfere ilişkin sahip olduğu belge ID serbest dolaşıma giriş beyannamesinde beyan edilir. Beyanname işlemlerinde Belge ID kullanılması durumunda ayrıca kağıt ortamda transfer bildirim formu ibraz edilmez. Bu bağlamda bankalar tarafından üretilen belge ID’nin gümrük beyannamesinde beyanı zorunludur.
Bununla birlikte, ithal eşyasının Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilmeden önce yurtiçi satışa konu edilmesi halinde, eşyayı satan yurtiçinde yerleşik satıcıya yapılacak ödeme için transfer bildirim formu belge ID numarası düzenlenmeden işlemler gerçekleştirilebilir. Bu çerçevede, eşyayı satan yurtiçinde yerleşik satıcıya yapılan yurtiçi transfer için tevsik edici mahiyette banka yazısı, dekont, swift, vb. belgelerle işlem yapılabilir.
İlker ÇOLAKVERMİŞ
Kaynakça:
Gümrük Yönetmeliği
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2011/16 sayılı Genelgesi
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2014/18 sayılı Genelgesi
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2017/20 sayılı Genelgesi
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 25.03.2020 tarihli 53477751 sayılı Yazısı