ERP Yazılımınızda Kontrollere İlişkin Bir Kılavuz – ERP Kontrol Rehberi

Alım - Satım

Adil Ünal
Adil Ünalhttps://satinalmadergisi.com
Satınalma Dergisi'nin ve Buyer Network platformunun kurucu ortağıyım. İstanbul Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak Tedarik zinciri stratejileri, satınalma ve tedarik zinciri süreç yönetimi ve performans değerlendirme alanlarında çalışmalarımı sürdürmekteyim. iletişim: aunal@istanbul.edu.tr adil.unal@tinova.com.tr

Kurumsal kaynak planlama (ERP) ve üretim yönetimi (MES) yazılımlarının ilk versiyonları olarak değerlendirebileceğimiz, yeniden sipariş sistemleri (ROP), malzeme ihtiyaç planlama (MRP) ve üretim kaynak planlama (MRP II) yazılım sistemleri 1960’li yıllardan itibaren geliştirilmeye başlanmıştır (Şekil 1.).

Şekil 1. Üretim Planlama ve Kontrol Sistemlerinin Gelişimi

MRP ile ürün reçeteleri üzerinden üretimde kullanılacak malzeme ihtiyaçlarının daha etkin planlanması ve raporlanması sağlanmıştır. 1970’lerde MRP’ye talebe dayalı malzeme yönetimi, kapasite gereksinim planlama (CRP), atölye kontrolü (SFC) gibi özellikler eklenerek malzeme yönetimi ve üretim entegre edilmiştir. MRP II ile işletmeler kapasite gereksinimleri ve kısıtları doğrultusunda üretim yeteneklerini hesaplayarak daha verimli bir şekilde planlama ve izleme yapabilmiştir. 2000’li yıllar ile birlikte işletmenin tüm kaynakları ERP yazılımları üzerinden planlanmaya başlamıştır. Küçük, orta veya büyük ölçekli işletmelerde, firmanın ihtiyaçları doğrultusunda ERP’ler kullanılmaktadır. Aşağıda bulunan listede ERP yazılımınızda uygulamanız gereken kontrollerin bir listesini bulabilirsiniz:

Erişim Kontrolleri

Bir bireyin iş sorumluluklarına bağlı olarak hassas verilere erişimini kısıtlamak için ERP sistemi içinde kullanıcı rolleri ve izinleri uygulayın.

Onay İş Akışları

ERP sistemi içinde kritik işlemler için uygun onaylar gerektiren otomatik iş akışları oluşturun.

Denetim İzleri

Kullanıcı eylemleri, verilerdeki değişiklikler ve sistem olayları dahil olmak üzere tüm sistem etkinliklerinin kapsamlı bir günlüğünü tutun.

Bütçe Kontrolleri

ERP sistemi içinde bütçe sınırlarını uygulamak ve harcamaları izlemek için kontroller uygulayın.

Sözleşme Yönetimi Kontrolleri

Müşteriler, tedarikçiler veya diğer taraflarla yapılan sözleşmeleri izlemek ve yönetmek için denetimler oluşturun.

Veri Doğrulama ve Bütünlük

Verilerin doğruluğunu, tutarlılığını ve eksiksizliğini sağlamak için ERP sistemi içinde doğrulama kuralları ve veri bütünlüğü kontrolleri oluşturun.

Özel Durum Raporlamasının Kontrolü

Olağandışı veya şüpheli işlemleri, önceden tanımlanmış eşiklerden sapmaları veya diğer istisnaları işaretlemek ve raporlamak için uyarılar ve bildirimler oluşturun.

Finansal Raporlama Kontrolleri

Mutabakatlar, finansal verilerin doğrulanması ve otomatik rapor oluşturma dahil olmak üzere finansal raporların doğruluğunu ve bütünlüğünü sağlamak için denetimler oluşturun.

Envanter Kontrolleri

Envanter düzeylerini yönetmek, fiziksel envanteri sistem kayıtlarıyla karşılaştırmak ve stok farklılıklarını önlemek için denetimler oluşturun.

Parola İlkeleri

Parola karmaşıklığı gereksinimleri, düzenli parola değişiklikleri ve parolanın yeniden kullanımıyla ilgili kısıtlamalar dahil olmak üzere güçlü parola ilkeleri uygulayın.

Görevler Ayrılığı

İşlemleri onaylama ve kaydetme gibi hassas görevlerin, suistimalleri veya hataları önlemek için farklı kişilere atandığından emin olun.

Sistem Entegrasyon Kontrolleri

ERP sistemi ile tedarikçiler veya müşteriler gibi diğer sistemler veya dış taraflar arasında transfer edilen verilerin bütünlüğünü ve doğruluğunu sağlamak için kontroller uygulayın.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

Eğer mümkünse ERP sistemine kullanıcı erişimi için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin ve kullanıcıların ikinci bir kimlik doğrulama biçimi sağlamasını zorunlu kılarak ekstra bir güvenlik katmanı ekleyin.

Tedarikçi/Satıcı Yönetim Kontrolleri

Tedarikçi/Satıcı bilgilerini doğrulamak, durum tespiti yapmak ve performansını izlemek dahil olmak üzere tedarikçi ilişkilerini izlemek ve yönetmek için denetimler oluşturun.

ERP Kurumlarında Başarı için Temel Kriter:

ERP kurulumlarında yazılımın yeterliliği kadar ekibinizin bu yazılıma ne derecede ayak uydurabildiği de önemlidir. Yazılımı etkin bir şekilde yürütmek için gerekli becerilere veya zamana sahip olmayan ekip üyelerine sahip ERP projeleri başarılı olamayacaktır. Bu durum işletmenin ilave maliyetlere katlanmasına ve gecikmeler yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca ERP uygulama projelerinde görevlendirilen personelin iş süreçlerini iyi anlaması ve üst yönetimin desteği başarı için bir başka ön koşuldur.

 

 

 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds