Yıllık İzin Süresine Rastlayan Mazeret İzinleri Nasıl Kullanılır?

Alım - Satım

Lütfi İnciroğlu
Lütfi İnciroğluhttps://www.incirogludanismanlik.com/
İnciroğlu Danışmanlık Denetim ve Eğitim Hizmetleri şirketinin kurucu Genel Müdürü olan Lütfi İNCİROĞLU, özel sektöre yönelik iş hukuku, sendikalar hukuku, sosyal güvenlik hukuku ve yabancı çalışma izinleri hukuku alanlarında danışmanlık, denetim ve eğitim hizmetleri vermektedir. Muhtelif dergi ve gazetelerde makaleleri, çeşitli üniversitelerde, kongre ve konferanslarda sunduğu bildirileri ve yayımlanmış yedi adet kitabı bulunan İNCİROĞLU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda emekli Genel Müdür Yardımcısı’dır.

Yıllık izin süresine rastlayan evlenme, doğum, ölüm gibi sebeplerle verilen mazeret izinleri yıllık ücretli izin günlerinden sayılır mı?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 53 üncü maddesine göre, “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez”. Aynı Kanunun 56 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre de “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez”.

4857 sayılı Kanunun Ek 2 nci maddesinde ise, “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, on güne kadar ücretli izin verilir” denilmektedir.

Bu madde hükmü kapsamında verilen ücretli mazeret izinleri olaya bağlı izinlerdir. Başka bir anlatımla mazerete dayanan olayın gerçekleşmesi halinde doğan izin türleridir. Dolayısıyla işçinin yıllık ücretli iznini kullandığı esnasında, evlenmesi veya ana, baba, kardeş, eş ya da çocuğunun ölümü halinde, üç günlük mazeret izin hakkı baki olup, yıllık ücretli izin günlerinden sayılmaz. Yani işçi yıllık iznini kullanırken başına böyle bir durum gelirse, olaya bağlı olan mazeret izinlerini talep ederek kullanabilir.  Yine yıllık ücretli iznini kullandığı sırada, işçinin eşinin doğum yapması hâlinde de beş gün ücretli izin hakkı vardır. Bu iznini talep ederek kullanabilir ve yıllık izin süresinden sayılmaz. Bununla birlikte mazeret izin hakkı Kanunda iş günü olarak değil, gün olarak düzenlendiği için hafta tatiline rastlayan günler izin süresinden sayılır. Mazeret izinleri doğum, ölüm ve evlenme olayının gerçekleşmesi halinde, derhal talep edilip kullanılması gereken izinlerdir. Olay gerçekleştikten günler sonra bu tür izinlerin talep edilmesi, maddenin düzenlenme amacıyla bağdaşmaz. Örneğin işçinin evlendikten 20 gün geçtikten sonra bu iznini talep etmesi doğru olmaz.

Sonuç itibariyle, yıllık ücretli izin günlerine rastlayan evlenme, ölüm, doğum, doğal afetler, seminer ve diğer sebeplerle, işçiye verilmesi gereken izinler, yıllık ücretli izin günlerinden sayılmaz.

 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds