Tedarik Zinciri Yönlendiricileri ve Performans Ölçümleme

Prof. Dr. Murat Erdal - Editör
Prof. Dr. Murat Erdal - Editörhttp://www.muraterdal.com
Satınalma Dergisi Editörü. İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Erdal, uzun yıllar sanayiide üretim, kalite ve lojistik konularında çalıştı. Tedarik zinciri sistemleri geliştirdi. Dr. Erdal, Ticaret Mahkemelerinde uzun dönem "bilirkişilik" yaptı. Sektörel sözleşmeler ve ticari ilişkilerde yaşanan problemleri kaynağında inceleme fırsatı buldu. Sektörel çalışmalarını; - sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, - analitik ( KPI’lar - performans göstergeleri ), - satınalma/sourcing stratejileri alanlarında sürdürmektedir. Dr. Murat Erdal, şirketlere tedarik zinciri stratejileri konusunda danışmanlık vermektedir.   Tedarik Zinciri Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Üretim Yönetimi ve Lojistik Yönetimi alanlarında dersler vermektedir. Tedarik Zinciri Yönetimi (örgün ve ikinci öğretim ) Yüksek Lisans Programlarının koordinatörlüğünü yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Satınalma Komisyon Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
spot_imgspot_img

SATIN ALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YAZI DİZİSİ

Prof. Dr. Murat ERDAL
İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı
merdal@istanbul.edu.tr

Tedarik Zinciri Yönlendiricileri ve Performans Ölçümleme

Satın Alma Eğitimi Tedarik Satın Alma Eğitimi Tedarik Zinciri
Eğitim teklifi almak için egitim@satinalmadergisi.com

Tedarik zinciri tasarımı ve daha sonra yönetiminde tedarik zincirin etkinliğini, hızını ve maliyetlerin düşürülmesini sağlayan belirli yönlendiriciler (bileşenler) bulunmaktadır. Bu yönlendiriciler temelde lojistik ve bölümler arası olmak üzere iki ana başlıkta değerlendirilmektedir. Tedarik zinciri yapısı içerisinde lojistik yönlendiriciler; tesis, envanter ve lojistik bileşenlerinden oluşurken; çapraz fonksiyonel yönlendiriciler (bölümler arası etkileşim) bilgi, kaynak ve fiyatlandırma bileşenlerinden meydana gelmektedir. Söz konusu bütün bu bileşenlerin ne şekilde yapılandırıldığı işletmenin tedarik zinciri stratejisinin de başarısını ortaya çıkaracaktır.

Tesis Kararları

Tedarik zinciri yapısının kurgulanmasında tesislerin; üretim, depo veya hizmet/satış noktalarının nerelerde, hangi kapasitede ve ne şekilde konumlandırılacağı hayati öneme sahiptir. Geleneksel kuruluş yeri seçimi karar analizi kapsamında değerlendirilen bu konu zaman içerisinde ulaştırma altyapıları ve teknolojik gelişim, dış kaynak kullanımı ve mevzuat uyumlandırma gibi ilave faktörlerle her geçen gün yeni bir boyut kazanmıştır.

İmalat sektörlerinde üretim tesislerinin yeri (fabrika) yurtiçi ve uluslararası tedarikçilerle etkileşim, ölçek, bölgenin ekonomik gelişmişlik seviyesi ve nitelikli insan kaynağı, teknik altyapı, hammaddeye, ulaştırma sistemine ya da hedef pazara yakınlık gibi pek çok kriterin etkisi altındadır. Aynı şekilde hizmet sektörlerinde de benzer koşullar geçerlidir. Örneğin, turizm ve otelcilikte tesisin ölçeği, konsepti ve yeri, perakendecilikte satış noktalarının konumu etkinlik ve verimlilik açısından hayati öneme sahiptir. Bu kapsamdaki temel kriterler ve onların etkilerin satışlar ve maliyetler yönünden gözönünde bulundurulmadan herhangi bir girişimde bulunulmamaktadır.

Şebeke tasarımlarında mevcut tesislerin geçmişten gelen coğrafi dağılımı ile yeni yatırımların dünyanın hangi noktalarında yer alması gerektiği en ince detayına kadar analiz edilmektedir. Hangi fabrikanın hangi ürünü/modelleri üretmesi gerektiği, hangi tedarikçilerle çalışacağı ve üretilen ürünlerin hangi pazarı/müşteri segmentini destekleyeceği kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Bu analizler yukarıdan bakıldığından ürün akışlarının nasıl olması gerektiği noktasında bir karara varılmasıdır. Özetle tedarik zinciri ağ (şebeke) yapısına; tedarikçiler-fabrikalar (tesisler)-dağıtım-müşteriler (alıcılar) arasındaki ilişkilere karar verilmektedir.

Yurtiçi ve uluslararası alanda faaliyet gösteren her tesisin (fabrika, otel, depo, mağaza gibi) özellikleri farklıdır. Mevcut altyapı ve makine-teçhizat donanımları, otomasyon düzeyi, üretim (operasyon) tipi, bilişim teknolojileri, yönetim anlayışları, organizasyon yapısı, örgüt kültürü, çalışanların profili gibi pekçok unsur etkinlik ve verimlilikte rol oynamaktadır.

Şebeke (Ağ) Tasarım Kararları
Tedarik zinciri şebeke ağ tasarımı genel yapı itibariyle dört ana aşamada ele alınmaktadır. İlk aşamada küresel rekabet ile işletmenin rekabet stratejisi arasında bir denge gözetilerek, firma kısıtları (sermaye, büyüme stratejisi, mevcut tesislerin dağılımı, vb.) dahilinde tedarik zinciri stratejisi belirlenmektedir. İkinci aşamada hedef pazar/ülke ve yatırım bölgesi ilişkisi ortaya konmaktadır. Yatırım planlaması içerisinde rakiplerin pazar pozisyonları, üretim ve lojistik maliyetler, üretim teknolojileri, üretilen ürün/hizmetlere olan talep tahiminleri ve ülke mevzuatı (gümrük sistemi, vergiler, teşvikler vb.) tartışılmaktadır. Üçüncü aşamada ülke içerisindeki en uygun bölge ve daha sonrasında dördüncü aşamada bölge içerisindeki en uygun coğrafi alan seçim kararı gündeme alınmaktadır. Bu aşamalar birbirine bağımlı kararlar olup bütünleşik bir biçimde ele alınmaktadır. Diğer taraftan aşağıdaki faktörler analiz edilmektedir.

Makro-ekonomik faktörler
Ekonomik ticari anlaşma ve birlikler: Avrupa Birliği, NAFTA, APTA, AFTZ
Kotalar, tarifeler ve vergi teşvikleri
Döviz kurları ve talep riski
Yabancı sermayeyi çekmeye yönelik düzenlemeler. Dünyada çok sayıda ülke yatırıma yönelik çeşitli teşvik paketleri sunmaktadır.
Politik Faktörler (siyasi istikrar, savaş riski)
Altyapı Faktörleri
Ulaştırma ve lojistik altyapısı (deniz, havalimanları, lojistik merkezler)
İşgücü nicelik ve niteliği (mesleki beceri düzeyi, ücret politikası, sosyal güvenlik düzenlemeleri)
Rekabet Faktörleri (yerel ve uluslararası rakiplerin gücü)
Tesisin Tüm Tedarik Zinciri İçerisindeki Rolü (fabrika için tek bir ürün/model ya da çok çeşitli ürünlerin tek bir tesiste üretilmesi. Depolar için dağıtım kanalı ve pazarı ne şekilde destekleyeceği.)
Teknolojik Faktörler (üretim teknoloji seviyesi, otomasyon düzeyi, vd.)
Coğrafi yer
Kapasite

Tesis kararlarıyla ilgili temel ölçütler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Üretim (operasyon) kapasitesi
Kapasite kullanım oranı
Teorik akışlar / üretim çevrim zamanı
Güncel ortalama akış / çevrim zamanı
Akış zaman verimliliği
Ürün çeşitliliği
En çok satılan ürün gruplarını destekleme yüzdesi
İşlem / başlangıç / bitiş / atıl süre
Ortalama üretim parti miktarı
Üretim hizmet düzeyi

Envanter Kararları
Envanter yönetimi ve buna bağlı kararlar günümüzde işletmeleri en çok zorlayan konulardan bir tanesidir. Tedarik zinciri yönetiminde arz ve talep arasındaki dengesizlikler büyük problemlere neden olmaktadır. Bu durumun yaşanmasının arkasında yatan en önemli faktör rekabet, pazar belirsizlikleri ve risklerin öngörülmesindeki zorluklardır. Satış tahminlemede geçmiş dönemlere ilişkin verilerden yola çıkarak ileriyi yani geleceği tahminlemek hiç de kolay değildir. Faaliyet alanlarına göre sayısız değişken gündeme gelebilmekte ve risk hiçbir zaman ortadan kalkmamaktadır. İşletme yöneticileri olabildiğince bilimsel çalışmalardan yararlanıp gelecekteki fırsat ve tehditleri analiz etmektedirler.

Her bir ürünün stok yönetimi açısından fiziksel, kimyasal ve ticari özellikleri gözönünde bulundurulmaktadır. Bu özellikler taşıma, depolama ve dağıtım açısından son derece belirleyici unsurlardır. Diğer taraftan stok miktarları büyük ölçüde pazar yapısı ve rekabet, talebin hızı, üretim kapasitesi ve tedarik sistemleri ile birlikte değerlendirilmektedir. Stoklar üretimde kullanılan direkt ürünler olabildiği gibi tesis içerisindeki makinelerin ihtiyacı olan yedek parçalar, sarf malzemeler, aydınlatma, ofis ve kırtasiye malzemeleri gibi endirekt ürün grupları olabilir. Giriş ambarındaki operasyon için gerekli hammadde, hazır parça, yarı mamul, proses içi ürünler veya mamul depodaki tamamlanmış ürünler bütün bu faktörler çerçevesinde planlanmaktadır.

Stok planlama ve yönetiminin önemi işletme operasyonlarının hiçbir aksama veya gecikme olmadan sürdürülmesi ve müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Tahminleme son derece hayatidir. Üretim için gerekli tedarik planlamasında yurtiçi ve/veya uluslararası tedarikçi ilişkileri ve ürün/malzemenin geliş süre ve maliyetleri (lojistik, vergiler, antrepo vd.) göz önünde bulundurulmaktadır. Bununla birlikte temin edilen kritik ürünlerin yılın her ayında miktar ve fiyatta bulunabilmesinde sıkıntılar olabilmektedir. Bu tür risklere karşı finans bölümü ile koordinasyon halinde malzeme planlaması yapılabilmektedir. Elde bulundurma maliyeti ile paranın zaman değeri ile operasyon için gerekli malzeme ihtiyaç planlaması arasındaki ilişkiyi kurgulamak gerekmektedir. Herhangi bir eksiklik olması halinde ana üretim planından sapmalar, müşteri siparişlerinin ertelenmesi ya da üretim için gerekli malzemelerin temininde ek maliyetlere (alternatif tedarikçinin gündeme alınması, malzemenin pahalı bir taşıma türü ile getirilmesi gibi…) yol açabilmektedir.

Hemen her sektör dalında işletme yöneticileri envanterin doğru bir biçimde yönetilemediği takdirde olumsuz sonuçlar doğuracağını bilmektedir. Satılamayan ve depodan bekleyen tamamlanmış ürün elde bulundurma maliyetidir. Pazar değişimleri, tasarımın/teknolojinin eskimesi, ürünün bozulması ya da hasarlanması ile moda değerlerinin değişimi vb. çok önemli risklerdir. İşletmeler bu nedenle talep olduğunda üretim yapma ve talebin hızına yetişmeyi tercih etmekle birlikte tüm sektörler ve pazarlar da bu anlayışı oturtmak zordur.

Diğer taraftan tedarikçilerden zamanında temin edilemeyen (malzeme stoklarının yetersiz olmasının açtığı) sorunlar operasyonu durma noktasına getirebilmektedir. Bu nedenle tedarikçilerle yapılan sözleşmelerde bu tür risklerden kaçınmaya yönelik tedbirler ve kötü senaryolara karşı sert yaptırımlar bulunmaktadır. Çünkü malzeme/parça yokluğu fabrikalarda büyük sorunlara neden olmaktadır. Öne stoksuzluk konusundaki temel yansımalar şu şekilde değerlendirilebilmektedir:
Fabrika için işgücü ve makine kapasitesinin kullanılmamasıdır. Atıl kapasitedir.
Sabit maliyetlerin ve değişken maliyetler sürerken direkt ve endirekt maliyetlerin artmasıdır. Kısaca verimsizliktir.
Stoksuzluk sorunu aynı zamanda pazar ve müşteri kaybı sorunudur. Alıcıların rakip ürünlere yönlenmesi ihtimali ortaya çıkmaktadır.

Bir taraftan talep-tamamlanmış ürün dengesi (hedef pazar-dağıtım merkezi ilişkisi) diğer taraftan ise hammadde, yarı mamul, hazır parça tedariki ve üretim dengesini (tedarikçiler-operasyon ilişkisi) sağlamak hiç de kolay değildir. Tedarik zinciri yapısı içerisinde alıcılardan başlayarak tedarikçinin tedarikçisine kadar ön evrelere yönelik bir çekme stratejisinin tasarımı ve paydaşlar arasındaki koordinasyonun sağlanması için yoğun çaba sarf edilmektedir.

Stok yönetimi, operasyon/ imalat/ hizmet stratejisi ile doğrudan bağlantılıdır. İşletme ölçeği, talebin hızı, ürünün pazarda bulunabilirliği ve hızlı bir biçimde pazarı besleyebilme, üretimde sürdürülebilirlik faktörleri önem kazanmaktadır.

Tedarik zinciri içerisinde envanter kararları dahilinde;
Üretim (operasyon stratejisi) ve buna uyumlu nasıl bir stok politikası izlenecek?
Hangi dağıtım kanal üyeleri ve tedarikçilerle/ satıcılarla nasıl çalışılacak?
Satınalma, depo ve operasyon arasındaki ilişki ve işbirliği nasıl olacak?
Operasyon için gerekli olan ürün /malzeme hangi tedarikçiden, ne zaman ve ne miktarda sipariş edilecek ? sorularına cevaplar aranmaktadır.
Envanter kararları;
Stok çevrim hızı
Emniyet stok miktarı
Mevsimsel stok miktarı
Ürün bulunabilirlik düzeyleri noktasında şekillenmektedir.

Envanter yönetiminde kullanılmakta olan temel ölçütler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Ortalama stok
Stok devir hızı
Ortalama sevk parti büyüklüğü
Ortalama emniyet stoğu
Mevsimsel stok
Sipariş gerçekleştirme
Stoksuzluk

Gerek temin edilen malzeme gruplarında gerekse pazara sunulması planlanan tamamlanmış ürün stok miktarları işletme operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve birer maliyet olduğu unutulmamalıdır.

Her işletme faaliyet alanına, pazar ve rekabet durumuna, yeteneklerine ve operasyon stratejilerine göre uygun stok kontrol yöntemine karar vermektedir. Günümüzde stok yönetimi, bilgisayar destekli yürütülmektedir. İşletme içerisinde pazarlama bölümünden üretime, satınalma ve lojistik bölümüne kadar ilgili yöneticiler stok miktarlarını bilgisayar ortamında izleyebilmektedir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımları ile eş zamanlı bir biçimde ürün stok seviyelerini; azalma ve şişmeleri görülebilmektedir.

Tedarik zinciri yapısını kuran ve geliştiren işletmeler stok seviyelerini düşürme ya da bu konudan kaynaklanan belirsizlik ve riskleri olabildiğince paydaşlar arasında bölüştürme; gerçekleştirdikleri sözleşmelerle dağıtım kanalı ya da tedarikçilerine kısmi olarak yükleme yoluna gitmektedir.

Lojistik Kararları

İşletmelerin üretmiş olduğu ürün ve/veya hizmetlerin istenilen zamanda hedef müşteriye teslimatı rekabet avantajının kazanılmasında hayati rol oynamaktadır. Küresel üretim anlayışı ile paralel küresel lojistik anlayışı gelişim göstermiştir. Tüm taşıma araçlarının (uçak, gemi, tren vd.) kapasiteleri artmakta ulaştırma altyapıları (deniz ve hava limanları, demiryolu terminalleri vd.) modern hale gelmektedir. Küresel ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çabalar hız kazanmış mevzuat uyumlandırma ve basitleştirme yönündeki güçlü adımlar atılmaktadır. Bütün bu gelişmeler beraberinde lojistik alanında bütüncül çözümlerin özellikle aşama aşama 3. ve 4. parti lojistik hizmetlerin gelişmesine neden olmuştur. Böylelikle lojistik operasyonların dış kaynak kullanımı ve profesyonel bir destek alarak yürütülmesi belirgin bir hal almıştır.

Tüm yöneticiler lojistik maliyetlerin gözden geçirilerek hızlı sevkıyat/teslimat düşüncesini benimsemektedir. İşletmelerin uluslararasılaşma düzeyi yükseldikçe ihracat ve ithalat operasyonlarının niceliği ve niteliği önem kazanmaktadır. Toplantılarda taşıma, depolama ve dağıtım kararları daha fazla tartışılmaya başlanmıştır. Perakende ya da imalat tarafında olsun yeni lojistik iş modelleri ortaya çıkmıştır. Geleneksel lojistik tedarikçi araştırma ve performans değerlemesinin hayli ötesine geçilmiştir. Lojistik tedarikçilerden beklentiler çok fazladır. Lojistik tedarikçilerin sadece bugün için işletmeye ne gibi faydalar sağladığı yeterli görülmemekte gelecekteki rekabet yapısı için iş geliştirme önerileri talep edilmektedir.
Ürün ve hizmetlerin hedef pazarlara ve alıcılara tam zamanında ulaştırılmasında lojistik kararlar şu şekilde belirginleşmektedir:

Lojistik tedarikçilerin yetenekleri ve hizmet ağı
Taşıma Şebeke Tasarımı (taşıma güzergah ve şebeke seçimi)
Taşıma Türü (karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu, intermodal )

Lojistik yönetiminde kullanılmakta olan temel ölçütler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Tesise (fabrika, mağaza vd.) gelen ürün/malzemelerin ortalama taşınma maliyeti
Tesise gelen ürünlerin ortalama parti büyüklüğü
Tesisten çıkan ürünlerin hedef pazarlara taşıma maliyetlerinin dağılımı
Tesisten çıkış parti büyüklüğü
Taşıma türlerine göre dağılım

Bilgi Kararları

Günümüzde ürün ve malzemenin ilk üretim noktasından son tüketim noktasına kadar bilgi akışları bir sistem içerisinde eş zamanlı takip edilebilmektedir. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımları birçok işletme yöneticisi tarafından tedarik zinciri yönetiminin beyni olarak değerlendirilmektedir. ERP yazılımları farklı lokasyonlar ve iş birimleri arasında tam zamanlı iletişim, koordinasyon, planlama ve raporlama açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Yine çok sayıda ürünün tedarik zinciri yapısı içerisinde izlenmesinde yeni teknolojilerin kullanımı verimlilik sağlamaktadır. Örneğin dağıtım merkezleri, depolar ve satış noktalarında barkod, RFID gibi uygulamalar envanter yönetiminde etkinlik ve maliyetlerin aşağı çekilmesinde büyük fayda yaratmaktadır.

İşletme içi ve dışı tüm paydaşlarla bilgi paylaşımının nasıl planlandığı ve hangi çerçevede yürütüldüğü stratejik bir konudur. Tedarik zinciri koordinasyonu, tedarik zinciri boyunca, yani tedarikçinin tedarikçisinden dağıtım kanalı üyeleri, hedef pazar ve müşterilere kadar tüm bileşenlerle iletişimin tam zamanlı yürütülmesi başarının anahtarı haline gelmiştir. Tahminleme çalışmaları ve oradan gelen bilgilerle bütünsel planlama faaliyetlerinin yürütülmesinde bilgi sistemleri hayati rol oynamaktadır. Bu nedenle donanım ve yazılıma yapılan yatırımlar ile farklı sistemlerin entegrasyon çalışmaları büyük önem arzetmektedir. Çok sayıda tedarikçi, dağıtım kanal üyesi ve farklı lokasyonlarda hizmet veren tesis; fabrika, ofis veya mağaza arasındaki koordinasyonun sağlanması tedarik zincirinin verimliliğini etkilemektedir. Talep olduğunda üretim gerçekleştirme ya da parti sevkıyatına dayalı sistem anlayışında tüketim yerinden, örneğin perakende mağaza satış noktasından başlayarak dağıtım merkezi, üretim tesisi ve tedarikçilere kadar bilgi paylaşımı esastır. Aksi takdirde sistemin işleyişinde belirli gecikmeler ve ilave maliyetler kaçınılmazdır.

Tedarik zinciri yönetiminde bilgi kararları şu şekildedir:

Bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda gerçekleştirilen yıllık yatırım miktarı
İtme vs. Çekme anlayışına bağlı olarak entegrasyon çalışmaları
Tedarik zinciri boyunca paydaşlarla yürütülen koordinasyon ve bilgi paylaşım düzeyleri
Tahminleme ve bütünsel planlama çalışmalarının tedarik zinciri boyunca yayılımı
Teknoloji kullanımını etkinleştirme

Bilgi yönetiminde kullanılmakta olan temel ölçütler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Tahmin Alanı
Güncelleme Sıklığı
Tahminleme Hatası
Mevsimsel Faktörler
Plandan Sapmalar
Talep ve Sipariş Değişkenlik Oranı
Kaynak Kararları
Tedarik zinciri yönetimi tasarım çalışmalarında uzun dönemli güvenilir tedarikçi ilişkileri “kaynak kararları” kapsamında ele alınmaktadır. Bu düşünceden hareketle sürdürülebilir bir ilişki çerçevesinde çalışılan tedarikçi sayısını azaltılması amaçlanmaktadır. Çok sayıda tedarikçiden az sayıda tedarikçi ile yakın ilişki ve yüksek koordinasyonun sağlanması hedeflenmektedir. Belirsizlik ve risklerin yönetilmesinde tedarikçilerin rolü ve üstlendikleri rol analiz edilmelidir. Tedarikçilerin niyeti, alıcı ile uzun dönemli çalışma arzusu ve genişletilmiş aile perspektifinden hareketle tedarik zinciri yönetim konularına hassasiyetle yaklaşması başarı için şarttır.

Kaynak konusundaki temel karar türleri aşağıdaki gibidir.

Firma içi üretim, dış kaynak (yurtiçi tedarikçi veya uluslararası kaynak) tercihlerinin dağılımı
Tedarikçi araştırması, seçimi ve performans değerlemesi

Kaynak kararlarında kullanılmakta olan temel ölçütler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Ödeme zamanları (vadeler)
Ortalama satınalma fiyatı
Satınalma fiyat aralığı
Ortalama satınalma miktarı
Tam zamanında teslimat dağılımı
Tedarik edilen ürünlerin kalitesi
Tedarik sevk süresi
Fiyatlandırma Kararları

Tedarik zinciri uygulamalarında pazara sunulan ürün ve/hizmetlerin fiyatı rekabet avantajının sağlanmasında belirleyici rol oynamaktadır. İşletme ve ürünlerinin pazardaki konumlandırılması rakiplerin durumu güçlü/zayıf yönler ile fırsatlar ve tehditlerin anlaşılmasında değerli ipuçlarını vermektedir. Örneğin pazarda nihai tüketiciye ekonomik ürün sunan işletmeler, tüketicinin fiyat konusundaki tutum ve hassasiyetleri takip edilmektedir. Bu nedenle rakipler ve firma ürünleri arasındaki benzer ve farklılıklar yakından izlenmektedir.

Pazarda düşük ya da yüksek fiyatlı ürün satış stratejilerinin belirli bir altyapısı vardır. Düşük fiyat stratejilerinin meydana getirilmesinde satış ağının yaygınlığı ve satış miktarları büyük bir yer tutmaktadır. Satış miktarı arttıkça ona uygun üretim kapasitesinin sağlanması, tesis büyüklüğü ve tedarikçi ilişkilerinin yapılandırılması gerekmektedir. Tedarikçi ilişkilerinde sipariş büyüklüğü arttıkça ödeme ve vade seçeneklerinde alım gücü genişlemektedir. Ölçek (miktar) ve söz konusu siparişin parasal miktarı arttıkça alıcı-tedarikçi etkileşiminde pazarlıklarda güç alıcının yanında olmaktadır.

Fiyatlandırma konusundaki temel karar türleri aşağıdaki gibidir.

Fiyatlandırma ve ölçek ekonomileri
Her gün düşük fiyatlandırma, yüksek ve düşük fiyatlandırma tercihleri
Sabit fiyat ve liste fiyat tercihleri
Fiyatlandırmada kullanılmakta olan temel ölçütler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kar marjı ile ilişkili ölçütler
Satışlarda vade seçenekleri
Sipariş başına sabit maliyet artışları
Birim başına değişken maliyet artışı
Ortalama satış fiyatı
Ortalama sipariş büyüklüğü
Satış fiyat aralığı
Satışların periyodik dağılımı

SATIN ALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ EKİPLERİ İÇİN

Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi Eğitimi
Eğitim İçeriği için Eğitim Kataloğunu https://satinalmadergisi.com/egitim.pdf indirebilirsiniz.
Ekibinizin ihtiyacı doğru eğitim teklifini almak için talebinizi egitim@satinalmadergisi.com e-posta adresimize iletebilirsiniz.Eğitim Teklifleri Hazırlama Eğitim ProgramlarıŞirketinize Özel Eğitim Programlarımızı (4-6 günlük) İncelemek için
https://satinalmadergisi.com/egitim-programlari/

SATIN ALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ MAKALELERİ
-> Prof. Dr. Murat ERDAL

SATIN ALMA EĞİTİM TESTLERİ

PAZARLIK BECERİ ANKETİ

Kitap Önerileri : 

  • MÜZAKERE TEKNİKLERİ ve PAZARLIK BECERİLERİ (E-Kitap 2. Baskı), Prof. Dr. Murat ERDAL, Erişim için profesyonel üyelik işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir.
  • SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ, Prof. Dr. Murat ERDAL, (Beta Yayıncılık),  4. Baskı.

-> Eğitim Kataloğunu İndirebilirsiniz ->   https://satinalmadergisi.com/egitim.pdf

-> ŞİRKET EĞİTİMLERİNİZ İÇİN TEKLİF ALIN -> egitim@satinalmadergisi.com

Prof. Dr. Murat Erdal - Editör
Prof. Dr. Murat Erdal - Editörhttp://www.muraterdal.com
Satınalma Dergisi Editörü. İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Erdal, uzun yıllar sanayiide üretim, kalite ve lojistik konularında çalıştı. Tedarik zinciri sistemleri geliştirdi. Dr. Erdal, Ticaret Mahkemelerinde uzun dönem "bilirkişilik" yaptı. Sektörel sözleşmeler ve ticari ilişkilerde yaşanan problemleri kaynağında inceleme fırsatı buldu. Sektörel çalışmalarını; - sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, - analitik ( KPI’lar - performans göstergeleri ), - satınalma/sourcing stratejileri alanlarında sürdürmektedir. Dr. Murat Erdal, şirketlere tedarik zinciri stratejileri konusunda danışmanlık vermektedir.   Tedarik Zinciri Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Üretim Yönetimi ve Lojistik Yönetimi alanlarında dersler vermektedir. Tedarik Zinciri Yönetimi (örgün ve ikinci öğretim ) Yüksek Lisans Programlarının koordinatörlüğünü yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Satınalma Komisyon Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı