Operasyonel Kiralama Sektör Raporu

Alım - Satım

TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2016 yılı 3. Çeyrek sonu sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı.

 

Türkiye yeni otomobil satışlarının 2015 yılının aynı dönemine göre %2,3 oranında azaldığı (Kaynak: ODD) 2016 yılının ilk 9 ayında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’si olan yaklaşık 99 bin adet yeni aracı filosuna kattı. 2016 yılının ilk 9 ayında 2015 yılı sonuna göre yüzde 10,5 büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısı 306 bin 400 adede ulaştı.

 

2016 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 21 milyar TL’yi aştı.

 

2015 yılında yaklaşık 4 milyar TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, 2016 yılının ilk 9 ayında da yaklaşık 3 milyar 244 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.

 

Türkiye operasyonel kiralama sektörü ile ilgili görüşlerini paylaşan TOKKDER genel koordinatörü Tolga ÖZGÜL “TUİK verilerine göre, Eylül 2016 sonu itibarıyla ülkemiz yollarındaki motorlu kara taşıtı sayısı yaklaşık 20 milyon 801 bin. Bunun yaklaşık 11 milyon 109 bin adedi ise otomobil. Bu 11 milyon 109 bin otomobilden 2 milyon 500 bin kadarının şirketler ve işletmeler tarafından iş amaçlı olarak kullanılmakta olduğu düşünülürse, operasyonel kiralama sektörü henüz bu araç parkının ancak % 12’sine hizmet verir durumda. Gelişmiş ülkelerde bu oran % 30-45 arasında değişmekte.” dedi.

 

Türk Lirası’nın USD ve Euro karşısındaki değer kaybı, ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyadaki savaş ortamı, ABD merkez bankası FED’in faiz artırımı beklentileri gibi faktörlerin ülkemizin büyüme hızını önümüzdeki dönemde olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Tolga ÖZGÜL “Para piyasalarında yaşanması muhtemel sıkışıklık kaynakları verimli kullanmayı her ölçekte işletme için bir zorunluluk haline getirecek. İşte bu noktada, işletmelere ve bireylere verimlilik adına sunduğu avantajlar nedeniyle operasyonel kiralama yöntemi tercih unsuru olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Bu araştırma dönemi itibarı ile

 

–             Renault %30,7’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, %14,8 ile VW, %10,9 ile Ford, %8,6 ile Fiat takipçisi oldular.

 

–             Sektörün araç parkının yarısından fazlası (%51,3) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar %28,8, D segment araçlar ise %12,6 pay aldı.

 

–             Sektörün araç parkının %95,1’i dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar %54,3 pay aldılar.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds