İş Başvurularında Neler İstenir ?

B2B Alım - Satım

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu\'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 9 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Müdürlüğü görevlerini üstlendim. Halen Anno Metal AŞ. de çalışmaktayım.

İş arayışında olan değerli lisans mezunu gençler,

Makine imalat sektöründe işe alımlarda sizden istenilen özellikleri ve sizlerin nasıl hazırlanmanız gerektiğini derlediğim bu yazımın faydalı olacağını ve size yön göstereceğini tahmin ediyorum.

Kariyer planlarınıza ve hayallerinize uygun, sevdiğiniz ve isteğiniz bir işe girmek istediğinizi biliyorum. İş başvurularınızı direkt firmaya CV bırakarak, kariyer sitelerine üye olarak, sosyal platformlar aracılığı ile veya arkadaş çevrenizi harekete geçirerek yaptığınızı tahmin ediyorum.

Ancak yeterliliklerinizin farkına varmak ve kendinizi asgari düzeyde geliştirmek zorundasınız. Üniversiteden mezun olmak size temel eğitimi kazandırsa da daha çok yol almanız gerektiğinin bilincinde olmalısınız. Firmalar genelde tecrübeli, bazı temel bilgisayar programlarını kullanabilen, yabancı dil bilgisi olan eleman ararlar. Yetiştirmek üzere eleman alan çok az yer vardır ve genelde firmalar yetiştirmeyi riskli görürler.

Şunu baştan belirtmem gerekir ki nereden mezun olursanız olun kendi mezun olduğunuz alanla ilgili İdari işler, satınalma ve satış elemanı için başvuru yapabilirsiniz. Firmalar genellikle satınalma ve satış personellerini kendi imalat ve üretim alanlarından mezun kişiler arasından seçerler. Eğer kendinizi bu iki alanda yetenekli görüyorsanız kurslara katılarak temel eğitimini almanızı tavsiye ederim. Bu iki alandaki eğitiminiz başvuru yapacağınız firma sayısını otomatikman artıracaktır. Örneğin bir kimya fabrikası satış ve satınalma elemanını Kimya Mühendisi veya kimyagerler arasından seçmek ister genelde. İdari İşler de ilgi duyan her mezun tarafından üstlenilebilecek bir görevdir.

Şimdi gelelim iş ilanlarındaki firmaların istemiş olduğu özeliklere:

  1. Tam Zamanlı Çalışma : Firmalar genelde hafta içi günlerde, belirli saat aralıklarında tam zamanlı çalışması için eleman arayışındadırlar. Bazı firmalar buna Cumartesi gününü de katabilirler. İş yoğunluğuna göre sizden gerektiğinde fazla mesai yapmanızı da isteyebilirler. Dileyen arkadaşımız vardiyalı çalışmayı da tercih edebilir.
  2. Tecrübe : Firmalar genelde tecrübeli eleman isterler. Onlar için yetiştirmek üzere eleman almak çoğu zaman risklidir. O yüzden çalışma hayatınızın ilk yıllarında ücretine ve çalışma şartlarına fazla bakmadan bulduğunuz ilk iş yerine girmeye çalışın. Birkaç yıl tecrübe kazanırken bir yandan da daha iyi şartlarda iş aramaya devam edebilirsiniz. Veya çalıştığınız firmada şartlarınızı iyileştirip devam etme seçeneğini değ Firmalar zaten sizi beğenirlerse sizinle çalışmaya devam etmek isteyecek ve tecrübe kazandıkça size sundukları şartları iyileştirme yoluna gideceklerdir.
  3. Departman : Çalışacağınız departmanı başvuru sırasında dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Firma aynı okuldan mezun olan kişileri farklı departmanlarda değerlendirmek isteyebilir. Örneğin makine mühendisi alacaksa onu imalatın içinde de görevlendirebilir, proje ofisinde de, ar-ge departmanında da. Bir mühendis için aynı firmada çalışılacak birçok farklı departman olabilir.
  4. Mezun Olunan Okul ve Bölüm : Firmalar aynı iş için birkaç değişik okuldan mezun olan eleman arayabilirler. Birkaç farklı fakülte veya bölümden eleman aramak suretiyle başvuru sayısını artırmayı amaçlarlar.
  5. Bilgisayar Programları : Neredeyse her işi ilanında çeşitli bilgisayar programlarının adı sıkça geçer. Temel olarak mutlaka Windows ve Office programlarını bilmelisiniz. Bunların dışında çizim, ERP gibi özel bazı programları bilmeniz istenebilir. O yüzden mutlaka kursa giderek, arkadaşlarınızdan veya internette online kurslar aracılığı ile portföyünüze birkaç program eklemelisiniz. Bu arada yazılım dili bilinmesini isteyen firmalar da karşınıza çıkabilir.
  6. Yabancı Dil : Firmalar genelde en az bir yabancı dilin orta seviyede bilinmesini isterler. Bunun yanı sıra ileri düzey yabancı dil bilgisi ve ikinci bir yabancı dil isteyeneler de vardır. Bu yüzden okuldan aldığınız eğitime ek olarak çeşitli kurslar aracılığı ile en az bir yabancı dil bilmeniz, özellikle de teknik dile hakim olmanız elzemdir. Yani projelerdeki dile ve literatüre hakim olmanız gerekir. Mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip edebilmeniz için de yabancı dil bilgisi artık olmazsa olmazlar arasına girmiş Eğer yurtdışı satış yani ihracat yapan bir firma ise mutlaka ileri düzeyde yabancı dil ister… Hatta sınav puanı isteyenler bile vardır. (IELTS, TOEFL, YDS vb.)

Önemli Tüyolar:

İş aramanın ve iyi bir işe girmenin temelleri daha okuldayken atılmalıdır. Okula giderken sosyal ve gönüllü aktivitelere katılmak, iyi bir arkadaş çevresi edinmek, branşı ile ilgili toplantı ve seminerlere katılmak, fuarları takip etmek, iyi bir firmada staj yapmak çok önemlidir. Bazı kimseler staj yaptıkları yerde kariyerlerine devam etme şansı yakalayabilirler.

Öte yandan tatillerde mesleğini öğrenmek amaçlı kısa süreli işlerde çalışmak, çok kitap okumak, kendini geliştirmek, mesleği ile ilgili literatürü takip etmek gerekir.

İş başvurusu yaptığınız ve özelikle de mülakata çağrıldığınız firmaları mülakata gitmeden önde mutlaka iyice araştırınız. Başvuru yaptığınız departman hakkında bilgi toplayınız. Kendinizden emin bir görüntü çizmek için bu faydalı olacaktır.

Giyiminize ve görünümünüze dikkat etmeye çalışınız. Çalışırken iş pozisyonunuza göre önemi değişen bu durum iş görüşmelerinde zorunluluktur.

“İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, İlmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.” (Hz. Mevlana)

Ekstra size fayda sağlayacak beceriler ve özellikler:

Referans olabilecek kişilerle iletişim kurmak

Sürücü belgesi sahibi olmak ve aktif araç kullanabilmek

Yurtiçi ve dışı seyahat engeli bulunmamak

Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek

Arşivleme, dosyalama ve raporlama yapabilmek

Malzeme bilgisine sahip olmak

Çeşitli kurslardan sertifikalar almak

Proje okuyabilmek

Bilgisayar başında olduğu gibi sahada da aktif görev alabilmek

Ölçüm aletlerini kullanabilmek

Takım çalışmasına yatkın olmak

Stresini yönetebilmek

Erkek adaylar için askerlik görevini yapmış olmak

İşyerinin servis güzergahlarına yakın ikamet etmek

Temel Olarak Herkesin Alması Faydalı Eğitimler ve Sahip Olması Gereken Sertifikalar:

Temel Ön Muhasebe

Satış ve Pazarlama

Satınalma

İş Sağlığı ve Güvenliği

Sürüş Teknikleri

Temel Bilgisayar Eğitimi (Özellikle Excel)

ERP ve SAP Temel Eğitimi

Arkadaşlar, gördüğünüz gibi iş aramak ve bulmak hayli zor. Her iş başvurunuza yüzlerce adayın başvurduğunu, her gittiğiniz mülakattan çıkışta sırada bekleyen arkadaşlarınızı fark etmişsinizdir. O yüzden sizi her zaman bir adım öne çıkaracak hamleleri mutlaka yapmalısınız. Diğer adaylardan kişilik, eğitim ve yetenek konusunda farklılıklarınızı ortaya koyabilmelisiniz. Günümüzde artık sadece üniversiteden mezun olmak yeterli olmamaktadır.

Bazı durumlarda firma sizi seçerken bazan da siz firmayı elemek zorunda kalabilirsiniz. İş arayışınız sırasında kurumsallıktan çok uzak, kanunlarda belirtilen hususların dışında işler isteyen, yasa dışı işler yapmanızı bekleyen, çok ağır şartlar taşıyan sözleşme ve senet imzalatmaya çalışan, ırk, cinsiyet, renk, ulusal veya sosyal köken, etnik köken, din, yaş, maluliyet gibi ayrımcılık gözeten işyerlerini kesinlikle tercih etmeyiniz. Size iyi fırsatlar ve imkanlar sunabilen, demokratik çalışma ortamı sağlayabilen, gelecekte yükselme imkanı bulabileceğiniz işyerlerini tercih etmeye çalışınız.

Yolunuz açık olsun.

Cavit SOY

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

ihracatçıların Liste Başı Sorunu: Vize

İhracatçılar, yakın zamana kadar finansman bulamama, döviz kurlarının enflasyon rakamlarının gerisinde kalması ve enerji fiyatlarındaki yükseklik gibi sorunlarla mücadele...

İhracatın Finansmanına Türk Exımbank’ın Katkısı – Bölüm 1

İhracatın Finansmanı Neden Önemlidir ? Ülkemiz için ihracat kadar ihracatın finansmanı da önemlidir. İhracat yapabilmek adına uygun finansmanın ihracatçılara sunulması...

Ekonomik Krizler Sürdürülebilirlik Yaklaşımlarıyla Nasıl Aşılabilir?

Ekonomik Krizler Sürdürülebilirlik Yaklaşımlarıyla Nasıl Aşılabilir? Dilek AŞAN  Durgunluk, işsizlik ve finansal istikrarsızlık ile karakterize edilen ekonomik krizler, dünya çapında çok...

Abilene Paradoksu: Uzlaşmamaya Uzlaşmak

Bir yönetim uzmanı olan Dr. Harvey tarafından 1974 senesinde kaleme alınan bir hikâye, dört kişinin isteksiz bir şekilde bulundukları...

Alım Talebi: Bebe Bisküvisi

Bir firmamız tarafından, Filistin'e satılmak üzere bebe bisküvisi üreticisi firma arayışı mevcuttur. Yıllık alım adetleri yüksektir. İlgilenenlerin aşağıda belirtilen...

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Gümrük Vergisi Muafiyeti ve KDV İstisnası

Giriş Teknoloji Geliştirme Bölgeleri; ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji...

Kimya Sektörünün Beş Aylık İhracatı 12 Milyar Doları Aştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 14 artışla 21,7...

Sorgulanabilir Belgelerin Yeterlilik Bilgiler Tablosunda Beyanı ?

İtirazen Şikayet Konusu; İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İhale üzerinde bırakılan isteklinin kendi adına düzenlenmiş kayıt tescil belgesi sunmadığı iddialarına...

Hava Kargo Talebindeki Düşüş Nisan Ayında Yavaşladı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Nisan 2023 küresel hava kargo piyasalarına ilişkin verileri yayınladı ve bir önceki yılın talep...

OSB’lerde Kira ve Arsalar El Yakıyor

Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yüzde 100’e yakın artan kira ve arsa fiyatları yatırım yapmak isteyen sanayicinin önünü kesiyor. Artan maliyetler...
  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın