Hayatın her alanında olduğu gibi, iş dünyasında da belirsizliklerle dolu bir 2020 yılını geride bıraktık. Satın alma ve tedarik ekipleri için “yeni normale” uyum sağlamak hiç de kolay olmadı.

Bir yandan tüketici talepleri değişirken, öte yandan sektörel bazda farklı çözümler üretme zorunluluğu doğdu. Seyahat firmaları, yeme-içme sektörü ve turistik işletmeler pandemiden çok fazla etkilenirken, perakende sektörü fiziksel mağazacılıktan e-ticarete doğru geçişini hızlandırdı. Sağlık sektörünün ise, tedarik zincirindeki yetersizlikler, kesintiler ve zorluklarla en fazla karşılaşan sektör olduğunu söyleyebiliriz.

Sağlık Sektörü Öncülüğünde Yeni Satın Alma

Covid-19 pandemisi sürecinde, en yoğun satın alma faaliyeti yürüten kuruluşlar, sağlık kuruluşları oldu. Mayıs 2020’de yayınlanan NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti) raporuna göre; İngiltere’deki hastaneler, hastane başına yıllık £3.000.000 ila £5.000.000 tasarruf beklentisi ile e-satınalma sistemine geçiş yapmaya başladı.

NHS Tedarik Zincirinde e-ticaret girişim mimarı olan David Rabjohns konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu strateji (e-satınalma); tedarik süreci boyunca şeffaflığa ve daha verimli maliyet hesabına izin verecek, tedarik zincirini basitleştirecek. Ayrıca, NHS genelinde daha bütünleşik bir satın alma sistemi kullanmak, ürün karşılaştırma, sipariş birleştirme ve standardizasyona olanak tanıyacak. ”

Daha Fazla Veri, Daha Güçlü Takım Çalışması

Görünen o ki, 2021’de satın alma uzmanları daha fazla veriye erişim ihtiyacı içinde. Etkili ve sürdürülebilir bir satın alma stratejisi için kendi ticari faaliyetlerinizden tedarik zincirinizin durumuna ve hatta ülke ekonomisi hakkında bilgiye erişmek, ardından hepsini eylem planlarına dönüştürmek gerekli.

Bilgi akışının daha şeffaf olduğu, ölçülebilir ve raporlanabilir kriterlere göre karar alınan ve belirli bir stratejiye dayanan satın alma süreçlerine sahip olmak için e-satınalmaya yönelmek sıradaki adım gibi görünüyor.

Satın alma ekipleri için bir diğer önemli nokta ise; “takım çalışması.” Özellikle, uzaktan çalışmanın bu dönemde gerekliliğe dönüşmesi, yüz yüze iletişime alışkın olan birçok şirketi zorluyor. Çoğu zaman farklı ekiplerin birlikte çalışmasını, yoğun insan ilişkilerini ve iletişimi gerektiren satın alma için uzaktan çalışma, ciddi bir mücadele.

Satın almada “yeni normale” uyum sağlarken satın alma uzmanlarına destek olacak güncel önerilere Taahhut Blog’u ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

taahhut.com
Türkiye’nin Yeni Nesil Satın Alma ve Ticaret Portalı

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.