Trakya’nın İlk ve Tek Endüstriyel Fuarı Kapılarını Açıyor

Fuar, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray başta olmak üzere bölgemizde endüstriyel alanda üretim yapan ya da bu sektöre tedarikçi olan firmaları bir araya getirerek iş dünyasına büyük katkı sunuyor.

Alım - Satım

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 11. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, iki kurumun iş birliğinde 25-28 Eylül 2019 tarihlerinde Çerkezköy Kapalı Pazar Yerinde gerçekleştirilecek olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nı anlattı.


Çerkezköy Endüstriyel Fuarı hakkında genel bir bilgilendirme yapar mısınız?

Süleyman KOZUVA: Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, Trakya Bölgesinde bir ilk olarak 2017 yılında 40 katılımcı firma ile Odamız tarafından yazılan KOSGEB destekli projemizden yola çıkılarak düzenlendi. Bu organizasyonu yaparken bölgede bulunan küçük ve ortak ölçekli KOBİ’lerin, büyük ölçekli firmalar ile iş birliği içerisinde olmalarını ve büyük firmaların bölgede bulunan yan sanayi sektörlerini tanımalarını, böylelikle bölgesel tedarik zincirinin oluşmasını amaçladık. İlk fuarımızın ardından Odamız üyesi katılımcı firmalarımızdan aldığımız olumlu geri dönüşler neticesinde bölgemizin böyle bir organizasyona büyük bir ihtiyaç duyduğu gözlemledik. Fuarımızın ikincisini 2018 yılında, bölgemizin en başarılı kurumlarından biri olan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) iş birliğinde düzenlendik. 25-28 Eylül 2019 tarihleri arasında Çerkezköy Kapalı Pazar Yerinde 10 bin metrekare alanda 100’ün üzerinde firmanın katılımı ile yine TRAKYAKA iş birliğinde üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Fuarımız, bu yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yurtiçi Takviminde yer almaya hak kazandı. Bize bu gururu yaşatan herkese gönülden teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Fuarımızın gerçekleştiği Çerkezköy Kapalı Pazar Yerini bizlere tahsis eden Çerkezköy Belediyesi’ne de katkılarından ötürü teşekkür ederiz.

Mahmut ŞAHİN: Bilindiği üzere Çerkezköy ilçemiz sahip olduğu birçok büyük/küçük sanayi kuruluşu ile ülkemizin önde gelen sanayi lokasyonlarından biridir. Barındırdığı bu potansiyelin yeni bir sinerji yaratması amacı ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız ile birlikte neler yapabiliriz düşüncesinden hareketle böyle bir organizasyonu ortaya çıkardık. Firmalarımızın birbirlerini tanıması, aralarındaki ticari ilişkileri geliştirmeleri açısından çok önemli bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla Odamızla el ele vererek daha önce yine birlikte gerçekleştirdiğimiz fuarı bu yıl daha çok firmanın katılımı ile yine Eylül ayı içerisinde Çerkezköy’de gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesile ile partnerimiz Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasına da teşekkürlerimi sunuyorum.

Fuarın 2018 yılında sergilediği performans hakkında değerlendirme yaparak, katılımcı sayısı, alan büyüklüğü gibi bilgileri paylaşır mısınız? Fuarda ne gibi etkinlikler düzenlendi?

Süleyman KOZUVA: 2018 yılında Çerkezköy Kapalı Pazar Yerinde düzenlenen fuara 43 firma katıldı. Fuar, 5 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile firmalarımızın eleman arayışlarında birlikte hareket ettiği İŞKUR gibi iş dünyası ile bağlantılı olan kurumlarımız da Fuarımızda yer aldı. 20. TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programı ve İkili İş Görüşmeleri programı kapsamında 13 farklı ülkeden 31 Türkçe konuşan farklı sektördeki girişimciler fuarımızı ziyaret etti. Böylelikle fuar katılımcılarımızın uluslararası anlamda iş bağlantıları kurmalarına vesile olduk.

Mahmut ŞAHİN: Tabii bölgemiz için çok yeni bir fuar, fakat iki yıllık bu kısa sürede gösterilen performans inanılmaz. 2018 yılında 40’ın üzerinde firma ve bölgenin önde gelen ve iş dünyası ile entegre çalışan kamu kurumlarının da katılımı ile bölgemiz adına yeni bir sinerji yaratıldı. Bu fuarın bir ihtiyaç olduğunu zaten Ajansımızın bölgesel çalışmalarında da yakından gördük. 2018 Yılında katılım sağlayan firmalarımız birbirleri ile iş yapma potansiyellerinin yüksek olduğunu gördüler. Bu amaçla ikili iş görüşmeleri ve il dışından gelen katılımcılar ile birlikte yoğun bir program geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu sürecin önümüzdeki yıllarda hem ulusal hem de uluslararası düzeyde artarak devam etmesi en büyük temennimiz.

TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİYEL YILDIZLARI BİR ARADA

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın katılımcılarını hangi sektörler oluşturuyor?

Süleyman KOZUVA: Fuarımızda metal, makine, alüminyum, elektrik elektronik, plastik, ambalaj sektöründe üretim yapan firmalar yer alıyor. Bunların yanında endüstriyel malzeme satan, iş yerlerine sağlık ve güvenlik hizmeti veren firmalarımız da fuarımıza katılmakta. Ayrıca bu yıl BSH, Arçelik, HEMA, İnan Makine, Yılmaz Redüktör/ELK Motor, Star Hidropar/Ekinplas gibi hem bölgede hem de ülkede katma değer yaratan büyük ölçekli firmalarımızı da fuarımızda yer alacak. Bu gelişme, tedarikçi firmalarımızın büyük firmalarla daha rahat bir iletişim kanalı kurmayı ve kendilerini tanıtabilmeyi kolaylaştıracak.

Mahmut ŞAHİN: Fuarda imalat sektörünün belkemiği sayılan metal, makine, alüminyum, elektrik, elektronik, plastik ve ambalaj gibi sektörlerde üretim yapan firmalar yer almaktadır. Bu sektörlerin dışında ayrıca bölgemizde faaliyet gösteren ve imalat sanayi dışında da bu sektörleri besleyen ticaret ve hizmet sektöründe de faaliyet gösteren firmalarımız yerlerini alacaklardır.

SATIN ALMA UZMANLARININ İLGİ ODAĞI OLACAK

Fuarın bölgeye ve katılımcılara sağladığı katkılardan bahseder misiniz?

Süleyman KOZUVA: Burada üretim yapan büyük ölçekli birçok firma, bölgede kendisine tedarikçi olabilecek firmalarımızdan haberdar değil. Bu sebeple ihtiyacı olan ürünü dışarıdan alarak hem vakit hem de maddi kayba uğruyor. Bölgede gerçekleştirilen ilk endüstriyel fuar olma özelliğini taşıyan Fuarımız, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray başta olmak üzere bölgemizde endüstriyel alanda üretim yapan ya da bu sektöre tedarikçi olan firmaları bir araya getirerek iş dünyasına büyük katkı sunuyor. Yine bu yıl düzenleyeceğimiz Fuarın, İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Erdal ile Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Meslek Odası (TUSMOD) Başkanı Gürkan Hüryılmaz’ın sunumları ile bölgemiz satın alma yönetici ve uzmanlarının da ilgi odağı olmasını hedefliyoruz. Ayrıca Fuar süresince farklı şehirlerden gelecek ziyaretçilerimiz ile bölgemizde hizmet veren diğer üyelerimize de katkı sağlanacaktır.

Mahmut ŞAHİN: Çerkezköy ve çevresindeki sanayi tesisleri sadece İstanbul ile değil Trakya’nın tümü ve sınırlarımızın ötesi ile de ilişkilidir. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı Bölgemizde gerçekleştirilen ilk endüstriyel fuar olma özelliğini taşımaktadır. Bu yıl düzenlenecek olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarında Odamız ile birlikte gerçekleştirerek bölgede bulunan küçük ve orta ölçekli KOBİ’lerin, büyük ölçekli firmalar ile iş birliği içerisinde olmaları ve büyük firmaların bölgede bulunan yan sanayi sektörlerini tanımaları, böylelikle bölgesel tedarik zincirinin oluşması en büyük amacımızdır. Bilindiği üzere Çerkezköy, Çorlu, Ergene, Kapaklı ilçeleri, coğrafi konumu sebebiyle de Avrupa Birliği ve İstanbul pazarlarına yakınlığı ile başta tekstil olmak üzere elektrik-elektronik, metal gibi pek çok iş kolunu barındırmaktadır. Bu geniş yelpazede yer alan firmalarımızın bir araya gelerek bölgesel iş yapma kültürünü yaratmaları ve bölge sanayinin gelişmesine katkıda bulunmaları en büyük temennimizdir.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarda öne çıkan ürün grupları hangileri oldu? Bu yıl hangi ürün gruplarının öne çıkmasını bekliyorsunuz?

Süleyman KOZUVA: Çerkezköy Endüstriyel Fuarında tek ürün grubunu öne çıkarmaya dayalı bir anlayış yok. Hizmet bölgemiz içerisinde yer alan biri ülkemizin en büyük ikinci OSB’si olan 4 OSB; çok çeşitli sektörde üretim yapan üyelere sahip. Bütünleştirici ve iş birliği içerisinde gerçekleştirilen fuarımızda tüm ürün gruplarını bir arada görebileceksiniz.

Mahmut ŞAHİN: Fuarın ana amacı bölgesel iş yapma kabiliyetinin geliştirilerek yeni bir bölgesel kültür yaratmak. Bu sebeple bölgenin ihtiyacı olan her ürün ya da hizmet bu fuarın bir yapı taşıdır. Bölgemizde çok öne çıkan bir kümelenme yok. İmalat ya da hizmet sektöründen bir ürün grubu ihtiyaç anında öne çıkabilir ve kendine yer bulabilir. Fuarın kendi iç dinamiği ile oluşacak bir olgu bu, yapılacak görüşmeler ve işbirlikleri bizlere neyin daha ön planda olduğunu gösterecektir diye düşünüyorum. Ayrıca dönemsel olarak kimi sektör ve ürün grupları daha fazla talep görebilir ve iş potansiyeli yaratabilir. Önemli olan ÇEF gibi fuarlar kanalı ile birbirini arayan firmaları ve işleri buluşturmaktır.

BÖLGESEL TEDARİK ZİNCİRİ BU FUARLA KURULACAK

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı ile ilgili 2019 yılı hedef ve beklentiler nelerdir?

Süleyman KOZUVA: 2017’de başlattığımız bölgesel tedarik zincirinin güçlenerek devam etmesini hedefliyoruz. Endüstriyel alanda üretim yapan büyük ölçekli firmalarımız ile bu sektöre hizmet veren firmalarımız arasında iletişim kanalının kurulması en büyük beklentimiz.

Mahmut ŞAHİN: 2019 Yılında TOBB Fuar Takvimine de giren Çerkezköy Endüstriyel Fuarına bu yıl 100’ün üzerinde firmanın katılım sağlaması beklenmektedir. Fuar, yerli ve milli üretimin artırılması anlamında aynı bölgede yaşayan büyük sanayicilerle küçük sanayicileri bir araya getirerek yeni iş fırsatlarının ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmakta ve her yıl artan bir dinamizmi bölgemize kazandırmaktadır. Böylece uzun vadede bölgemizde bir bölgesel iş yapma kültürü oluşmasını temenni ediyoruz. Buradaki en temel beklentimiz firmalarımızın yeni işler almalarını sağlayacak ve yeni ilişki ağları oluşturacak bir platform olmak ve sonraki adım olarak Fuarı uluslararası hale getirmektir.

Ulusal ve uluslararası düzeyde benzerleriyle karşılaştırdığınızda, Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın diğer fuarlar arasındaki yeri nedir?

Süleyman KOZUVA: Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen fuarlarda sektör sınırlaması mevcut. Ancak bizim fuarımızda böyle bir sınırlama yok. Endüstriyel alanda üretim yapan ve bu alana hizmet sağlayan tüm firmalar, fuarımızda yer alabiliyor.

Mahmut ŞAHİN:  Çerkezköy Endüstriyel Fuarı tamamen hedef odaklı ve mekânsal anlamda hedef kitleye çok yakın bir organizasyon. Bazen birbirlerine çok yakın olan, aynı bölgede faaliyet gösteren ve birinin çıktısının birinin girdisi olduğu, ihtiyaçları olan hizmetin yanı başlarında olmasına rağmen bunu uzak yerlerden temin ettikleri fakat firmaların birbirlerinden haberleri olmadığı durumlarla çok karşılaşıyoruz. Çalışmalarımızda bunları gördük. Bu amaçla bu fuarın en büyük özelliği bu olacak, bölgesel düzeyde tedarik zincirinin geliştirilerek en efektif çalışma ortamının yaratılması bu fuarı farklı kılacaktır diye düşünüyorum.

FİRMALARIN REKABET GÜCÜ ARTACAK

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın, sektörün dış pazarda tanınması açısından oynadığı rol nedir? Sektörün uluslararası pazardaki rekabet şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süleyman KOZUVA: İlk 2 yılın sonunda bu yıl 3 kat büyüyerek gerçekleşecek olan fuarımızı sonraki yıllarda uluslararası hale getirmeyi hedefliyoruz. Böylece üyelerimizin de uluslararası pazarda ihracat oranlarını artırmalarına destek olacağız.

Mahmut ŞAHİN: Çerkezköy Endüstriyel Fuarının çok yeni bir fuar olmasına rağmen gösterdiği performans ortada, bölgede de firmalar bazında karşılık buldu ve sahiplenildi. Bu dinamizm ile birlikte fuarın önümüzdeki dönemde artan bir ivmeyle ulusal ve uluslararası arenada ses getirecek bir potansiyele sahip olduğunu hep birlikte gördük. Buradan çıkacak bir güçle uzun vadede fuarın uluslararası bir organizasyona dönüşeceğini ve dış pazarlarda firmalarımız için daha büyük pazarlara açılmasına ve rekabet gücünü arttırmasına vesile olabileceğini düşünüyorum.

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın (ÇEF) gerçekleştirilmesi için Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy TSO olarak nasıl bir iş birliği yapıyorsunuz?

Süleyman KOZUVA: İki kurumun iş birliğinin temelinde kamu özel sektör koordinasyonu yatıyor. Bu iş birliğinde TRAKYAKA, Fuarımızın PR kısmını yürüterek kaynakların etkin kullanılmasına önemli katkılar sundu.  Odamız ise yerel potansiyeli harekete geçirerek, büyük ölçekli firmalar ile KOBİ’lerin buluşmasını sağladı. Sonuçta bu iş birliği bölgesel tedarik zincirleri kurulmasına ve ortaklıkların gelişmesine vesile olurken, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunuyor.

Mahmut ŞAHİN: İki kurum olarak gerçekleştirdiğimiz iş birliği sonucunda fuarın hedefleri doğrultusunda etkinliklerinin planlanması, tüm tanıtım, basın ve sosyal medya ile halkla ilişkiler çalışmalarının hazırlanması ve gerçekleştirilmesi, yerel firmaların fuara entegrasyonunun sağlanması, fuar süresince risklerin öngörülmesi ve çözüm önerilerinin sunumu, iş birliği yapılacak kurum ve kuruluşlar ile rollerinin belirlenmesi konularında çalışmalar yaptık. Çok verimli bir birliktelik oldu. Organizasyonun her yıl daha da büyüyerek beklentilerin ötesinde bir ivme kazandığını görmek motivasyonumuzu daha da arttırıyor. Fuarın bu kadar kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen TOBB’un fuar takvimine de girmesi bu motivasyonumuzun bir sonucu. Bu vesile ile iş birliğimizin her sene artarak daha yüksek seviyelere çıkacağına ve organizasyonun uluslararası bir seviyeye geleceğine inancımız tamdır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds