E-İHALE DÜZENLEMENİN AVANTAJLARI

Elektronik ihale tarzı satın almalar, son yıllarda, büyük veri, yapay zeka ve nesnelerin internetini içeren sessiz bir devrim geçirdi. Tam da bu sebepten, anlaşmalarınızı yapmak için hâlâ e-posta, e-tablolar ve yüz yüze toplantılar ile ilerliyorsanız, e-ihale seçeneğini bir kez daha gözden geçirmenin zamanı gelmiş olabilir.

E-ihaleler, tedarikçilerin elektronik pazarlarda gerçek zamanlı olarak mal veya hizmetler için rekabet etmelerini sağlayan web tabanlı yazılımları kullanır. Tek başına fiyata veya çeşitli kriterlerin bir kombinasyonuna dayalı olabilirler. Farklı tipte e-ihaleler mevcut olsa da en yaygın olanı, alıcının rakip satıcılar arasından seçim yaptığı ters açık artırmalardır.

Peki, e-ihale düzenlemenin avantajları nelerdir?

E-ihalelerin başlıca faydası daha düşük fiyatlardır ve geleneksel ihale yöntemlerine kıyasla alıcılara %15 ila %20 arasında tasarruf sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca, geleneksel müzakerelerden yaklaşık %20 ila %40 daha hızlıdırlar ve daha kısa sürede daha fazla teklif verilmesine olanak tanırlar. (Kaynak: Chartered Institute of Procurement & Supply)

E-ihalenin avantajları sadece düşük fiyatlar ve yüksek hız değildir. E-ihaleler, pazara yeni giren firmaların düşük maliyetle yerleşik şirketlere karşı rekabet etmesine olanak tanır. Çok sayıda tedarikçi kullanarak riski dağıtmayı ve yeni tedarikçiler bulunmasını kolaylaştırır. Böylece yeni sektörlere daha hızlı yayılma mümkün olabilir.

E-ihalenin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, fiyatı tek kriter olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Daha verimli ve uzun vadeli tedarikçi ilişkileri için fiyat dışı unsurlar da hesaba katılmalıdır.

Tedarikçiler hakkında somut, ölçülebilir ve raporlanabilir değerlendirme yapabilmek kurumlar için zorlayıcı olabilir. Böyle durumlarda, eğer Taahhut.com üzerinden e-ihale düzenliyorsanız, işveren (alıcı) firma tarafından o kategorideki stratejik satın alma kurgusuyla uyumlu olacak şekilde çeşitli Fiyat Dışı Unsurlar (FDU) belirlenerek, değerlendirme algoritmasına eklenebiliyor. Ürün kalitesi, referanslar, avans miktarı, ödeme vadesi vb. gibi pek çok unsur değerlendirmeye dahil edilmiş oluyor. Taahhut.com’da kullanabileceğiniz e-ihale yöntemlerini daha detaylı incelemek için Taahhüt Blog’da yer alan “Taahhut.com Satın Alma Yöntemleri” yazısına göz atabilirsiniz.

Geleneksel müzakerelerde, piyasada kimlerin olduğu veya rakip teklif sahiplerinin gerçekten var olup olmadığı hakkında tedarikçiler fazla bilgi sahibi değildir. E-ihaleler ise bu endişeyi ortadan kaldırır ve tedarikçiler kendilerine verilen fiyatın adil olduğu konusunda daha rahattır.

Özetle, e-ihaleler daha ucuz, daha hızlı ve adildir. Pandemi sonrası bir dünyada, daha fazla güven ve şeffaflık yoluyla alıcı-tedarikçi ilişkisini geliştirmenin başka bir yolunu sunabilirler.

taahhut.com
Türkiye’nin Yeni Nesil Satın Alma ve Ticaret Portalı

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.