Antrepoda Bulunan Eşyaların Devir İşleminde KKDF ve Banka Transfer ID Numarası

Alım - Satım

İlker Çolakvermiş
İlker Çolakvermişhttps://uniqgumruk.com.tr/tr/
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden 2012 yılında mezun oldum. Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında 7,5 yıl Müfettiş olarak görev yaptıktan sonra kendi isteğimle istifa ederek kariyerime uluslararası bir şirkette Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü olarak devam ediyorum. Üniversitelerde gümrük ve dış ticaret alanında çeşitli seminerler veriyorum. Aynı zamanda gazete ve dergilerde makalelerim yayımlanmaktadır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dış Ticaret ve Uluslararası Pazarlama alanında yüksek lisansıma devam ediyorum. Evli ve bir çocuk babasıyım

Gümrük Antrepolarında Bulunan Eşyaların Devirlerinde KKDF

Gümrük antrepoları, gümrük gözetimi altında bulunan eşyaların veya izin verilen durumlarda serbest dolaşımda bulunan eşyanın konulduğu yerlerdir. Gümrük antrepolarında bulunan eşyalar satış suretiyle başkasına devredilebilir. Yazımızın konusu, gümrük antrepolarında bulunan eşyaların satış suretiyle başkasına devredildiği durumlarda KKDF konusu ve ödemelere ilişkin banka transfer ID numaralarının beyannameye girilmesi ile ilgilidir.

Antrepoda bulunan eşyaların devri ile birlikte, gümrük vergileri ile para cezaları da dahil, eşya ile ilgili hukuki sorumluluklar devralana geçer. Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatlar kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) kesintisine tabidir.  Antrepoda devredilen eşyalar ile ilgili olarak KKDF kesintisi doğmaması için hem devreden tarafından gönderici firmaya yapılan ödemenin, hem de eşyayı devralanın devredene yapacağı transferin en geç gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte (genel itibariyle serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği tarihte) tamamlanmış olması gerekir.

Bu bağlamda, devralınan eşyanın KKDF ödenmeden ithalatının gerçekleştirilebilmesi için, eşyayı devreden tarafından yurt dışına yapılan ithalat bedeli transferinin, antrepo beyannamesinin tescilinden sonra ancak devralan tarafından verilen serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinden önce gerçekleştirilmesi halinde, ithalat bedelinin ödendiğine dair bankadan alınacak belgenin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin ekinde veya serbest dolaşıma giriş beyannamesinin muayene işlemleri bitmeden doğrudan devreden tarafından gümrük idaresine sunulması gerekir.

Antrepodaki Eşyanın Devir İşlemlerinde Transfer ID Numarası

Gümrük beyannamelerinde ödeme şekli işlemleri kaleminde eşyaya ilişkin uygun ödeme şekli beyan edilir. Bilindiği üzere transfer bildirim formları elektronik ortamda düzenlenmekte ve banka tarafından 23 haneli bir referans numarası üretilmektedir. Söz konusu Belge ID’si banka tarafından yükümlüye verilir. Transfer bildirim formuna ilişkin 23 haneli Belge ID tüm ithalat beyannamelerinde ve yalnızca peşin, vesaik mukabili ve akreditif ödeme şekillerinde kullanılabilir. Bir belge ID transfer tutarını geçmemek kaydıyla birden fazla beyannamede kullanılabilir. Yine aynı gümrük beyannamesinde birden fazla belge ID de kullanılabilir.

Antrepoda veya geçici depolama yerlerinde satış suretiyle devredilen KKDF’ye tabi eşyaya ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamesi verilmesi halinde, devralanın devredene yaptığı ödemenin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinden önce olması halinde peşin transfere ilişkin sahip olduğu belge ID serbest dolaşıma giriş beyannamesinde beyan edilir. Beyanname işlemlerinde Belge ID kullanılması durumunda ayrıca kağıt ortamda transfer bildirim formu ibraz edilmez. Bu bağlamda bankalar tarafından üretilen belge ID’nin gümrük beyannamesinde beyanı zorunludur.

Bununla birlikte, ithal eşyasının Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilmeden önce yurtiçi satışa konu edilmesi halinde, eşyayı satan yurtiçinde yerleşik satıcıya yapılacak ödeme için transfer bildirim formu belge ID numarası düzenlenmeden işlemler gerçekleştirilebilir. Bu çerçevede, eşyayı satan yurtiçinde yerleşik satıcıya yapılan yurtiçi transfer için tevsik edici mahiyette banka yazısı, dekont, swift, vb. belgelerle işlem yapılabilir.

             İlker ÇOLAKVERMİŞ

Kaynakça:

Gümrük Yönetmeliği

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2011/16 sayılı Genelgesi

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2014/18 sayılı Genelgesi

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2017/20 sayılı Genelgesi

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 25.03.2020 tarihli 53477751 sayılı Yazısı

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds