Dış Ticaret Operasyonun Bir Adı “Sorun” ise Diğer Adı “Çözüm”dür

Alım - Satım

Ahmet CORA
Ahmet CORA
Marmara Üniversitesi İktisat Mezunu. Yaklaşık 5 yıl lojistik firmalarının iş geliştirme ve satış departmanlarında, yaklaşık 16 yıl da yatırımcı kuruluşların “dış ticaret operasyon” departmanlarında çalıştı. 8 yıldır Satınalma Dergisi’sinde makaleleri yayınlanmaktadır.

Sorun çıkmayan bir ithalat -ihracat işlemi hemen hemen yok gibidir. Tıkır tıkır işleyen bir operasyon sürecine pek rastlanılmaz. Bu da, departman çalışanları için oldukça yıpratıcı bir durumdur. Yani dış ticaret operasyon personeli, aynı şirketteki başka bir departman çalışanından belki on kat daha fazla stres yüklenir.

Ne gibi sorunlardır bunlar?
İlk aklıma gelenleri altta sıralayayım;

Tedarikçide mal hazırdır, ama nakliyeci o hafta aracı organize edemez.

Malzemeler deniz aşırı bir yerden alınacaksa,  ilgili tarihlerde uygun gemi bulunamaz, bulunsa hava şartlarından dolayı limandan çıkamaz, varışı gecikir.

Malzeme Türkiye gümrüğüne vardığında nakliyecinin özet beyanı hatalı vermesinden dolayı ithalat işlemine başlanamaz.

Gümrükte TSE sürecinde evrakların bazıları kabul görmez.

Tedarikçinin gönderdiği evraklarda ATR veya Menşe Belgesinin eksik çıkar, öngürülenden daha fazla vergi ödenmek zorunda kalınır

Gümrükte sistemler gider ve o gün ithalat tamamlanamaz.. … vesaire…vesaire.

İşin kötüsü de depoya girmesi geciken malzeme de genelde üretim için çok kritiktir.

Bu tip sorunlardan onlarca sayılabilir.

Siz ne kadar planlı çalışırsanız çalışın öngörülemeyen bir aksiliğin vuku bulması hep muhtemeldir. Zira bu iş zamanla yarışılan bir iştir.

Peki sonra ne olur?

Dış Ticaret Operasyon personelleri bu sorunları aşmak için yoğun fiziksel, zihinsel emek harcar. “Yiğit düştüğü yerden kalkar” atasözündeki gibi tüm tarafları harekete geçirerek, süreci minimum zararla atlatmanın yolunu arar. Düzine ile telefon görüşmesi, desteyle mail yazışması ve sonunda beyanname kapanıp ve malzeme depoya getirilince iş, başarı ile sonuçlanmış olur.

Bu süreç gerçekten hep böyle midir?

Maalesef genelde böyledir. Ben kaleciliğe benzetirim. Yani daha önce yüzlerce gol kurtarsanız bile, bir tane talihsiz gol yediniz mi tüm bakışlar size çevrilir. Beni Lojistik eğitimi veren okullara öğrencilerle sohbet için davet ettiklerinde onlara ilk sözüm hep şöyle olmuştur; “Bu işi meslek olarak seçeceğim diyenler, stresi de yaşam tarzı olarak seçmek durumundadır.” Buradaki amacım kimseye pembe tablo çizmeden, işin doğrusunu anlatmak olmuştur.

Yani işin özeti; içinde nakliye yönetimi ve gümrükleme işlemlerini barındıran “dış ticaret operasyon” olgusunun sorun ve çözüm adında iki ismi bulunur ve ömür boyu hep bu iki ismiyle birlikte anılmak durumundadır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds