Kuşkonmaz Dünyaya Açılıyor

Alım - Satım

Türkiye’de kuşkonmaz üreten ve sofraları yerli, taze ve ucuz kuşkonmazla tanıştıran, Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi markasıyla Eskişehir’de üretim yapan Nomad Gıda, üretimini daha da artırıp Avrupa’nın önemli kuşkonmaz tedarikçileri arasına girmeye hazırlanıyor.

 

A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin, folik asit, fosfor ve potasyum kaynağı. Güçlü bir idrar söktürücü ve kum dökücü. Gözlere iyi geliyor, kalbi güçlendiriyor, kanı temizliyor, sindirimi kolaylaştırıyor ve eski çağlardan beri afrodizyak olarak biliniyor… Avrupa’da ‘kralların yemeği’ denen ve Türkiye’de 10 yıl öncesine kadar sadece lüks birkaç restoranda bulunabilen kuşkonmaz, artık pazarda bile satılan bir tarım ürününe dönüştü.

 

Türkiye’nin en büyük kuşkonmaz üreticisi olan Nomad Tarım 2016 yılında 122 ton kuşkonmaz üretimi gerçekleştirdi ve ilk ihracatını Hollanda’ya yaptı. NOMAD Tarım Kurucusu ve Ortağı Arman Badur, “Fide bahçelerimizle birlikte 510 dönümde üretim yapıyoruz. 2016’da Türkiye’de toplam 140 ton kuşkonmaz üretildi. Bunun 122 tonu Nomad’a ait. 2017 hedefimiz ise üretimimizi 180 tona çıkarmak” diyor.

 

Nomad Tarım her yıl ılıman Sarıcakaya bölgesinde yaptığı üretimin bir kısmını örtü altına alarak en erken dönemde -turfanda- kuşkonmaz üretimini sağlıyor. Bu yıl içinde hazırlıklarını tamamlayan  ve 30 dönüm bahçe örtü altına alan Nomad Tarım, kurduğu tüneller sayesinde toprak ısısının 10’C üzerine çıkmasını sağlayarak kuşkonmaz köklerinin uyanmasına imkan vererek en erkenci kuşkonmaz sürgünlerini hasat edebiliyor.

 

2003’te İstanbul’da kurulan Nomad Tarım ilk ürünü 2008 yılında aldı. Kuşkonmaz üretiminin büyük bir bölümü Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde yapılıyor. Mikroklima özelliğine sahip kapalı bir vadi olan Sarıcakaya, Nomad Tarım ile birlikte kuşkonmazla tanıştı. Kuşkonmaz tarımının tek bir türü olmadığını anlatan Arman Badur, Türkiye’nin kuşkonmaz üretimindeki avantajlarını şöyle sıralıyor:

 

“Kuşkonmaz Batı Avrupa’da, tropikal bölgelerde, çölde ve Türkiye gibi ılıman iklimin olduğu coğrafyalarda farklı tekniklerle yetiştiriliyor. Türkiye’de, birkaç bölgedeki farklı yetiştirme tekniğini birleştirip ürünün mevsimini uzun tutabiliyoruz. Özellikle Avrupa’da, İspanya ile Güney İtalya dışında, nisana kadar ürün bulmak mümkün değil. Türkiye’de ise bu dönemlerde ciddi bir hacim ve ihraç potansiyeli var. Avrupa’daki fiyatlar da buna müsaade ediyor, ürün rantabl hale geliyor. Nisandan sonra ise iç pazarda tatmin edici düzeyde satış mümkün.”

 

Kuşkonmaz tarımı, oldukça büyük bir ihracat potansiyeli barındırıyor. Örneğin Yunanistan yılda 40 bin ton kuşkonmaz üretiyor ve tamamını Almanya’ya satıyor. Yunanistan ile aynı iklimsel ve lojistik konumda olduğumuzu hatırlatan Badur, “İşçilik olarak Yunanistan’dan avantajlıyız. Yunanistan’la Avrupa pazarında rahatlıkla rekabet edebiliriz. Ayrıca şimdi çeşitli Arap ülkelerinden de talepler geliyor. Oraya da taze ürünle ulaşmak konusunda avantajlıyız” diye konuşuyor.

 

Nomad Tarım, ilk ihracatını 2016’da Hollanda’ya yaptı. Geçen yıl 4 ton olan ihracatı bu yıl 20 tona çıkarmak hedefleniyor. Şirketin planları arasında Kuzey Avrupa ve Katar’a, ardından da tüm Avrupa, Rusya, ve BAE’ye ürün göndermek var. Bu doğrultuda üretim de artırılacak. Arman Badur, “2020 yılında 50 hektarlık üretimimizi 100 hektara çıkarmış olmayı ve en az 20 bağımsız üretici ile çalışmayı hedefliyoruz” diyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Avrupa’ya açılma hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin ilk ve tek yerli Akıllı Oda Termostatı Cosa, pazar liderlerini Almanya’da buluşturan, dünyanın önde gelen iklimlendirme fuarı ISH 2017’de yerini aldı. Türkiye’de akıllı ev cihazlarının öncülerinden Cosa, enerji tüketiminde tasarruf sağlayan teknolojiler barındırıyor. Cosa bu özellikleri ile, sektör açısından dünyanın öncü fuarı olan ISH 2017’de, akıllı binalar, enerji tasarrufu, ve buna bağlı teknolojilerin sergileneceği alanda yerini aldı. Cosa, 14-18 Mart 2017 tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleşecek fuarda, Hall 10.1 B89’de ürünlerini dünyaya tanıtıyor. Cosa Kurucu Ortağı Cem Gül konu ile ilgili olarak, “2013’te başlayarak, geliştirdiğimiz ve geliştirmekte olduğumuz tüm ürünler, akıllı özellikleriyle enerjiyi verimli kullanarak hem tasarruf sağlıyor hem de hayatlarımızı kolaylaştırıyor. Cosa olarak tasarruf konusunda yarattığımız farkındalıkla hızla büyüyoruz. Dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan ISH 2017’ye hem partner ülke olarak, hem de yüzde yüz yerli bir marka olarak katılmamız gurur verici. Cosa hem Türkiye hem de benzer altyapıyı kullanan tüm ülkelerle uyumlu ve çok yakın bir zamanda Avrupa’daki altyapı ile de uyumlu hale gelecek. Şu an uyumlu olduğumuz İspanya, İtalya, Belçika, Kazakistan, İran ve Azerbaycan gibi bazı ülkelerde pilot çalışmalarımız başladı. 2017 yılı hedeflerimiz oldukça büyük” dedi.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds