Uluslararası İşletmelerde Politik ve Hukuki Çevre

Alım - Satım

Arif Tan
Arif Tan
Lisans : Dokuz Eylül üniv. - Makine Müh. Yüksek Lisans : Marmara Üniv. - MBA Doktora : Zürih Üniv.( Royal ) - Ekonomi ( halen ) Üniversite yıllarımda dergi editörlüğü

Uluslararası işletmelerin, işletme politika ve stratejilerini belirlemede doğru bir çevre analizinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Günümüzde ticari olarak, her ne kadar sınırlar kalksa da, “global işletme” terimi terminolojiye yerleşse de, ticaret yapılacak bölgenin kültür yapısı ve beklentileri göz ardı edilemez bir gerçektir. Yapılması gereken en önemli analizden ikisi politik ve hukuki çevredir. Şimdi bunları biraz detaylandıralım.

Politik Çevre

Uluslararası politik çevre denildiğinde özellikle faaliyet gösterilen yabancı ülkelerdeki; yönetim şekli, politik ideolojisi, siyasi istikrarsızlık, politik huzursuzluklar, dış politika ve hükümet ile siyasi çevrelerin uluslararası işletmelere bakışı anlaşılmaktadır.

Uluslararası işletmelerde faaliyette bulunan yerel ülkelerin politik koşulları işletmenin hem organizasyon yapısını, hem de yerel ülkedeki varlığını etkileyebilecek düzeydedir. İşletmelerin faaliyet gösterdikleri her ülke ayrı bir siyasi birimdir. Bu birimde merkezi otorite, ülkede yaşayan ve aynı dile, dine, kültüre, gelenek ve göreneklere sahip insanlar bulunmaktadır.

Görüldüğü gibi uluslararası politik çevrenin organizasyona yaptığı etki bir işletmenin yabancı bir ülkedeki varlığını bile etkileyebilecek düzeydedir.

Uluslararası işletmelerin faaliyet gösterdikleri uluslararası piyasalar, genellikle faaliyet gösterilen ülkelerin uyguladıkları politikalar nedeniyle birbirlerine benzemezler.

Son yıllarda işletmelerin ülke ekonomisine yaptığı olumlu katkıların farkına varan ülkelerin hükümetleri, politik riskleri ortadan kaldırarak yabancı sermayeyi ve uluslararası işletmeciliği teşvik edici kanunlar çıkarmışlar ve yasal düzenlemeler yapmışlardır.

Hukuki Çevre

Uluslararası işletmelerin faaliyette bulunduğu ülkelerdeki hukuki düzenlemelerin birçoğu dolaylı veya dolaysız olarak uluslararası işletmeleri ilgilendirmektedir.

Faaliyet gösterilen ülkedeki anayasalar ile ithalatı, ihracatı, ticareti, yatırımları, yabancı sermayeyi düzenleyen kanunlar uluslararası kanunlar uluslararası işletmeler için büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca; özellikle faaliyette bulunulan ülkelerde ki devlet ve mahali idareler sık sık işletmelere müdahale edici nitelikte hukuki kararlar almaktadırlar.

1-) Asgari ücretler

2-) Teşvik politikaları

3-) İş güvenliği yasaları

4-) İstihdam koşulları ile ilgili düzenlemeler

5-) Çevre ile ilgili mevzuatlar

6-) Sendikal düzenlemeler

7-) Grev, lokavt ve toplu pazarlık ile ilgili yasalar

😎 Sağlık ve emeklilik sistemleri ile ilgili düzenlemeler

9-) İşsizlik sigortası ile ilgili düzenlemeler

10-) Diğer hukuki mevzuatlar

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds