Yapay Zekâ ve İkna

Alım - Satım

Mustafa Avcı
Mustafa Avcıhttps://www.iknaci.com/
MUSTAFA AVCI Kırıkkale’de 1978 yılında doğdu. İlk, Orta ve lise öğrenimini Kırıkkale’de tamamladı. Ön lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka MYO Laboratuvar Bölümünde; Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünde; Yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Pazarlama Bölümü’nde yaptı. Yüksek lisans bitirme tezini “Kişisel Satışta İkna Teknikleri” konusunda tamamladı. Çalışma hayatına 2002 yılında Tıbbi Mümessil olarak başladı. Ardından ilaç sektöründe çeşitli firmalarda bölge satış müdürü, tanıtım müdürü, ticaret müdürü ve pazarlama müdürü pozisyonlarında çalıştı. Türkiye genelinde birçok dalda hekimlere, eczacılara ve Tıbbi Mümessillere ikna çalışmaları ve koçluk yaptı. Kendini yenileyen ve geliştiren bir bakış açısı ile satış birinciliklerine sahip iknacı Tıbbi Mümessiller yetiştirdi. Kariyerine ilaç sektöründe yönetici olarak devam etmektedir. Satış, pazarlama ve eğitim konularında yaptığı çalışmalar neticesinde İzmir Adliye’sinde uzun yıllar ilaç firmaları, Tıbbi Mümessiller ve ecza depoları konularında bilirkişilik yaptı. Birçok mesleki ve kişisel gelişim eğitim programlarına katıldı. İşini planlı, duyarlı ve empati temelli yapan Mustafa Avcı ilaç sektöründe birçok firmaya halen kişisel gelişim, satış ve pazarlama alanlarında eğitim ve danışmanlık hizmeti vermektedir. İKNACI adında bir kitabı vardır. Mustafa Avcı çalışmalarına ilk günkü heyecanıyla devam etmektedir. Satış, pazarlama, ikna teknikleri, grafoloji, reiki, kişisel gelişim ve dijital alanda blog yazı denemelerine devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Arama motorları (Google, Yandex) ya da sosyal medyada (Facebook, Instagram, TikTok, Twitter) günde bir kez dahi bir konu hakkında bir arama yaptığınız zaman, karşınıza konu hakkında sürekli reklam ve önermeler gelmeye başlaması Yapay Zekânın ta kendisidir.

Günümüzde sağlıktan, politikaya, ticaretten, ekonomiye, eğitimden, iş dünyasına kadar, birçok alanında insanların iş yükünü azaltmak için üretilen Yapay Zekâ, dijital platformlarda insanların hayatını kolaylaştırmak ve onların hata yapma olasılıklarını en aza indirmek için geliştirilmiş dijital bir algoritma sistemidir.

Yapay Zekâ, internette akıllı algoritmalarla kullanıcıların bilgilerini kişiselleştirerek onlara daha iyi birer hizmet vermeye çalışır. Kişilerin yaşı, cinsiyeti, lokasyonu, eğitimi, kullandığı cihazların cinsi gibi birçok özellikleri kullanarak daha önceki tercihleriyle, gelecekteki yapacakları tercihler arasında bağlantı kurar.

Örneğin internette bir sayfaya girdiğinizde 7/24 açılan küçük konuşma baloncukları, yani Chatbotlara site hakkında tüm soruları sorabilir, fikir veya görüşlerinizi yazabilir, rezervasyon, sipariş, bilet alma, fatura ödeme gibi tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Yine bunu da yapan Yapay Zekâ uygulamasıdır.

Yapay Zekâ teknolojileri hakkında kaydedilen bu kadar ilerlemeler insanların aklına; “Robotlara istemediğimiz şeyleri yaptırmada ikna etme gücü var mı?”, “İnsanları ikna etmede örneğin siyasi partilerin seçmenlerini etkilemek için robotları kullanabilir mi?” gibi soruları da beraberinde getiriyor.

2020 yılında İngiltere’de Yapay Zekânın ikna kabiliyetini test etmek amacıyla çocukların kararlarını robotların manipüle etmesine yönelik yapılan bir deneyde; Çocukların sanal bir balonu maksimum düzeye gelene kadar şişirmeleri istenir. Çocuklar sanal şişirmeye çalışırken, deney grubundaki çocuklara Yapay Zekâ robotu olan Pepper yardım eder. Deneyde sanal balonu şişirmenin her seviyesi için küçük ödüller kazanan çocuklar, balonu patlattıkları taktirde ödülü kaybeder. Bu esnada Pepper, deney grubundaki çocuklara bir yandan “Neden bir kez daha üflemiyorsun”, “Bence daha patlamasına çok var” gibi cümlelerle balonu daha fazla şişirmeleri konusunda motive ederken, diğer yandan da balonu patlatan çocuklara “Problem değil, başka balonlarımız var” ya da “Bu balon da iyi bir balon değilmiş” gibi cümlelerle hatayı dış etkenlere yönlendirerek, onların risk alma becerilerini kuvvetlendirmeyi başarır.

Araştırma sonucuna göre deney grubundaki çocuklar, kontrol grubundaki çocuklara göre %40 daha fazla balon patlatarak hedefe ulaşmada başarısız olur. Ancak Yapay Zekâ Robotu Pepper sayesinde dışsal uyarı ve teşvik edici komutlarıyla ikna olup risk almaya meylederler.

Yine 2022 yılında kullanıma sunulan ChatGPT, bir Yapay Zekâ sohbet robotudur. Farklı alanlardaki konuları sistemsel olarak işleyebilen ChatGPT, yanıtlarını kullanıcının taleplerine göre uyarlayarak daha dinamik ve ilgi çekici konuşmalar yapılmasına olanak sağlar.

ChatGPT hakkında Yapay Zekânın yatırım alanında güven kazanmadaki etkinliğini ölçmek amacıyla 250 işletme sahibi ve yatırımcının katıldığı bir deney yapılır. Deneyde ChatGPT tarafından oluşturulan satış konuşma sunumlarıyla, halihazırda uzman kişiler tarafından oluşturulan gerçek satış sunumları karşılaştırılır. Deney sonunda ChatGPT tarafından oluşturulan satış sunumlarının, insanlar tarafından oluşturulanlardan iki kat daha ikna edici olduğu bulunur. Yatırımcılar ve işletme sahiplerinin ChatGPT tarafından oluşturulan satış konuşmalarını inceledikten sonra yatırım yapmayı düşünme olasılıkları, uzmanlar tarafından oluşturulanlara göre üç kat daha fazladır.

İkna iletişimi ve Yapay Zekâ konusunda bilinen örneklerinden biri de Cambridge Analytica adlı analiz şirketinin, ABD seçimlerinde, Facebook’taki 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini usulsüz bir şekilde kullanarak, onların seçimlerdeki tercihlerini yönlendirme, değiştirme yönünde reklam ve içerikler sunarak, kişileri bu doğrultuda ikna etmeye çalışmasıdır. Skandal sonunda verileri kasıtlı olarak başkan adaylarından birinin lehine kullandığını itiraf eden şirket, bu yönde geliştirilen Yapay Zekâ Algoritmasıyla, kullanıcıların Facebook hesaplarında yayımlandığı reklam ve içeriklerle, seçim hakkında fikirlerini değiştirme yönünde çalışmalar yaptığını kabul etmiştir.

Yapılan deneylerden de anlaşılacağı üzere yapay zekâ iknada, hem fayda hem de zarar sağlayabilir.  Şimdilik yapabileceğimiz tek şey, kulağımıza ikna edici sözler fısıldayan yapay zekâ robotlara karşı uyanık olmaktır.

Mustafa AVCI

 

Kaynak;

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54792252

https://www.redbull.com/tr-tr/yapay-zeka-teknolojileri-hakkinda-bir-deney

https://evrimagaci.org/yapay-zekada-devrimsel-gelisme-gpt3-nedir-ve-neden-onemlidir-10012

https://medium.com/%C3%B6%C4%9Frenme-analitikleri/yapay-zeka-i%CC%87nsanli%C4%9Fi-i%CC%87kna-edebi%CC%87li%CC%87r-mi%CC%87-4c1396c0cbca

https://clarifycapital.com/the-future-of-investment-pitching?__cf_chl_rt_tk=A9NR8yePyldi6bT2EEWIFW_qzO67te9.3zFCA8WQSko-1688118554-0-gaNycGzNCzs

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds