Üretimde ve İmalatta Sıfır Hata Mümkün mü ?

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 10 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Yöneticiği görevlerini üstlendim. Halen Sistem Makine End. Fırınlar Şirketi’nde çalışmaktayım.
spot_imgspot_img

7 Gündem Satınalma Dergisi üretimde Ve İmalatta Sıfır Hata Mümkün MüSıfır Hata deyince aklımıza sadece hataları bulmak ve düzeltmek gelmemeli. Onun yerine hataları önlemeyi amaçlayan kalite kontrol süreçleri gelmeli. Üründeki, üretimdeki ve imalattaki hataların önlenmesine önem verilmeli. Bu amacı başarmak için kalite kontrol tekniklerine yatırım yapılmalı. En önemli hedeflerimizden biri, ürün veya hizmetin ilk aşamadan müşteriye teslim edilene kadar geçen süreçte yapılacak tüm işlemlerin hatasız olmasını sağlamak olmalı.

Müşteri ihtiyaçlarını veya isteklerini karşılayacak kaliteli, verimli ve ekonomik ürünü sıfır hata ile üretmek, zamanında sevk etmek ve devreye almak, müşteri memnuniyeti arttırmak, “Sıfır hata” stratejisi geliştirmek, ürünleri, prosesleri ve kalite yönetim sistemini sürekli iyileştirilmek ve kalitede öncü olmak hedeflenmeli.

Peki bunun için ne yapmalıyız ?

Teknik Çalışma Metodu

Eğer gerçekten sıfır hatada samimi isek TEKNİK ve KALİTE kelimesini ön plana çıkarmamız gerekiyor. Yani her şeyi baştan sona kadar tekniğine uygun yapmayı kastediyorum.

Teknik satış, teknik satınalma, teknik yönetim, teknik çizim, teknik imalat, teknik üretim, teknik montaj, teknik sevkiyat, teknik teslimat, teknik tanıtım, teknik görüşme… İşimiz gücümüz teknik olmalı.

Tik Ve çarpı Görsel

Sıfır Hataya Giden Yolun Kaldırım Taşları

  • Fizibilite çalışması, piyasa ve pazar araştırması,
  • Kendine uygun üretim sistemi oluşturulması,
  • Kaliteli ve teknik insan kaynağı toparlanması ve başlarına dirayetli yöneticiler atanması,
  • İşin gidişatına ve elindeki insan kaynağına uygun organizasyon şeması oluşturulması,
  • Çalışanlara değer verme, motive etme, yeterli izin ve dinlenme imkanlarını sağlama,
  • Güvenli ve hatasız üretim için teknolojik imkanlardan azami şekilde yararlanma,
  • Fabrikanın yerleşimi ve düzeni, çalışma ortamı (Prosese ve mamüle uygun yerleşim)
  • İşini hızlı ve verimli şekilde yürütecek makine ve teçhizat alımı,
  • İyi ve gerçekten doğru bir şekilde uygulanan iş sağlığı ve güvenliği,
  • Katılımcı bir yönetim ve karar alma mekanizması geliştirilmesi,
  • Üretime başlamadan önceki planlama, çizim ve ürün geliştirme süreçlerini yeterince süre verilmesi ve iyice olgunlaşmadan üretime başlanmaması,
  • Üretimin her aşamasında kalitenin kontrol edilmesi,
  • Çalışanların sürekli bir eğitim döngüsü içine sokulması,

*** Teknik ofisten çıkan bir fikir, bir toplantıda iyice tartışılmadan yürürlüğe girmemeli. Yine aynı şekilde teknik ofisten çıkan bir resim ve çizim direkt olarak kesime, büküme, kaynağa, montaja, satınalmaya gitmemeli. Arada en az iki kişinin daha kontrolünden geçtikten sonra gerekli birimlere ulaştırılmalı.

*** Teknik ofisten gelen çizimi son kez de makinanın başındaki usta kontrol etmeli. Tabi eğer bu usta proje başlangıç toplantısına çağrılmış ve üretilecek makinanın bütünü ve detayları kendisine gösterilmiş ise faydalı olur. Eğer usta üreteceği parçanın makinanın neresinde, ne amaçla kullanıldığını bilirse o da fikir yürütebilir ve hatayı fark edebilir.

**** En önemli husus ta hata ve kusurun müşteriye yansımasıdır. Kesinlikle test ve deneme yapılmadan üretilen makine sahaya sevk edilmemelidir.

Bir Arpa Boyu Yol Almak Lazım

Yıllar içinde çalışmak, gayret etmek, tecrübe kazanmak, bilgiyi artırmak, kurumsallaşmak, geliştirmek, araştırmak, denemek, yatırım yapmak, ufku genişletmek, geçmişten dersler çıkarmak, teknik ekiple çalışmak, bilmiyorsa bilene sormak, kontrol etmek; kısacası bir arpa boyu yol alabiliyor olmak gerekir.

Bunu sağlayacak olan şey ise; gösterişli ofis binaları, son model otomobiller, sosyal medyada sürekli bir ajansa yayınlatılan reklamlar, fuar ve toplantılarda boy göstermeler, göstermelik çeşitli birimler oluşturmalar, birçok kişiye usulen müdürlükler tahsis etmeler değildir. Evet bunların eğer gerçekten içi dolu olursa faydası vardır ama benim vurgulamak istediğim bu yazıda tamamen işin özü ve felsefesiydi.

7 Gündem Satınalma Dergisi üretimde Ve İmalatta Sıfır Hata Mümkün MüSon Söz: Eğer sıfır hataya kısa sürede ulaşılmaz ve daha fazla geç kalınır ise dibe doğru hızla ilerleyiş başlar. Hatalar daha büyük hataları getirir, daha büyük hatalar geri dönülmez durumlara yol açar… Sektörde büyük görünen ama gerçekte giderek küçülen ve müşterilerin terk ettiği bir firma konumuna düşersiniz.

Cavit SOY

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 10 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Yöneticiği görevlerini üstlendim. Halen Sistem Makine End. Fırınlar Şirketi’nde çalışmaktayım.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı