Yeni Nesil Kooperatifçilik: Platform Kooperatifçiliği

Alım - Satım

Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
İşletme alanında lisans ve yüksek lisans; stratejik yönetim alanında doktora yapmıştır. Üniversite deneyiminin yanında kamu/özel sektörde çeşitli şekillerde aktif olarak yer almıştır. Halen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde görev yapmakta; Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmektedir. Aynı zamanda KOBİ niteliğinde olan birçok işletmenin “Anne Girişimcileri mentörüdür”. İşletme stratejileri, insan kaynakları ve girişimcilik konularında birçok kitap bölümü, makalesi ve bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca “Dinamik Yetenekler, Rekabet Avantajı ve Çevresel Türbülans” adlı ayakkabıcılık sektörünü ele alan bir kitabı vardır. Meraklı, aksiyon almayı seven, yeni fikirleri/uygulamaları sorgulayan öğrenme aşığı bir sosyal bilimcidir.

Dr. Mehmet KAPLAN

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Platformlar ve platform ekonomisi, özellikle çevrimiçi ortamda oluşan üretici ve tüketici ekosisteminin değer değişimini ifade etmektedir. Kooperatif ise ortaklaşa iş yapmak, bireyin tek başına yapamayacağı işleri birlikte ve güçlü bir şekilde yapmaktır. Kooperatif gönüllü olarak bir araya gelen kişilerin ekonomik gereksinimlerini birlikte karşılayabilmek için oluşturdukları ve demokratik biçimde yönettikleri bir girişim modeli olarak ifade edilmektedir.

Yeni nesil kooperatifçilik olarak platform kooperatifçiliği ise platform ekonomisinin sunduğu modellerle kooperatifçilik iş modelinin birleşmesi olarak ifade edilmektedir. Özellikle son yıllarda yeni nesil bir start-up olarak meydan okuyucu başarılı uygulamalarıyla yeni bir kooperatifçilik iş modelidir. Platform kooperatifçiliği daha adaletli ve daha örnek olan bir iş ve/veya insan geleceği yaratma amacındadır. Platform kooperatifçiliği internet sahipliği ile teknolojik alt yapıyı birleştiren bir çerçevedir. Platform kooperatifçiliğin sundukları şu başlıklarla ifade edilebilmektedir;

  • Yeni nesil çalışmada sorunları azaltma: İnsanların yeni nesil çalışma şekillerinde yaşayacakları sorunlara yönelik bir alternatif gelir sağlayacak bir yapı sunacaktır. Bu gelir yeni nesil çalışma sorunlarını azaltmaya yönelik olacaktır.
  • Dayanışma ekonomisi sağlama: Herkesin birlikte ve paylaşarak daha fazla iş yapma biçimlerine odaklandığı ama paylaşarak hareket ettiği bir kooperatifçilik sunmakta ve bu da yeni bir dayanışma yaratmaktadır.
  • Daha yaşanabilir bir gelecek yaratma: İnsanların birlikte bir araya gelerek oluşturdukları uygulamalarla çevreye daha az zarar veren ve geleceği daha yaşanabilir bir dünyada yaşamayı arzulayan bir sistem kurar.

Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.

  • Çelik, A. (2018). Girişimcilik. Konya: Eğitim Kitabevi.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds