Güven
Gerek iş, gerekse sosyal alandaki sağlıklı ilişkilerin ve şirket kültürünün önemli bir parçasıdır çünkü iletişimi, ekip çalışmasını, bağlılığı ve üretkenliği geliştirir. Güven…
Bir güven kültürü oluşturmak için üç önemli husus vardır;
- Taahhütleri yerine getirmek,
- İletişim kurmak ve
- Saygılı olmaktır.
Güveni inşa etmenin üç önemli hususu; olanları makul bir şekilde kabul etmek, küçük adımlar atmak ve sabırlı olmaktır.
İş Hayatında Güven
İş yapabilmenin ve kaybetmemenin temelinde bu sihirli kelime vardır: “Güven”. Güven duymadığınız bir iş partneri ile çalışmanın ve alış veriş tesis etmeniz söz konusu olabilir mi?
Güvenin inşa edilebileceği yolları keşfetmek, bireylerin ve şirketlerin daha güçlü ilişkiler ve daha sağlıklı kültürler yaratmasına yardımcı olabilir
Uluslararası Ticarette Güven
İşte zurnanın “zırt” dediği yer de, bu anlatmaya çalışacağım uluslararası ticarette güvendir. Bir tarafta alıcı: ithalatçı, bir tarafta da satıcı; ihracatçı. İthalatçı ve ihracatçı farklı dilleri konuşan, farklı örf adetleri olan, farklı kültürleri olan ve farklı ülkelerde yaşayan kesimlerde önemli ve tek sorun; güven sorunudur. Muhtemelen birbirlerini hiç görmemiş ve sadece sanal ortamda tanışmış ve konuşmuş olsalar da birbirlerine iş ve parasal konuda güven etmeleri zor görünmektedir.
Uluslararası kuralların geçerli olmadığı iş yapma yöntemleri olan peşin ve mal mukabili ödeme şeklinde bir tarafın, diğer tarafa tamamen güven etmesi gerekmektedir.
- Peşin alımlarda; İthalatçı parasını malı teslim almadan satıcıya gönderir,
- Mal mukabili alımlarda ihracatçı önce malını gönderir nice sonra parasını ithalatçıdan alır
Gerek mal mukabili, gerekse peşin alımlarda ya ithalatçının ihracatçıya, ya da ihracatçının ithalatçıya güven etmesi gerekir. Anlayacağınız bir taraf kendisine güven edilmesini sağladığı zaman, diğer tarafın güven açığı söz konusu olmaktadır.
Bankalara Güven
Uluslararası ticarette ithalatçı ile ihracatçı arasındaki güvensizlik bir bankanın işleme aracılık etmesi ile çözümlenir. Bir banka hem ithalatçısı için hem de ihracatçısı için bir güven unsuru olarak piyasalara güven verirler. Bilhassa dış işlemler konusunda müşterisine bir bilgi verirken bence ağızlarından çıkan her cümleleri kumpasla ölçmeleri gerekir.
Akreditifler konusunda ağzı olan konuşuyor. Bilen de, bilmeyen de. Tabii çoğu kez akreditif lehtarı zarar görüyor. Neden acaba ? Bankalar çoook iyi bilip, akreditif lehtarının daha az bilgiye sahip olmalarından mı acaba ?
Türk Paramıza Güven
Gönlümden farklı cümleler yazmak geçse de paramızın durumu ortada. Eline para geçen her kim olursa olsun, Türk Parasını farklı alanlarda değerlendirip, Türk Lirası’nın hızlı değer kaybının kurbanı olmak istememektedir.
2009 yılında tedavüle çıkan 200 Türk Lirası banknotun alım gücünü grafikte görmektesiniz. Reel alım gücü 2023 yılında TRL.17.1’e düşmüştür.
Türk Parasına güvenelim ama nereye kadar. Biz enflasyonist bir ülkedeyiz.
Uluslararası Ticari İşlemlerde Güven
İncelenmesi gereken bir konu. Farklı ülkelerdeki tarafların birbirlerine güvenmeleri ne kadar zor. İşte burada da bir bankanın garantörlüğü gerekecek. Haftaya detaylı ele almamız gerek.
Reşat BAĞCIOĞLU
ICC Uluslararası Ticaret Odaları
Türkiye Milli Komitesi
Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi