Buyer Network İş ve Ticaret Platformu, webinar serisine Pazar günü gerçekleştirdiği Sürdürülebilir Duygusal Dayanıklılık semineri ile devam etti.
Yönetici ve kariyer Koçu, eğitmen İlker Canbulut, katılımcılara içinde bulunduğumuz karantina günlerinde kariyer gelişimlerinin devam etmesi için bilgi verdi. Prof. Dr. Murat Erdal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda İlker Bey, Covid-19 ve sonrası dönemde daha hızlı bir şekilde değişim içerisinde olan iş dünyası insanlarının kariyerleri için öneriler sundu. Sn. Canbulut, katılımcılarımızın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte gelen soruları da yanıtsız bırakmadı.
Bu serinin devamının geleceğini bildiren Sn. Erdal, bir sonraki hafta da etkinliklerin yoğun bir şekilde devam edeceğini duyurdu.
“Karantina Günleri ve Sonrasında Duygusal Açıdan Dayanıklılık Nasıl Sağlanır?
COVİD-19 salgını ile birlikte adeta bir günde, akşamdan sabaha hızla değişen dünyanın bizden istediği ilk şey bu değişimle duygusal olarak uyum içinde ve dayanıklı olabilmemiz. Son 20 yıldır bir kavram vardı depremle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz diye şimdi de değişim süreciyle birlikte yaşamayı öğrenme dönemi başladı.
İçinde bulunduğumuz günler ve sonrasında değişim süreciyle duygusal olarak uyum içinde ve sürdürülebilir bir duygusal dayanıklılık içinde olabilmek için 5 adımlık bir yol önerilebilir.
1 – Öncelikle düşünce biçiminizi gözden geçirin.
Charles Swindoll’ün bir sözü var: “Hayatımın %10’u başıma gelenlerden, %90’ı ise benim onlara verdiğim tepkilerden meydana geliyor” diye.
İçinde bulunduğumuz zorunlu Corona günlerini değiştiremeyiz. Ama bunun üzerimizdeki etkilerini değiştirebiliriz. Ya neler yapabileceğimize odaklanıp zinde kalacağız ya da kaderi, hayatı, bir yerlerde yanlış yarasayı yiyen o yanlış Çinliyi suçlayıp zamanımızı çürüteceğiz. Biri çözüme, diğeri soruna odaklanmak demektir.
2 – Kendinize Kısa, Orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin.
5 veya 7 yıl sonrası için sizi heyecanlandıran bir hedef belirleyin. Bunları kesin ve net rakamlar olarak ifade edin. 5 yıllık, 1 yıllık, 1 aylık varış istasyonlarınız yani ara hedefleriniz olsun.
Eğer yapmakta olduğunuz şeyleri büyük bir şeyin bir parçası olarak görürseniz, kendinizi harika hissedersiniz.
Bu hedef şimdiki zamanla, gelecek zaman arasında kurulan bir köprüdür. İnsanı dayanıklı kılan şey bu hedefin kendisinden ziyade hedefe doğru ilerleme içerisinde olmaktır.
3 –Güçlü yanlarınızı listeleyin.
Hayatlar güçlü yanlar üzerine kurulur. Becerileriniz, kişilik ve karakter özellikleriniz, sıkı sıkıya sarıldığınız değerleriniz, yetenekleriniz, bilgi birikimi ve donanımlarınız olabilir. Elon Musk der ki, “Hangi okul mezunu olduğunuzun artık hiçbir önemi yok. Hangi becerilere sahip olduğunuzun önemi var.”
Her bir beceri, yetenek altın bir bileziktir. Soru, değişen yeni dünya için sizin kolunuzda kaç altın bilezik olduğudur. İşte tam da bugünler, ilgi alanınıza göre bunları artırma günleri.
4 – Zamanı Dost edinin.
Bir insan doğduğu andan itibaren en önemli müttefiki zamandır. Ama biz büyüdükçe bu müttefiki kaybederiz. Zamanın bizim aleyhimizde geliştiği hissine kapılırız.
İşte Corona günleri zaman çizgisi üzerinde adeta size özel bir parantez açtı. Bu parantezin içini dilediğiniz gibi doldurabilirsiniz.
5 – Olumlu Sosyal İlişkiler kurun.
Günümüz iş dünyasında sürdürülebilir başarılar elde edebilmek, kurduğumuz etkili iletişim ve etkileşimlerin bir sonucudur. Her başarı, bir ekip çalışmasının sonucudur. Hatta sizi engellemeye çalışanlar bile bu başarı hikâyesinde pay sahibidir. Yoksa kötü komşu insanı ev sahibi yapar mıydı? Hepimiz sosyal yönümüzden güç alırız. Duygusal dayanıklılığımızın önemli kısmı oradan gelir.
Bir Amerikan yerlisi, beraberindeki bir grup göçmene rehberlik ediyormuş. Hızlı bir tempoyla 2 günlük bir yürüyüşten sonra yerli aniden durmuş. Beraberindekiler “Geldik mi?” Diye sormuşlar. Yerli “Hayır, ama buraya kadar çok hızlı geldik. Ruhumuz geride kaldı, bize yetişmesini bekliyoruz.”
Bu Corona günleri hem geriye bakıp ruhumuzu beklemek, onu onarabilmek hem de ileriye doğru yeni bir adım atabilmek için büyük fırsatlar içeriyor olabilir.
Churcil’in dediği gibi ‘Hiçbir krizi israf etmeyin.’ ”
İlker Canbulut
BuyerNetwork.net İş ve Ticaret Paltformunda etkinlikler sayfasından
https://buyernetwork.net/etkinlikler/
webinar programını inceleyebilirsiniz.
30 Nisan 2020 Perşembe Saat 14:00 COVID, Gümrük Operasyonlarındaki Değişiklikler ve Uygulamaları konuşacağız. Bağlantı Linki : webinar.buyernetwork.net