Savaş, Açlık ve İsraf Sorunu

Alım - Satım

Doç. Dr. Gözde Mert
Doç. Dr. Gözde Merthttps://www.gozdemert.com/
“Doç. Dr. Gözde MERT İktisat alanında lisans, işletme alanında yüksek lisans ve işletme yönetimi alanında doktora, Yönetim ve Strateji alanında ise doçent unvanına hak kazanmıştır. Birçok firmanın, uzman ve yönetici kadrolarında çalışmıştır. Kurucusu olduğu Gözde Araştırma şirketinde, uzun yıllar yönetici ve uzman olarak görev yapmıştır. Halen, Nişantaşı Üniverisitesi’nde İşletme Bölüm Başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2018 TÜAD Akademik Baykuş ödülü sahibidir. Yönetim, organizasyon, bilgi yönetimi, felsefe ve iktisat tarihi alanlarından birçok ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları ve bu alanlarda yayınlanmış olan kitapları mevcuttur.”

Dr. Öğr. Üyesi Gözde MERT

Nişantaşı Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

İşletme Bölüm Başkanı & Gözde Araştırma Şirketi Kurucusu

“Kötü bir barış, savaştan daha iyidir.” Gaius Cornelius Tacitus

Savaşlar, insanlar üzerinde uzun yıllar silinemeyecek olumsuz etkiler bırakan felaketlerdir. Savaşların birçok nedeni olabilir. Ancak bazen, basit bir nedenden dolayı da savaş çıkmaktadır. Çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan savaşlar, pek çok kişinin de sakat kalmasına neden olmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte savaşlarda kullanılan silahlarda büyük gelişme olmuştur. Özellikle kitle imha silahlarından olan nükleer (atom bombası), biyolojik ve kimyasal silahların savaşlarda kullanılması halinde büyük çapta ölümlerin, acıların yaşanacağı bir gerçektir. Tarih boyunca olduğu gibi, günümüzde de değişik yoğunlukta pek çok savaş, soykırıma neden olmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:

  • Balkanlarda yaşanan savaş ve soykırım,
  • Afrika’da Ruanda’da yakın geçmişte yaşanan ve 3 ayda bir milyon insanın katledildiği iç savaş,
  • Karabağ’ın işgali ve 1992 Hocalı katliamı,
  • Günümüzde, İsrail’le Filistin arasında Gazze’de yaşananlar,
  • Irak ve Suriye’nin işgali ve bu olaylarda yaşanan büyük can kayıpları…

Savaş ve açlık kavramları arasında doğrudan bir bağ bulunmaktadır. Doğal çevreye de zarar veren savaşlar, açlığa da neden olan ekonomik ve sosyal etkenleri yaratırlar. Ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları büyük paralar, o ülkedeki toplumun açlık felaketi ile karşı karşıya kalması sonucunu doğurabilmektedir.

Savaş ve göç krizleri, salgın hastalıklar, doğal afetler ve çatışmaların yaşanmasıyla dünyada her gün yaklaşık 10 bin çocuk ailesini kaybetmektedir. UNICEF’in uluslararası kurumlarla birlikte hazırladığı rapora göre, belirtilen sebeplerden dolayı dünyada 140 milyondan daha fazla çocuk ailesini yitirmiştir. Bu çocukların ise can güvenliği bulunmamakla birlikte beslenme, barınma, psikolojik destek ve eğitim ihtiyaçları da her geçen gün artmaktadır. Son 10 yılda yaşanan çatışmalarda 2 milyondan fazla çocuk yaşamını yitirmiştir. Bu çocukların büyük bir bölümü ise yetim ve kimsesiz çocuklardan oluşmakta olup, yaşama bir şekilde tutunan çocuklar ise açlıkla mücadele etmektedir.

Bazı ülkelerde her yıl çok sayıda insan açlıktan ölürken, bazı ülkelerde büyük bir savurganlık ve israf yaşanmaktadır. Dünyada açlıkla mücadele eden insanların sayısı ise neredeyse 700 milyona yaklaşmıştır. Yoksulluk, kuraklık, iç savaşların neden olduğu yetersiz beslenme ve açlık sorunları en fazla Afrika ve Asya kıtalarında yaşanmaktadır. Küresel çapta yaşanan bu açlık sorununa karşın her yıl 931 milyon ton gıda ise israf edilmektedir. İsraf, ülkelerin ekonomilerini çökerten bir faktördür. Dünya genelinde her 7 kişiden biri açlıkla savaşmak zorunda kalmaktadır. Buna karşın her geçen gün gıda israfı ise artmaktadır. Dünya genelinde açlık sorunun giderek derinleşmesinin ve bu konudaki endişelerin artmasının başlıca iki sebebi vardır. Bunlar; artan kuraklık ve bölgesel anlaşmazlıklardan doğan çatışma ve savaşlardır. Dünyada açlıktan en çok etkilenen kesimlerin yaklaşık %75’i savaşların tahrip ettiği ülkelerin halklarıdır.

Gıdada artan bu israfın önlenebilmesi amacıyla ülkeler çeşitli politika ve projeler geliştirmektedirler. Nüfus artışının fazla olmasına karşın tarıma elverişli toprakların sınırlı oluşundan dolayı biyoteknoloji bir çıkış noktası olarak görülmektedir. Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak bitki ıslahı gerçekleştirilmekte ve yüksek verim alınabilecek şekilde gen çalışmaları yapılmaktadır. Ancak bu yöntem tek başına yeterli değildir. Artan kuraklık, küresel iklim değişikliği gibi faktörler ülke politikalarında gündeme alınması gereken konular olmuştur. Bu açıdan ülkeler ve bireyler, sorunun çözümü için kolektif çaba içine girmeli ve her konuda tasarrufa dikkat ederek, israftan kaçınılmalıdır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds