Endüstriyel Depolama Raf Sistemleri ve Teknik Satınalma

Alım - Satım

Mustafa Ozturk
Mustafa Ozturkhttp://www.immuhendislik.com
25 Senelik Profesyonel İnşaat Sektörü Tecrübemizle ; ● Liman, İskele, Rıhtım İnşaatları ● Endüstriyel Raf Sistemleri ● Betonarme ● Kentsel Dönüşüm ● Çelik Yapılar ● Yapı Risk Analizi ● Mimari Çizim ve Statik Hesapları ● Ruhsat Projeleri ● Proje Uygulamaları ● Proje ve Uygulama Danışmanlığı ● Müteahhitlik Hizmetleri

Mustafa ÖZTÜRK – İnşaat Mühendisi

Bilinmesi gerekir ki, raf sistemleri beton binalar veya çelik yapılar gibi sadece kendi yükünü, deprem yükünü, rüzgar veya kar yükünü taşımak üzere değil, aynı zamanda üzerlerine sürekli konulup alınan farklı ağırlıklardaki paletleri / yükleri taşımak üzere tasarlanan “yaşayan” dinamik sistemlerdir. Bu modüler sistemler birbirlerine çeşitli bağlantı elemanları ile montajlanmakta ve bir binaya kıyasla çok daha farklı ve alışılagelmişin dışında mühendislik gereklilikler içermektedir. Dolayısıyla depo raf sistemlerinin sismik mühendisliği sadece yapı mühendisliği değil lojistik operasyon bilgisi de gerektiren oldukça farklı bir uzmanlık alanıdır.

Raf Tipleri;

Depo raf sistemleri ihtiyaca, kurulacak alana ve ürün türüne göre SIRT SIRTA, MEKİK, MEZANİN (Çok Katlı), KONSOL KOLLU, İÇİNE GİRİLEBİLİR (Drive-in), AYARLANABİLİR, GİYDİRME CEPHELİ, KAYAR depo raf sistemleridir.

Depo Raf Projeleri Ön Hazırlık;

Ülkemizdeki çelik depo raf sistemlerinin mevcut yapı stokunu uzun yıllardır yaptığımız depo araştırmalarını bir araya getirerek incelediğimizde, bu raf sistemlerin neredeyse tamamının sadece düşey yani statik yüklere göre hesaplı olduğunu; bu yapılarda herhangi bir deprem (dinamik) yükünün göz önünde bulundurulmadığını açıkça görmekteyiz. Bu yöntem deprem riskinin hiç olmadığı ülkelerde (bkz. Avrupa’nın büyük bölümü) doğru olan, ancak deprem riskinin olduğu ülkelerde çok tehlikeli olan bir yöntemdir.

Depo Raf Proje Detaylarının Belirlenmesi;

Ülkemizin %42’si 1. derece deprem bölgesidir. Bu %42 olan bölümün içerisinde ana sanayimizin büyük bölümü bulunmaktadır. Aşağıdaki görselde ülkemizin ve Avrupa’nın deprem kuşaklarını görebilir ve ülkemizin Avrupa geneline kıyasla ne kadar yüksek tehlikede olduğunu anlayabilirsiniz.

Depo Raf Teknik Şartnamesi Neden Önemlidir;

Daha önce Avrupa’da bir norm olmadığından, Amerika’da geçerli olan norm (RMI) ve ülkelerin yönetmelikleri referans alınırken, Avrupa’da 2016 yılında yürürlüğe giren EN 16681 normu ile ilk defa “Raf Sistemleri için Deprem Tasarım Kuralları” gündeme gelmiştir. Bu norm aynı yıl TSE tarafından TS EN 16681 olarak ülkemizde de yürürlüğe girmiştir. Ayrıca Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği üzerinde belirtildiği gibi çelik taşıyıcı sistemler deprem yükleri göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır. Tartışmasızdır ki raf sistemleri de, boyut ve fonksiyon fark etmeksizin, birer “çelik taşıyıcı sistemdir”.

Saha İncelemeleri;

Proje süresince firmanın bünyesindeki profesyonel proje ekibi tarafından maliyet, hesap işleri, mühendislik (Endüstriyel raf sistemine gelen, palet, zati ve hareketli yükler kadar, deprem ve rüzgar

Yükleri de etken rol oynamakta ve tasarım aşamasında bu durumlar göz ardı edilirse ciddi hasarlar oluşabilmektedir. ) tasarım, araştırma, geliştirme, satış ve üretim gibi alanlarda incelemeler yapılarak, raporlar hazırlanmalıdır.

Proje Kilometre Taşları;

Kilometre taşlarına ulaşılması ekip moral ve motivasyonu için önemli rol oynar, kilometre taşı aktivitelerinin süresi ‘’0’’ dır, kilometre taşını bir örnekle açıklayalım.

1986 Milano Uluslararası Maratonunu kazanan Japon atlet Yamada ya nasıl başardığı sorulduğunda ‘’ Yarış pistini ve yol kenarındaki binaları, ağaçları hayal ettiğini, birine ulaştığında diğerine ulaşması gerektiği konusunda kendini motive ettiğini ‘’ söylemiştir.

Proje Takvimi Neden Önemlidir;

Kuruluşların yalnızca %35’i projeleri çoğunlukla veya zamanında tamamladığını göz önünde bulundurursak takvimin işi bilen profesyonel ekipler tarafından yapılmasının önemini anlamış olacağız. Öncelikle programa uymanızı sağlar, bütçenin altında kalmayı kolaylaştırır, darboğazları belirleyebilir ve buna göre hazırlık yapabilirsiniz.

Örnek Bir Proje:  Kırklareli Babaeski Tütün Deposu İnşaatı;

Kırklareli Babaeski Tütün Deposu 2021 – 2022 tarihler arasında yapılmıştır.

İşin Adı                    : Kırklareli Babaeski Tütün Deposu İnşaatı.

Depo Eni                 : 25 mt

Depo Boyu              : 68 mt

Depo Yükseklik      : 12 mt

Depo Sistemi          : Dış Cephe Mekik Raf Sistemi

Beton Sınıfı             : C35

Depo Raf Sisteminin Olmazsa Olmazları;

Endüstriyel depolama raf sistemleri ülkemizde ve tüm dünyada ilgili standartlara göre (tasarım, hesaplama, montaj ve doğru kullanımı) yapılmalıdır. Depolama raf sistemlerinde durağan halde ya da deprem etkisi altında oluşabilecek kaza ve olumsuzlukları önlemek amacıyla ilgili yönetmelikler açıkça standartlara uygun şekilde yapılması hükmetmektedir. Resmi gazetede yayınlanan üç yönetmelik ile depo raf sistemlerinin kapasite hesapları ve periyodik kontrollerinin yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

TS EN 15635’e göre Depo raf sistemlerimizin yılda en az bir kere kontrol ettirilmesi gerekmektedir.  Depo sisteminizin çalışma sıklığına göre bu periyotun yılda bir kereden daha fazla olması önerilmektedir.

Neden Biz;

25 yıllık saha tecrübemiz göstermektedir ki, Endüstriyel depo raf yapımı belirli standartlara bağlı olduğu için işin uzmanı firmalar tarafından yapılması gerekir. Bu şekilde yapımı daha kolay olmakta ve hem zaman hem de maddi açıdan tasarruf sağlanmaktadır.

Kısaca özetleyecek olursak Profesyonel Geçmişi, Elemanları, Referansları ve Yeterli Finans Gücüne Sahip Yüklenicileri seçmekle firmanızı riske atmamış olacaksınız.

Endüstriyel Depo Raf Sistemi Yaptırırken;

  • Proje, Statik Hesaplar ve Uygulamaların Danışmanlık Hizmetleri.
  • Periyodik Raf Bakım Hizmetleri.
  • Resmi Projelerin Hazırlanması ve Ruhsat Onayı.
  • Temel Hafriyatı.
  • Temel Betonu Uygulaması.
  • Depo Raf Sisteminin Uygulaması.
  • Sifonik Yağmursuyu Drenaj Sistemi Uygulaması.
  • Endüstriyel Kapılar.
  • Sandviç Panel Kaplaması uygulanması.

Kısaca belediye ruhsat alımından iskan alımına kadar olan inşaat uygulaması da dahil süreci TEK YÜKLENİCİYLE yapmak isterseniz 25 yıllık saha tecrübemiz ve profesyonel ekibimizle TALİBİZ.

Mustafa ÖZTÜRK

İnşaat Mühendisi

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds