Yazılım Programı (SBYS) Hizmet Alımı İhalesinde HIMMS 7, O-EMRAM 7 Belgelerinin İstenmesi?
Mehmet ATASEVER
Simdata Danışmanlık Y.K. Başkanı
İtirazen Şikayet Konusu; Başvuru sahibinin dilekçesinde özetle; İdari Şartname’nin 7.1.(ı) maddesinde yer alan ve yeterlik bilgileri tablosunda istenen HIMMS 7, O-EMRAM 7 belgelerinin istekli olabilecek firmalar adına verilen, tescillenen belgeler olmadığı, istekli olabilecek firmaların bu belgelerle ilgili herhangi bir başvuru yapmaları ve belgelendirmelerinin mümkün olmadığı, yeterlilik bilgileri tablosunda sunulması istenilen HIMMS 7, O-EMRAM 7 belgelerinin sadece sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yapılan başvurular, sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan denetlenmeler sonucunda yapılan bir belgelendirme olduğu, bu süreçlere SBYS firmalarının herhangi bir dahlinin olmadığı, SBYS firmalarının bu süreçte sağlık kurum ve kuruluşlarını HIMMS belgelendirme süreçlerini başlatmaları, belge almaları konusunda zorlayamayacağı, bu konuda tasarrufta bulunamayacağı, hastanelerin kendi kurumsal başvurusu, süreç yönetimi ve değerlendirme sonucunda aldıkları bir belge olduğu, T.C. Sağlık Bakanlığının 25.08.2022 tarihinde 31934 Sayılı Resmi Gazete yayımladığı Sağlık Bilgi Yönetim Sistemleri Hakkında Yönetmelik’te idarenin isteklilerden talep etmiş olduğu HIMMS Seviye 6 ve Seviye 7 Belgesinin SBYS üretici firmalarının sunmak zorunda olduğu ve yeterlilik kriteri olarak ön görülen belgelerin içerisinde yer almadığı, idarenin yeterlilik bilgileri tablosunda istemiş olduğu yeterlilik kriterine ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından kayıt tescil belgesi verilmiş 52 firmanın bulunduğu, 20 yılı aşkın süredir Bingöl İl Sağlık Müdürlüğüne hizmet veren firmaları dahil, bu firmalardan 50 tanesinin ihaleye girmesinin engellendiği, yazılımların HIMMS EMRAM Seviye 7 özelliklerinin bulunup bulunmadığının demonstrasyon aşamasında kontrol edilmesi gereken bir özellik olduğu, istekli olabilecek firmaların inisiyatifi bulunmayan ve kendi isim ve unvanlarına tescillenmeyen, hastanelerin kendi kurumsal başvurusu, süreç yönetimi ve değerlendirme sonucunda aldıkları belgelerin yeterlilik bilgileri tablosunda ihaleye katılan/katılacak isteklinin belgesiymiş gibi istenmesinin kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu, firmaların ihaleye katılımını engellediği, rekabeti daralttığı ve kamu zararına neden olduğu, İdari Şartname’nin 7.1.(ı) maddesi kapsamında istenen söz konusu belgelerin ihalelerde yeterlilik kriteri olarak istenmemesi ve yeterlilik kriterleri tablosundan kaldırılması yönünde işlem yapılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Güncel Kamu İhale Kurulu Kararına Göre;
Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; Sağlık Bilgi Yönetim Sistemleri Hakkında Yönetmelik’te İdari Şartname’nin 7.1.(ı) maddesinde düzenlenen “HIMMS EMRAM 7” belgesine ilişkin herhangi bir hükmün bulunmadığı görülmüştür. İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın; a) Adı: Yazılım Programı (SBYS) Hizmet Alımı b) Türü: Hizmet alımı c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır. d) Kodu: e) Miktarı: 1 Kalem Yazılım Programı (SBYS) Hizmet Alımı Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: ………. Devlet Hastanesi, …….Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, ………..İlçe Devlet Hastaneleri ile …….. İlçe Entegre Hastaneleri” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin 7.1.(ı) maddesinde “İhale konusu işin ya da malın satış faaliyetinin yerine getirilebilmesi için ilgili mevzuat gereğince alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat, faaliyet belgesi vb. belgeler: Belge Adı Açıklama Ortak Girişimlerde … … … HIMMS EMRAM 7 İhaleye teklif vermek isteyen firmaların; SBYS yazılımı dijital Hastane kriterlerinden olan HIMMS EMRAM Seviye 7 kriterlerini sağlamalı ve EMRAM Seviye 7 belgesi almış ve geçerliliği devam eden hastaneleri ile çalışıyor olduğunu Yeterlilik Bilgileri Tablosunda sunacaktır. Tüm ortakların sunması gerekmektedir. … … … ” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:” başlıklı 7.7’nci maddesinde “…7.7.2. İdaremizce, belge değerlendirmeleri sonucunda yeterlik kriterlerini sağlayan ve ihaleye ekonomik açıdan en avantajlı 1. ve 2. teklif fiyatı sunan isteklilerden başlamak üzere, detayları Teknik Şartnamenin DEMONSTRASYON ve İÇERİĞİ başlıklı 5. Maddesinde belirtildiği şekliyle yapılacaktır. Belirlenen tarihte Demonstrasyona iştirak etmeyen isteklilerin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Bu demonstrasyon sonunda teknik şartnamede yer alan tüm yazılım modüllerinin içerisinden ihale komisyonu tarafından talep edilecek içeriklerinin teklif edilen yazılım tarafından karşılanıp karşılanmadığını tespit amacıyla; her modülün işlevleri ve bu işlevlerin yerine getirilmesinden sonra o modülden alınması gereken çıktılar kontrol edilecek, ihale komisyonunca demonstrasyon da yeterli bulunan firmaların teklifi değerlendirmeye alınacaktır. (Ekonomik açıdan 1. ve 2. fiyat teklif sahiplerinin Demonstrasyonu uygun bulunması halinde diğer teklif sahiplerinden Demonstrasyon İstenmeyecektir.) Demonstrasyon yapılması neticesinde teklifte sunulan herhangi bir madde veya alt maddelerin Teknik Şartnameye uygun olmadığının tespiti halinde isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
26.06.2025 tarihinde bahse konu ihalede 5 adet ihale dokümanının indirildiği, 4 istekli tarafından teklif verildiği, teklif değerlendirmesinin ihale komisyonu tarafından rapor tanzim tarihi itibarıyla yapılmadığı, İdari Şartname’nin “Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:” başlıklı 7.7’nci maddesi gereğince bahse konu ihalede demonstrasyon yapılacağı görülmektedir.
İdari Şartname’nin itirazen şikâyete konu 7.1.(ı) maddesinde söz konusu ihalede yeterlik kriteri olarak “HIMMS EMRAM 7” belgesinin talep edildiği, anılan ihaleye teklif vermek isteyen firmaların; SBYS yazılımının dijital Hastane kriterlerinden olan HIMMS EMRAM Seviye 7 kriterlerini sağlaması ve EMRAM Seviye 7 belgesini almış ve geçerliliği devam eden hastaneleri ile çalışıyor olduğunu yeterlilik bilgileri tablosunda sunması gerektiği düzenlenmiştir.
Ayrıca, idarenin başka bir istekli olabilecek firma olan Mahzen Grup İnş. Bil. Tem. Tur. Teks. Mad. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin yapmış olduğu şikâyet başvurusuna vermiş olduğu cevabi yazıda da söz konusu hususa ilişkin vermiş olduğu cevapta “…teklif verecek firmadan HIMSS belgesi istenmemekte olup HIMSS EMRAM 7 belgesi almış ve geçerliliği devam eden hastanede SBYS çalıştırıyor olması istenmemektedir…” ifadelerine yer verildiği görülmektedir.
Söz konusu İdari Şartname düzenlemesinde yeterlik kriteri olarak istenilen “HIMMS EMRAM 7” belgesinin EMRAM Seviye 7 belgesini almış ve geçerliliği devam eden hastanelere ait olmasının istendiği, ihaleye teklif verecek isteklilerin adına düzenlenmiş bir belge olarak talep edilmediği, diğer bir ifadeyle söz konusu belge için yeterlilik bilgileri tablosunda ihaleye katılan/katılacak isteklinin sahip olması zorunluluğunun getirilmediği, teklife konu SBYS yazılımı için bu koşulun arandığı değerlendirildiğinde, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır
Mehmet ATASEVER
Simdata Danışmanlık Y.K. Başkanı
Sağlık Bak. SGB E. Bşk./KİK E. Üyesi
Mehmetatasever.org








