Yetiştirilmek Üzere “5 Yıl Deneyimli” Personel Aranıyor!

Alım - Satım

Taha Nusret Bozkurt
Taha Nusret Bozkurt
1996 İstanbul - Bakırköy doğumludur. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Lojistik 2. sınıf öğrencisidir. 2015 yılından beri Zeytinburnu Belediyesi’nde görev almaktadır. Kent Konseyi ve Belediye işbirliğinde sosyal projeler gerçekleştirmektedir. Yürüttüğü projeler kapsamında lise ve üniversitelerde seminerler vermiş olan Taha Nusret BOZKURT, Ogün Haber Gazetesi’nde internet köşe yazarlığı ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kulübü Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Türkiye’de bilhassa genç işsizliği göz ardı edilemeyecek durumda. İşsizlik konusunda tek taraflı değil, çok taraflı hatalar var. İstihdam yetersizliği konusunda devlet, kendini geliştirmedikleri için öğrenciler ve yeni mezuna alan açmadıkları için de şirketler suçlanıyor. Ben bugün bu yazımda şirketlerle ilgili kısmı irdelemek istiyorum.

Çiçeği burnunda, taze bir üniversite mezunu olarak mezun olduğum lojistik bölümü ile ilgili iş ilanlarını aranan nitelikler hususunda bilgi sahibi olmak için inceliyorum. Çoğunda “Beyanname yazmayı bilen, X programını kullanabilen, forklift ehliyeti olan; depo,  lojistik ve stok yönetimi konusunda en az 2 yıl deneyimli” şeklinde nitelikler aranıyor. Nedense kimse eleman yetiştirmek istemiyor. Herkes adeta “Armut piş, ağzıma düş” mantığı ile hazır paket eleman bekliyor. Ama atlanılan bir nokta var! Yeni mezunu o almazsa, bu almazsa, şu almazsa mezun nasıl deneyim kazanacak?

Elbette ki her şirket kendi kârını düşünmek zorunda. Fakat ülkemize karşı da sorumluluklarımız unutulmamalı. Bazı büyük firmalar özel programlar düzenleyerek üniversitelerin zorunlu staj programlarını kendileri için avantaja çevirip yetenekli stajyerleri şirket bünyesine aldıklarını biliyoruz. Hatta buna bir örnek olarak; günümüzün büyük firmalarından birinde stajyerlerin birçoğu ile staj sonunda iş anlaşması yapılıp firma bünyesine katıldığı ve bir makamın boşalması durumunda da firmanın kendi içerisinde eğittiği ve ilerleme kaydettiğini gözlemlediği personeller içerisinden bu makama atama yapıldığı biliniyor. Fakat biraz gerçekçi olmak gerekir ki; bütün mezunları aynı şirketlere yönlendiremeyiz. Her mezun bu kadar şanslı olamaz.

Oysaki; deneyim, program bilme gibi durumlara bakılacağına öğrenme merakına ve iş ahlakına bakılsa daha firmalar doğru kişileri eleman olarak seçebilirler. Sürekli aynı kalıp üzerinden açılan iş ilanları yerine, yenilikçi ve yetiştirici bir mantıkla açılan iş ilanının birçok firmanın prestijini arttıracağını da düşünmekteyim.

Bu yazımda yazdıklarımı birkaç cümle ile özetlemek gerekirse; Türkiye’de halihazırda var olan genç işsizliği probleminin nedenlerinden birinin de çoğu firmanın deneyimli personel almak için iş ilanı açtığından, yetiştirmek üzere eleman alımının az olduğundan bahsettim.

Bu sorunun bir çözümü olarak şirketlerin staj dönemlerini “Yetenek avı” dönemi olarak görüp, öğrenmeye meraklı gençleri şirket bünyesine katacağı programlar düzenlemesinin faydalı olacağı kanaatindeyim.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Esen kalın.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds