Uluslararası işletmelerin, işletme politika ve stratejilerini belirlemede doğru bir çevre analizinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Günümüzde ticari olarak, her ne kadar sınırlar kalksa da, “global işletme” terimi terminolojiye yerleşse de, ticaret yapılacak bölgenin kültür yapısı ve beklentileri göz ardı edilemez bir gerçektir. Yapılması gereken en önemli analizden ikisi politik ve hukuki çevredir. Şimdi bunları biraz detaylandıralım.
Politik Çevre
Uluslararası politik çevre denildiğinde özellikle faaliyet gösterilen yabancı ülkelerdeki; yönetim şekli, politik ideolojisi, siyasi istikrarsızlık, politik huzursuzluklar, dış politika ve hükümet ile siyasi çevrelerin uluslararası işletmelere bakışı anlaşılmaktadır.
Uluslararası işletmelerde faaliyette bulunan yerel ülkelerin politik koşulları işletmenin hem organizasyon yapısını, hem de yerel ülkedeki varlığını etkileyebilecek düzeydedir. İşletmelerin faaliyet gösterdikleri her ülke ayrı bir siyasi birimdir. Bu birimde merkezi otorite, ülkede yaşayan ve aynı dile, dine, kültüre, gelenek ve göreneklere sahip insanlar bulunmaktadır.
Görüldüğü gibi uluslararası politik çevrenin organizasyona yaptığı etki bir işletmenin yabancı bir ülkedeki varlığını bile etkileyebilecek düzeydedir.
Uluslararası işletmelerin faaliyet gösterdikleri uluslararası piyasalar, genellikle faaliyet gösterilen ülkelerin uyguladıkları politikalar nedeniyle birbirlerine benzemezler.
Son yıllarda işletmelerin ülke ekonomisine yaptığı olumlu katkıların farkına varan ülkelerin hükümetleri, politik riskleri ortadan kaldırarak yabancı sermayeyi ve uluslararası işletmeciliği teşvik edici kanunlar çıkarmışlar ve yasal düzenlemeler yapmışlardır.
Hukuki Çevre
Uluslararası işletmelerin faaliyette bulunduğu ülkelerdeki hukuki düzenlemelerin birçoğu dolaylı veya dolaysız olarak uluslararası işletmeleri ilgilendirmektedir.
Faaliyet gösterilen ülkedeki anayasalar ile ithalatı, ihracatı, ticareti, yatırımları, yabancı sermayeyi düzenleyen kanunlar uluslararası kanunlar uluslararası işletmeler için büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca; özellikle faaliyette bulunulan ülkelerde ki devlet ve mahali idareler sık sık işletmelere müdahale edici nitelikte hukuki kararlar almaktadırlar.
1-) Asgari ücretler
2-) Teşvik politikaları
3-) İş güvenliği yasaları
4-) İstihdam koşulları ile ilgili düzenlemeler
5-) Çevre ile ilgili mevzuatlar
6-) Sendikal düzenlemeler
7-) Grev, lokavt ve toplu pazarlık ile ilgili yasalar
😎 Sağlık ve emeklilik sistemleri ile ilgili düzenlemeler
9-) İşsizlik sigortası ile ilgili düzenlemeler
10-) Diğer hukuki mevzuatlar