İş Sağlığı ve Güvenliğinde Psikososyal Risk Etmenleri

Alım - Satım

Vedat Caner
Vedat Caner
28.10.1992 - Van doğumlu Beykent Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Görevlisi. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

7 Gündem Satınalma Dergisi İş Sağlığı Ve Güvenliğinde Psikososyal Risk Etmenleriİş sağlığı ve güvenliği disiplininde fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psikososyal risk etmenleri bulunmamaktadır. Bugün sizlerle psikososyal risk etmenlerinden 3 önemli başlığı olan rol belirsizliği, rol yetersizliği ve rol çatışmasını konu edineceğiz.

* Rol Belirsizliği: Çalışanın, kendi yetenekleri dâhilinde birden fazla alanda görevlendirilmesi durumunda ortaya çıkar. Bir bilgisayar mühendisi örneği üzerinden gidecek olursak, üç gün yazılım işi yaptırılıp bir sonraki gün sen donanımda bize destek ol, iki gün sonra programlama yap, devam eden günlerde oyun yaz gibi ne iş yapacağının belli olmaması (sürekli değişmesi) rol belirsizliğini doğurur.

* Rol Yetersizliği: Kişinin, yeteneklerinin altında iş verilerek çalıştırılması ile ortaya çıkar. Bir bilgisayar mühendisine, günlük kesilen fişleri excell programına girmesi işini verirseniz, bu iş onun yeteneklerinin çok altında kalacağından rol yetersizliğini doğurur.

* Rol Çatışması: Kişiye yeteneklerinin dışında iş verilesi ile ortaya çıkar. Yine örneğimiz olan bilgisayar mühendisini düşünürsek; ona elektrikli makinelerin periyodik kontrol görevi üstlenmesini söylediğimizde kişinin yetenekleri dışında iş verildiği için rol çatışması oluşur.

Yukarda belirtilen bu haller kişiyi strese sokan önemli stresörlerdir. Bu stresin önüne geçmek için tüm çalışanlara kendi yeteneklerini karşılayan belirli işte çalışmaları sağlatılmalıdır. İnsan vücudunun strese cevabı 3 aşamalıdır:

  1. Alarm
  2. Direnç
  3. Tükenme

Alarm aşamasının belirtileri huzursuzluk, sıkıntı, gerginlik, karamsarlık, sinirlilik, unutkanlık, kararsızlık, durgunlaşma, çökkünlük vb. örneklendirilebilir. Birey stres kaynağı ile karşılaştığında ‘savaş ya da kaç’ tepkisi gösterir.

Stres kaynağına uyum sağlanırsa veya stresin nedeni etkili bir şekilde çözülürse her şey normale döner, vücut alarm aşamasında meydana gelen zararları onarır. Direnme söz konusu ise birey strese karşı koymak için elinden gelen tüm gayreti ortaya koyar.

7 Gündem Satınalma Dergisi İş Sağlığı Ve Güvenliğinde Psikososyal Risk EtmenleriStres kaynağı ile başa çıkılamaz ve uyum sağlanamaz ise fiziksel kaynaklar kullanılamaz ve tükenme aşamasına geçilir. Kişi tükenmiştir, stres kaynağı hala mevcuttur. Kişi başka stres kaynaklarının etkilerine de açık hale gelir. Mesleki tükenmişlik sendromu belirtileri görülebilir (işe yönelik heyecanın tükenmesi, kronik yorgunluk, huzursuzluk, depresyon vb.)

 

Vedat CANER

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds