Başarılı Bir Sunum İçin 10/20/30 Kuralı

Alım - Satım

Prof. Dr. Umut Omay
Prof. Dr. Umut Omay
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesidir. İnsan Kaynakları Yönetimi, Çalışma Psikolojisi, Çalışma Sosyolojisi, Sosyal Politika ve Endüstri İlişkileri alanları başta olmak üzere lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermekte ve aynı alanlarda ulusal ve uluslararası olarak yayınlanmış çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

Girişimcilik literatürünün önde gelen isimlerinden Guy Kawasaki, özellikle potansiyel yatırımcılara yönelik ya da pazarlama amaçlı olarak başarılı ve etkileyici bir PowerPoint sunumunun gerçekleştirilebilmesinin şifresinin 10, 20 ve 30 olmak üzere 3 sayı ile özetlenebileceğini ileri sürmektedir (1).

Kawasaki’ye göre bir sunum ideal olarak 10 slayttan fazla olmamalı, en fazla 20 dakika sürecek şekilde planlanmalı ve sunum en az 30 punto büyüklüğü ile hazırlanmalıdır (2).

10 slayt ile getirilen sınırlamanın temel amacı sunumda en önemli noktaların yer almasını sağlamaktır. Dolayısıyla bu yaklaşım gereksiz ayrıntıların ortadan kaldırılmasını ve temel fikir üzerinde odaklanılmasını hedeflemektedir (2, 3). Bunun ayrıca psikoloji bilimi ile yakından ilişkisi olduğu da söylenebilir. Çünkü ortalama bir insan bir seferde 10 parçadan fazla veriye dikkatini yoğunlaştırıp bunları aklında tutamamaktadır (4). Ayrıca temel noktalara görsel olarak yer verip detayları sözlü olarak aktarmanın daha etkili olduğu düşünülmektedir (3).

Toplantı ya da görüşme için 1 saat ayrılmış olsa bile bir sunumun 20 dakikayı geçmeyecek şekilde tasarlanması da gerekmekte olup, bunun birçok nedeni bulunmaktadır: Örneğin mutlaka bir teknik sorun yaşanacaktır. Ayrıca katılımcılardan bazıları toplantıya geç kalabilir ya da sizden önceki toplantı uzadığı için o günün zaman planına uyabilmek için size daha kısa bir süre ayrılabilir. Diğer yandan sunumunuz ya da iş fikriniz dikkat çekici ise, size ayrılan süreden daha kısa bir sunum yapmanın avantajı ile bu konuda sorulabilecek sorulara doyurucu yanıt verebilmek ve böylelikle dinleyicilerle daha güçlü bir iletişim kurabilmek için vakit kazanmış da olursunuz (1, 2, 3, 4).

Sunumun en az 30 punto büyüklüğü ile hazırlanmasına yönelik önerinin dayandığı fikir, daha küçük punto büyüklüğünün sunumda ister istemez daha fazla kelime ve cümle kullanılmasına neden olması ve bunun sonucunda da sunumu dinleyenlerin dikkatlerinin yalnızca görsel metin üzerinde yoğunlaşmasına bağlı olarak sunumun dinleyiciler üzerindeki etkisinin azalmasıyla açıklanabilir. Daha büyük puntoların kullanılması doğal olarak yalnızca önemli ve dikkat çekici noktaların sunumda yer almasını sağlayacaktır (1, 2, 3, 4).

Kawasaki en az 30 punto büyüklüğüne getirilebilecek itirazlara yönelik olarak şakayla karışık şu alternatifi de önermektedir: Katılımcılardan en yaşlı olanının yaşının yarısı ideal punto büyüklüğünün ne olması gerektiğini belirler! (2).

Kısaca özetlemek gerekirse Kawasaki’nin başarılı bir PowerPoint sunumu için önerdiği 10/20/30 kuralının temel mantığının iş dünyasının hızlı temposuna uygun olarak özden ve ana fikirden uzaklaşmadan sunum yapabilmeye yönelik olduğu söylenebilir.

Ne var ki, dikkatten kaçırılmaması gereken nokta, böylesi bir sunumun yalnızca genel hatlarıyla bir fikir vereceğidir. Zaten Kawasaki de 10/20/30 kuralının ilk aşamada dikkat çekmek için yararlı olabileceğini, karşı tarafın dikkatinin çekilmesi sonucunda daha fazla detay istenildiğinin bu duruma hazır olunması gerektiğini de belirtmektedir (1). Dolayısıyla başarılı bir sunumun aslında dikkat çekmek ve eğer bu başarılırsa ikna etmek olarak ifade edilebilecek 2 bölümden oluştuğu söylenebilir. Bu nedenle iş hayatında dikkat çekmek kadar ikna etmenin de önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Prof. Dr. Umut OMAY

Kaynaklar:

(1) Kawasaki, G. (2015), The Art of the Start 2.0, Penguin Books.

(2) Kawasaki, G. (2005), “The 10/20/30 Rule of PowerPoint”, https://guykawasaki.com/the_102030_rule/,  (08.02.2023).

(3) Halligan, B. (2020), “What Is the 10/20/30 Rule of PowerPoint?”, https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/1056/steve-jobs-guy-kawasaki-powerpoint-best-practices.aspx, (08.02.2023).

(4) “The 10-20-30 Rule of PowerPoint – How it Can Make (or Break) Your Best Marketing Presentations”, https://www.verdanabold.com/post/the-10-20-30-rule-of-powerpoint-how-it-can-make-or-break-your-best-marketing-presentations, (08.02.2023).

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds