Faktoring – Alıcı Limiti İptali

Alım - Satım

Özge Kozalı
Özge Kozalı
Aydın Adnan Menderes İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü\'nde öğrenim gördüğü sıralarda Şeker Yatırım Menkul Değerler Aydın, Nazilli şubesinde broker/dealer eğitimi aldı. Son sınıf öğrencisi iken aynı zamanda Akbank T.A.Ş. Didim Şubesinde görev yapan Özge Kozalı 2010\'da mezun olduktan sonra özel sektörde ithalat, toptan ve perakende satışı yapan bir optik firmasında mali işler departmanında çalışma hayatına devam etti. 2014 yılında Deniz Faktoring A.Ş.\'de faktoring sektörüne giriş yaptığında Yurtiçi Faktoring departmanlarında görev aldı ve akabinde aynı şirkette Yurtdışı Faktoring ile tanıştı. Akabinde 2017 yılında İş Bankası iştiraki olan İş Faktoring A.Ş.\'de Uluslararası Faktoring ve Muhabir İlişkileri departmanında görevine devam etti. Bu süre zarfında İstanbul Aydın Üniversitesi\'nde Dış Ticaret Uzmanlığı eğitimi ve TBB\'de Dış Ticaretin Finansmanı eğitimlerini tamamladı. Görevi gereği FCI (Factor Chain and International) \'den Silver Diplomaya sahip olan Özge kozalı, Uluslararası Faktoring Pazarlama departmanında görevine devam etmektedir.

FAKTORING – ALICI LİMİT İPTALİ

Sayın Reşat Hocamın bahsettiği gibi örnekler ile devam edeceğiz. Örneğimize başlamadan önce Dış Ticaret Ödeme Şekillerinden Mal Mukabili ödeme şekline değinmek istiyorum. Faktöring ile ilgili daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere faktoring garantisini ancak ödeme şekli Mal Mukabili olan yurtdışı satışları için kullanabiliyoruz.

MAL MUKABİLİ ÖDEME (CASH AGAINST GOODS)

Satıcının, bedelini tahsil etmeden malları ve evrakları (CMR, fatura, çeki listesi, sigorta sertifikası, gözetim raporu vs) alıcıya göndermesidir. Bu ödeme şeklinde, taraflar arasında uzun süreli ve güvene dayalı bir ilişki söz konusudur. Satıcının, alıcının malı kabul edeceğine, anlaştıkları vadede ödeyeceğine emin olduğu ve alıcının ülkesinin politik ve ekonomik bakımdan istikrarlı olduğu durumlarda kullanılabilir. Bir başka deyişle ihraç edilen malın bedelinin malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödendiği ödeme şeklidir.

Mal Mukabili ödeme şekli ihracatçı tarafından ödeme şekilleri arasında en riskli olan ödeme şekli olduğundan alıcının malın bedelini ödeyememe riskine karşılık garanti, sigorta vb yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Örneğimizde ihracatçının bir faktoring şirketi ile faktoring sözleşmesi imzalamış, alıcı limit tahsis edilmiş, alıcıya bundan sonra faktöring şirketi ile çalışmaya başladığını ve alıcıların ödeme yapması gereken tarafın yurtdışındaki muhabir faktöring şirketleri olduğu bilgisinin iletildiği Tanıtım Mektubu (Introdcutory Letter)’ın alındığı süreçlerin tamamlandığını varsayarak devam ediyoruz.

İhracatçı Almanya’daki ithalatçıya su ihraç etmektedir. Siparişinde DAP (Delivered At Place – Belirtilen Yerde Teslim ) ve Mal mukabili (CAG – Cash Against Goods) ödeme şekli ile yükleme tarihinden itibaren 30 gün vade ile anlaşır. 01.02.2020 tarihinde mallar yüklenir, kara yolu ile tahmini varış süresi 10.02.2020 olarak nakliyecisi ile teyitleşir.

İhracatçı, 04.02.2020 tarihinde faktöring şirketinden alıcı limitinin iptal olduğu bilgisini alır.

Burada ihracatçının nasıl devam etmek istediği kararı, en önemli olanıdır.

Çünkü ihraç konusu mal olan suların, mal mukabili ödeme şekli ile siparişte anlaşılan belirtilen yerde teslimi gerçekleşmeden sorumluluğunu tamamlamış sayılmayacak ve garanti süreci, sular hala yolda iken gelen iptal bildirimi ile bitecektir.

İhracatçı malları gidişini durdurur ise gönderecek olduğu malların vadesi geldiğinde ödenmeme riskini sadece kendisi üstlenmiş olmaktan kurtulmuş olacaktır.

Ya da göndermeyi tercih edecek ancak bir faktoring garantisi olmayacağından alıcının ödeyememe riskini yine kendisi üstlenecektir. Yurt dışına ihraç edilen mallara ait bedellerin tahsil edilememesinin en önemli nedenleri;

  • Mal mukabili yapılan satışlar,
  • Uzun vadeli yapılan satışlar.

Uzun vadeli satışlarda ihracat kredi sigortası (alacak sigortası) yoksa, ihracat bedelinin tahsil edilememe riski de fazladır.

ÖZGE KOZALI

5 YORUM

  1. Eski bir ihracat faktoringi yöneticisi olarak Özge arkadaşımın yazısı , sistemin ihracatçıya sağladığı faydanın anlatması ve bilinirliiğini arttırması adına çok önemli. Örneklerle desteklemesi de guzel. Devamını okumak dileğiyle …

  2. merhaba, özel sektörde ihracat yöneticiliği yapıyorum, yazı çok faydalı. Dap çalışmıyoruz ancak DAP işlemleri için bu durumdaki riski ihracatçı nasıl minimize edebilir? FCA yüklemelerde eğer limit yükleme sırasında geçerliyse sonradan iptal de olsa faturalar temlik edilebiliyor çünkü. Teşekkürler.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds