FORWARD – İLERİ TARİHLİ ALIM VEYA SATIM YAPMAK
FORWARD TANITIMI
Forward, ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarı bugünden belirlenerek, sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward, kur dalgalanmalarına karşı korunma tekniği olarak da tanımlanabilir. Türkiye’de açık pozisyon risklerinin kapatılması veya yönetiminde, bankaların sıklıkla başvurduğu bir tekniktir. Forward döviz ticareti ile oluşturulan kaynak kur riskine karşı korunarak (hedging), yetkili devlet yönetim birimlerinin belirlediği sınırlar içinde özellikle bankaları net açık pozisyonları tutulabilmektedir.
Özellikle gelişmiş ülkelerde yeni finansal araçlar, borçlanma maliyetinin azaltılması, borçlanma kapasitesinin artırılması, net nakit akımlarının artırılması, mevcut varlık ve yükümlülüklerinin riskten korunması, kesin döviz taahhütlerinin riskten korunması, bağlı şirketlerdeki net yatırımların riskten korunması ve spekülasyon yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Yeni türetilen finansal araçların işlem gördüğü piyasalarda iki çeşit yatırımcı vardır. Birincisi, kar amaçlı hareket eden “spekülatörler”, ikincisi, kur riskinden korunmak amacı ile hareket eden “Hedging yapan yatırımcılar”dır.
İşletmeler, kur riskinden korunmak için bilanço içi ve dışı işlemlere başvurabilirler. Bilanço içi işlemler, uluslararası kullanımı sık ve diğer ülke para birimlerine göre daha konvertable olan döviz birimini kullanarak kur riskine karşı korunmayı sağlar. Bilanço dışı işlemler ise bilanço içi işlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda, işletmelerinin amaçlarına ve kendi risk oranına bağlı olarak yeni finansal araçların kullanılmasıdır.
FORWARD TANIMI
Forward sözleşmesi, tarafların aralarında yaptıkları görüşmeler neticesinde forward alanın sözleşmeye konu olan finansal varlığı, sözleşmede belirlenen fiyat üzerinden gelecekteki belirli bir tarihte satın almayı, forward satanında sözleşmeye konu olan finansal varlığı satmasını şart koşan bir sözleşme çeşididir.
Taraflar sözleşmeye konu olan varlığın fiyat miktar ve teslim tarihini sözleşme tarihinde belirlerler. Bu şekilde taraflar, varlığın niteliğine göre döviz kurunda ve fiyat değişikliklerine karşı oluşacak finansman risknin azaltılmasını amaçlar.
Forward, ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarı bugünden belirlenerek, sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir
Forward işlemler gayrikabilirücu olarak yapılır ve cayılması mümkün değildir.
Piyasa fiyatı ne olursa olsun, forward sözleşmesindeki belirlenen kur üzerinden işlem yapılır. Sözleşme tarihinde piyasada oluşan fiyatlar düşse de, yükselse de, forward sözleşme kuru esas alınır.
Forward sözleşmeler kur riskini tamamen yok etmese de, belli ölçülerde azaltır. İhracatçının net ve güvenilir fiyatlama vermesini sağlar, bilançosunda beklenmedik anlık kar ve zarar oluşmasının önüne geçer.
İHRACATÇILAR İÇİN FORWARD
İhracatçılar forward sözleşmeler ile ileri tarihde yurt dışından gelecek dövizlerini Türk Lirası’na çevirecekleri fiyatı bugünden tespit etmiş olur ve kur dalgalanmaları ihracatçının düşüneceği konu olmaktan çıkacaktır.