Mühendis (Mü-Hendese) Ne İş Yapar ?

Alım - Satım

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 10 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Yöneticiği görevlerini üstlendim. Halen Sistem Makine End. Fırınlar Şirketi’nde çalışmaktayım.

7 Gündem Satınalma Dergisi Mühendis (mü Hendese) Ne İş YaparEndüstriyel Fırın İmalatında Mühendis Olmak

Mühendislik masabaşı bir iş değildir. Sadece hesap yapmak hiç değildir. Mühendis uygulayıcı ve uygulatıcıdır. Ekip ve şantiye şefidir, sahadadır, yol gösterici, geliştirici, danışılan, araştırandır.

Endüstriyel fırın sektöründe ise mühendisin kapsadığı alan oldukça fazladır, ilgilendiği konular oldukça geniştir. O yüzden endüstriyel fırın sektöründe çalışmış ve tecrübeli bir mühendis diğer tüm sektörlerde rahatlıkla çalışabilir.

Neden mi? Çünkü demir-çelik, ısıl işlem ve alüminyum sektöründe kullanılan çok çeşitli fırın tipleri vardır. Hepsinin çalışma prensipleri ve çalışma prosesleri farklıdır. İşte onlardan bazıları:

Atmosfer Kontrollü Bantlı (Kontibu) ve Kutu (Kamara) Tipi Atmosfer Kontrollü Fırınlar

Araba veya Sabit Tabanlı Isıl İşlem Fırınları

Kuyu Tipi Isıl İşlem Fırınları

Konveyörlü Tüp Tav Fırınları

Boya Kürleme Fırınları

Meneviş Fırınları

Endogaz Jeneratörleri

Yürüyen Tabanlı veya Yürüyen Kirişli Tav Fırınları

Alüminyum Biyet Tav Fırınları

Alüminyum Yaşlandırma (Termik) Fırınları

Kalıp Isıtma Fırınları

Alüminyum Ergitme Fırınları

Alüminyum Biyet Homojonize Fırınları

Düşer Tabanlı Çözeltiye Alma Fırınları

Alüminyum Hurda Şarj Arabası

Otomatik Biyet Kesim Testeresi

Ekstrüzyon Presleri

T-6 Sürekli Isıl İşlem Hattı

Fabrikalardaki mühendislerin en önemli yönlerinden birisi hayal güçlerinin iyi olmasıdır. 5-10 adım sonrasını hayal ederek yön verirler projelere. Sıradışı ve analitik düşünürler, fizik ve matematik bilgileri oldukça iyidir, odaklanma ve gözlem yetenekleri üstündür, ters ihtimalleri düşünürler, yani; her zaman normalin dışında olabilecek olaylara karşı önlem alırlar, işlerin her zaman yolunda gitmeyeceğini düşünerek olası terslikleri hayal gücü ile tespit ederler. Kendilerini sürekli yeniler, literatürü takip ederler.

Ben bir satınalma uzmanı olarak imal ettiğimiz fırınlar için tedarikçilerimden motor, redüktör, vantilatör, gaz ekipmanları, pnömatik ve hidrolik malzemeler, rulman, ölçüm aletleri gibi muhtelif ürünler alıyorum. Bütün bu alım yaptığım firmalarda konusunda uzman satış mühendisleri var. Ancak endüstriyel fırın sektöründe çalışan mühendisler bütün bu ürünlerin seçimi konusunda en az tedarikçilerim kadar bilgili olmak zorundalar. Sonuçta bir fırında çelikten pnömatiğe, termokupldan regülatöre, rulmandan refraktere, elektrikten brülöre, hidrolikten bağlantı ekipmanına, redüktörden kontaktöre geniş bir yelpazede ürün kullanılıyor.

Mühendis (mü Hendese) Ne İş Yapar

Mühendislerimiz mevcut ürün kalitesini iyileştirmek, yeni üretim teknolojileri geliştirmek, maliyet düşürücü yenilikler uygulamak ve sürdürülebilirliği vurgulayarak enerji verimliliğini artırmak için çalışırlar.

Fikrimce her mühendis ilk işinin ilk aylarında imalat sahasına inip sırasıyla tüm imalat aşamalarından geçmeli ve tüm makina ve ekipmanları bizzat kullanarak tecrübe edinmelidir.

Yine benim fikrim; herhangi bir makinanın imalatını işin en sonunda elde edilecek nihai üründen başlayarak başa doğru tasarlamalıdır. Yani en sondan en başa doğru.

7 Gündem Satınalma Dergisi Mühendis (mü Hendese) Ne İş YaparBu yazımı 2014 yılından beri çalıştığım endüstriyel fırın sektöründen tanıdığım, beraber uyumlu bir şekilde çalıştığım, kendilerinden çok şeyler öğrendiğim mühendis arkadaşlarım için kaleme aldım. Başta Semih Sabutay, Ebubekir Karakaya, Batuhan Açıkalın, Hüseyin Baş, Emre Köse, Hasan Düzen olmak üzere sektördeki tüm mühendislere saygılarımla…

Cavit SOY

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds