Down Payment Akreditif ve Finansman

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

DOWN PAYMENT AKREDİTİFİN BUGÜNÜ

Red Clause Akreditif teknolojik gelişmelerle birlikte değişime uğradı. Şimdiki SWIFT tekniğinde kullanılan haberleşme sisteminde bazı ifadeleri kırmızı ile yazmak söz konusu olmadığından dolayı Red Clause Akreditif yerini aynı işlevi bugünkü SWIFT tekniği ile işlem gören DOWN PAYMENT LETTER OF CREDIT ödeme şekline bırakmıştır. Kısmi peşin ödemeli akreditif anlamındadır. Tıpkı teee eskilerde kalan red clause akreditif özelliği gibi.

Down payment akreditif, akreditif  bedelin bir kısmının mallar henüz yüklenmeden akreditife yazılan bir madde ile ihracatçıya peşin ödeme imkanı sunar. İhracatçı, kendi lehine açılan down payment letter of credit koşullarına bağlı olarak akreditifin açıldığı / ödemenin yapıldığı banka tarafından ödeme sağlanır.

DOWN PAYMENT AKREDİTİF ÖDEME YAPARKEN İHRACATÇIDAN TEMİNAT TALEP EDECEK Mİ?

İşte asıl ihracatçıları zorlayan konu bu değil mi sizce? Akreditif açıldığında, mal yüklenmeden kısmi peşin ödemeye olarak tanıyan bir akreditifte, gerek amir banka, gerekse teyid bankası, peşin ödenen paranın karşılığında mutlaka malların yüklenmesini ve gerekli evrakların bankaya zamanında ibraz edilmesini ister. İhracatçı için kolay bir finansman şekli aslında. Ancak günümüzde batan paraların azımsanmayacak bir kısmı peşin ödenen mal bedeli ile ilgili ihracatçıdan herhangi bir teminat alınmamasından kaynaklanmıyor mu? Down payment akreditif koşulları gereği amir veya teyid bankası tarafından ihracatçıya ödenen bu paralar karşılığında bankalar kendilerine göre bir koruma tedbiri alacaklardır. Adeta teminat niteliğindedir.

Bu tedbirler neler olabilir?

  • Alıcı ve satıcı arasında mütabık kılınan basit bir alındı yazısı
  • İhracatçının vereceği bir referans mektubu
  • İhracatçının vereceği bir teminat mektubu
  • Tarafların üzerinde kabul göreceği bir değerli kağıt vs

DOWN PAYMENT AKREDİTİF VE İHRACATÇI

Down Payment akreditife hangi taraftan bakarsanız bakınız bu ihracatçı içinin finansa erişmesi için bulamayacağı bir fırsattır. İhracatçı lehine açılan akreditifle ilgili olarak, ihracatçı malını yüklemek için finansa ihtiyacı olacaktır. Bankaların kapısını zorlasa bankalarda bir kredi limiti, bu limite bağlı olarak teminatı, negatif risk kaydın bulunmaması gerekir ki bankalar ihracatçıya kredi vermeye istekli olabilsin. İşte bu nedenledir ki down payment akreditif bir ihracatçı için altın tasta sunulan suya benzer. İhracatçı ne kadar itibarlı olursa dış ticaret ve finans piyasasında o kadar kazançlı çıkacaktır. İşte bu nedenle down payment akreditif ihracatçı açısından bir fırsattır. Olaylara işlem bazında ve anlık değil, büyük resimden bakıldığında ihracatçı bu fırsatı kaçırmak istemez değil mi?

İHRACATÇIMIZ DOWN PAYMENT AKREDİTİFİ YETERİNCE BİLİYOR MU?

İstisnaları ayrı tutarsak, yeterince bildikleri konusundaki kanaatim olumsuzdur. Maalesef bilmiyorlar. Yurt dışına fiyatlama yaparken akreditifli ödeme şekillerinden Down Payment Letter of Credit’i ne kadar sıklıkla ithalatçıya teklif ediyorlar sizce?

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds