PROMISSORY NOTE (P/N) NEDİR?
Dış ticaret işleminde kullanılan bir ödeme vaadidir. İthalatçı tarafından imzalanır, lehtarı (alacaklısı) ise ya ihracatçıdır, ya da ihracatçının bankasıdır. İhracatçı tarafından vadeli olarak ithalatçıya satılan malların bedelinin belli bir vadede ödenmesini taahhüt eden ödeme taahhüdüdür. Bir nevi dış ticarette kullanılan bir borç senedine benzetebiliriz.
Akreditifli ödemenin aksine, ödeme taahhüdü niteliğinde olan promissory note (P/N) koşulsuzdur. Borçlu ile borç veren arasında ne olursa olsun, üzerinde anlaşılan hizmet veya sözleşme gerçekleşmemiş olsa bile, notta belirtilen tutarın ödenmesi gerekir. Promisssory Note (P/N) mahiyeti satılan maldan bağımsızdır.
PROMISSORY NOTE (P/N) NE KADAR GÜVENLİDİR?
Ülkemizde kullanılan Türkçe senetler sizce ne kadar güvenli ise promissory note (P/N) de o kadar güvenlidir. Türkçe senetler sadece borçlunun imzasını taşır ve kefalet / kefil imzası yoksa, senetler ödenmediği vakit, vadesini takip eden ikinci iş günü protesto edilirler. Anlayacağınız çok da güvenli değiller. Aynı cümleleri promissory note (P/N) için de söyleyebiliriz. Malı alan ithalatçının imzasını taşıyan promissory note (P/N) vadesinde ödenmediği taktirde protesto edilir. Promissory note (P/N) sadece ithalatçının imzasına havi olduğundan teminatsız (garantörsüz, kefilsiz) olarak kabul edilir.
PROMISSORY NOTE (P/N) ÖDEME GARANTİLİ BİÇİME GETİRİLEBİLİR Mİ?
Promissory note (P/N) sadece ithalatçının imzasını taşıyıp başkaca kefalet imzası olmaması halinde güvensizdir. Ödeme garantisi yoktur. Ancak söz konusu Promissory note (P/N)’na bir bankanın aval vermesi (garantör) olması durumunda, garantili konuma gelir ki ödeme vadesi geldiğinde borçlunun promissory note (P/N)’i ödeyip ödemediğine bakmaksızın bedel banka tarafından ödenir. Çünkü bankalar Promissory note (P/N)’na aval verdiklerinde P/N’da yazılı borcu P/N vadesinde ödeyeceğini garanti etmiştir.
PROMISSORY NOTE (P/N) UNSURLARI NEDİR?
Promissory note (P/N) unsurları genel anlamda aşağıda yazıldığı gibidir;
- Borçlunun adı ve imzası
- Borçlunun adresi
- Alınan borç miktarı
- Lehtar (alacaklı / ihracatçı)
- P/N tanzim tarihi
- P/N tanzim yeri
- P/N vadesi
- Faiz talep edip etmeyeceğiniz ve oranın ne olduğu
- İhtilaf halinde hangi mahkemelerin yetkili olduğu,
- Kefalet / garantör imzası olup olmadığı
- Kayıtsız şartsız bir borcun ödeneceğinin taahhüt edilmesi
Promissory note (P/N) çok basittir, şart içermez. Borçlu tarafından imzalanması, bir borcun borçlu tarafından taahhüt edildiği ve kabul edildiği anlamına gelir ki noter tasdiğine gerek yoktur.