Yeni Zelanda Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton: “İş Birliğimizi Daha Yaratıcı Ve Dinamik Hale Getirebiliriz”

Alım - Satım

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 11. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

DEİK WEBİNARINDA COVİD SONRASI TÜRKİYE – YENİ ZELANDA ARASINDAKİ İŞ FIRSATLARI KONUŞULDU

YENİ ZELANDA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ WENDY HİNTON: “İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA YARATICI VE DİNAMİK HALE GETİREBİLİRİZ”

CHARLES FINNY: “TÜRK FİRMALARININ YENİ ZELANDA’DAKİ İHALELERE KATILMALARINI BEKLİYORUZ”

Türkiye ekonomisinin dinamiklerini güçlendirmek ve Türkiye’nin gücünü dünyaya taşımak için çalışmalarını aralıksız sürdüren DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yeni Zelanda İş Konseyi, 30 Haziran Salı günü Covid sonrası fırsatların konuşulduğu bir Webinar düzenledi. Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda DEİK Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi Başkanı Emin Hitay’ın moderatörlüğünü üstlendiği konferansta konuşmacı olarak Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Wendy Hinton, Yeni Zelanda-Çin ve Yeni Zelanda-Tayvan Serbest Ticaret Anlaşmalarının Baş Müzakerecisi Charles Finny ve Business NZ İcra Direktörü Catherine Beard yer aldı. Toplantıda Büyükelçi Hinton, Yeni Zelanda’nın Türkiye ile bağlarını geliştirmeye özen gösterdiğini söyledi. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin olduğunu ve Türkiye’nin, Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması’nda müzakerelerin devam ettiğini anımsatarak iki ülke için önlerinde büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

İşbirliği Türkiye ve Yeni Zelanda için fırsatlar sunuyor

Yeni Zelanda gelişmiş ve küresel pazar ekonomisi sayesinde Dünya Bankası’na göre iş yapmak için 189 ülke arasında birinci sırada yer alıyor. Büyük bir potansiyele sahip Türkiye ile Yeni Zelanda arasında daha güçlü bir ortaklık ve koordinasyonun sağlanması iki ülke için de büyük fırsatlar sunuyor. “İşe Dönüş: Yeni Zelanda Covid Sonrası Dönemde Ne Fırsatlar Sunuyor?” başlığıyla düzenlenen etkinliğe DEİK üyeleri, iş dünyası ve basın tarafından yüksek katılım sağlandı. Web konferansında pandeminin ülkelere etkileri, tarım, hayvancılık, inşaat, sanayi ve yenilenebilir enerji alanında Türkiye ile Yeni Zelanda arasında yapılabilecek işbirlikleri değerlendirildi.

Türkiye ve Yeni Zelanda birlikte kazanacak

Emin Hitay tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından söz alan Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Wendy Hinton, Türkiye ve Yeni Zelanda’nın potansiyel büyüme hedefleri ve iki ülke arasında yapılabilecek işbirlikleri hakkında şunları söyledi: “AB ile birkaç ay içinde Serbest Ticaret Anlaşması yapmayı umuyoruz. Bu gelişmeler Türkiye ve Yeni Zelanda arasında yeni anlaşmaların yapılması için yeni bir ilgi doğuracak. Türkiye ve Yeni Zelanda’daki fırsatlar daha iyi ortaya çıkacak. İki ülke arasında ticaret ortamının geliştirildiğinde, her iki ülke içinde kazan-kazan durumu yaratabilir. Kovid-19 bir korumacılık mazereti olarak kullanan bazı ülkeler oldu. Yeni Zelanda olarak bunun doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz. Yeni Zelanda ve Türkiye iki eski dost ülke. Bu dostluk yüzyıldan fazladır devam ediyor. İrade olduğu zaman birtakım şeyler değişebiliyor. İş birliğimizi daha yaratıcı ve dinamik hale getirebiliriz. Ticaret hacmimiz düşük. Vergi gibi konuların ele alınması gerekiyor. Serbest Ticaret Anlaşmaları konusunda yeni adımlar atmamız gerekiyor.

”İki ülke arasındaki yatırımlarda yeni ufuklara yelken açabiliriz”

Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi Başkanı Emin Hitay ise tedarik zinciri kırılganlıklarına en iyi şekilde adapte olan ülkelerin Kovid-19 sürecinde karlı çıkacağını söyledi. Hitay, “Türkiye’de Kovid-19’a karşı mücadelede büyük başarı elde ettik. Türkiye, altyapısı ve sağlık personeli sayesinde uluslararası bir geçiş noktası olmasına rağmen çok başarılı oldu. Türkiye, Yeniden Asya inisiyatifini geçen yıl hayata geçirdi. Asya-Pasifik bölgesine odaklanıyoruz. İki ülke arasında yatırım ve ticaret ortaklıklarını çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Yeni Zelanda, bu anlamda çok iyi eğitilmiş bir güce sahip olan bir ülke. Özellikle Ar-Ge alanında başarılı bir ülke. Türkiye ve Yeni Zelanda tarihi tecrübeler üzerine inşa edilmiş bir ilişkileri olmasına rağmen potansiyelinin altında ticaret hacmi olan iki ülke. Ticaret ve yatırım konusunda yeni ufuklara doğru yelken açmak istiyoruz” dedi.

Dünyanın en eski süt kooperatiflerinden biri olan Fonterra’nın yılda 12 Milyar ABD Doları ciro yapan bir deve dönüşümüne vurgu da yapan Emin Hitay, Fonterra’ya Türkiye’de şirket satın alma veya ortak girişim kurma yoluyla ülkemize yatırım yapması çağrısında bulundu. Çok önemli bir süt ve et ürünleri ihracatçısı olan ülkenin tarım, hayvancılık ve sanayiyi birleştirmesi açısından ülkemiz için son derece önemli bir örnek teşkil ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Hitay, kooperatifçiliğin önemini de panel sırasında ayrıca vurguladı.

Türk firmalarını bekliyoruz

İki ülke arasındaki fırsatlar hakkında konuşan Charles Finny, “AB ve Birleşik Krallık ile müzakerelerimiz devam ediyor. Yeni Zelanda, Çin ile olan müzakereler üç yıl içinde tamamladı. Türkiye ile de bir anlaşmaya gidilebilir. İnşaat sektöründe büyük fırsatlar var. Kent alanları, altyapı, demiryolları ve su hatları değişecek. Türkiye firmaları da umarız Yeni Zelanda’daki ihalelere katılırlar” değerlendirmesini yaptı.

Yeni Zelanda 12 milyar dolarlık bir dönüşüme hazırlanıyor

Türkiye, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşmasını yenileme sürecinde ve AB ile Yeni Zelanda da çok yakında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Ekonomik olarak AB’ye entegre bir ülke olan Türkiye, pandemiden sonra alternatif bir küresel üretim merkezi olmayı hedefliyor. Bu gelişmelerin ardından Türkiye-Yeni Zelanda ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da güçlendirebilir mi sorusu da webinarda gündeme geldi.

Konuyla ilgili olarak Business NZ İcra Direktörü Catherine Beard, “Türkiye de Avrupa Birliği ile olan anlaşmasını revize ediyor. Alternatif küresel müzakerelerle başarılar sağlanabilir. Teknolojik uzmanlık, tarım ve hayvancılık iyi ama geliştirilebilir. İnşaat sektörü Türkiye için önemli. Yeni Zelanda’da altyapı çalışmaları devam ediyor. Ekonomiyi canlandırmak için 12 milyar dolarlık bir dönüşüme tabi olacak. Ülkede ciddi bir konut sıkıntısı var. 20 bin kişi ev bekliyor. Her sene 2 bin 500 kişiye konut sağlanabiliyor. Türkiye’den inşaat şirketleri bu projelere katılabilir. Tarım ve tarım teknolojileriyle ilgili temmuz ayı sonunda dijital fuarı NZ Field Days (Yeni Zelanda Tarım Günleri) tarım ve hayvancılık için güzel bir örnek. Bu dijital fuara Türkleri davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds