Çağın Gerekliliği: Dijital Pazarlama

Alım - Satım

Nilay Sayan
Nilay Sayanhttps://scholar.google.com.tr/citations?user=F6p1wp0AAAAJ&hl=tr
Kocaeli Üniversitesi İşletme Lisans bölümünden mezun olduktan sonra yine Kocaeli Üniversitesi'nde Üretim Yönetimi ve Pazarlama Tezli Yüksek Lisans eğitimime başladım ve tezimi markalaşma üzerine hazırlayarak derece ile mezun oldum. Sonrasında ise Marmara Üniversitesi Pazarlama bilim dalında Doktora eğitimime başladım. Şu anda doktora tez aşamasında olup elektronik ticaret üzerine çalışmaktayım. Aynı zamanda dijital dünyanın gerisinde kalmamak için İTÜ'de Dijital ve Sosyal Medya Pazarlama Yöneticiliği eğitimi aldım ve şu anda Poligon Interactive'de dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmaktayım. Çeşitli konulardaki akademik çalışmalarıma ve yazılarıma (seminer, bildiri, makale, tez, dergi, tv programı) ek olarak; Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının desteklediği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü çeşitli projelerde araştırmacı olarak görev aldım.

Çağın Gerekliliği: Dijital Pazarlama

“Dünyada pazarlama farkındalığının artmasını sağlamak refahın, servetin yaygınlaşmasına ve daha adil dağılımına katkıda bulunmaktır.” Philip Kotler

Markanızın dijitalde de mevcudiyetini ortaya koyması önemli bir gerçek, evet. Ancak, klasik pazarlama olmadan dijital pazarlama olmayacağını ve pazarlama stratejisi olmadan yapılan her reklam harcamasının ise boşa gideceğini hatırlatarak yazıma başlamak isterim. Artık pazarlamasını iyi yapanlar değil, çok daha iyi yapan markaların ayakta kalabilecekleri öngörülüyor. Zira markayı yaratan ve işletmelerin geleceğini oluşturan şey pazarlamadır. Dolayısıyla dijitali ve pazarlamayı birbirinden ayıramayız.

Pazarlamanın Türkiye’de bilimsiz gerçekleşmesinden dolayı her daim sürdürülebilir pazarlama kampanyaları görememekteyiz. Pazarlama bir sanat olmakla birlikte bilimsiz bir sanat olamayacağını, bilimden ayrı düşmememiz gerektiğini idrak etmemiz şart. Unutulmamalıdır ki; iyi bir pazarlama stratejisine sahip değilseniz dijitalde olağanüstü bir kampanya da hazırlasanız maalesef ki işe yaramayacaktır. Pazarlamanın öncülerinden görülen Amerikalı JohnWanamaker’in çok meşhur bir sözü vardır: “Reklam harcamalarımın yarısının boşa gittiğini biliyorum ama hangi yarısının bilmiyorum.”. Tabii artık dijitaldeki kırılımlardan hangi yarısının boşa gittiğini görmek mümkün ama elimizde doğru bir pazarlama stratejisi yoksa mucizeler beklemek de hayal olur. Öyle değil mi?

Peki Ne Yapmalı, Doğrusu Nasıl Olmalı?

Öncelikle bütünleşik pazarlama bilinci ile hareket etmelisiniz. Bilgiye ulaşmanın çok daha kolay ve mümkün olduğu günümüz koşullarında tüketicinin, markanızla ilgili her kanaldan bilgi edinebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebeple, marka itibarınız ve yarattığınız algı konusunda çok dikkatli olmalısınız.

Yaşadığımız dijital dönüşümle birlikte işletmelerin bu dönüşüme ayak uydurması ve her iletişim kanalında bulunması elbette ki önemli bir husus. Bu sebeple, satış kanalınızı fizikselle sınırlı bırakmayıp sanal ortama da taşımak ve daha fazla kitleye ulaşmak istiyorsanız; markanıza ait web sitesini oluştururken müşterinin zihninde soru işaretlerine yer bırakmayacak şekilde tasarlamanız gerekmektedir. Ürün görselleri ve bilgisi, marka hikayesi, satış noktaları, iletişim bilgileri, teslimat süreci, ödeme seçenekleri, markanın sosyal platformlardaki diğer hesapları gibi akla gelebilecek her türlü bilgiyi özgün ve ilgi çekecek şekilde paylaşmalısınız. Bu sayede sayfanızı ziyaret eden müşterilerin sayfanızda daha fazla kalmalarını ve müşteri deneyiminin daha iyi hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bir diğer husus; iyi bir pazarlama stratejiniz olmalı. Bunun için de kadronuzu alanında uzmanlaşmış, kendini geliştirmiş insanlardan oluşturmalısınız. Ancak önce pazarlamanın ne olduğuna dair farkındalık bilincinin oluşması gerekiyor. Ne yazık ki halen daha ‘pazarlama ve satış’, ‘pazarlama ve reklam’ kavramlarının aynı şey olduğunu düşünen azımsanmayacak bir çoğunluk var. Hatta öyle ki iş ilanlarında “pazarlama ve satış müdürü”, “pazarlama ve reklam uzmanı” (bu örnekleri çoğaltmak mümkün) alımı yapan, ayrı ayrı olması gereken bu departmanları tek bir çatıda birleştiren firmaları görmekteyiz. Bu sebeple, önce yöneticilerin bu yanlışı düzeltmesi ve akabinde doğru insanları şirkete çekmeleri gerekiyor.

Yine çok sık rastlanılan bir diğer hata; çoğu markanın değer maksimizasyonundan ziyade kâr maksimizasyonuna odaklandığını görüyoruz. Ancak unuttukları, göz ardı ettikleri çok önemli

bir şey var ki satışa odaklanan marka olamaz! Güçlü bir pazarlama stratejisi, tüm satış çabalarını gereksiz kılar; ürün/hizmet kendi kendini sattırmayı başarır.

Bilindiği üzere tüketiciler çok fazla marka ile karşı karşıya ve artık “ürünün görseli güzelmiş, satın alayım” fikrinin ortaya çıkması çok daha zor. Çok fazla seçenek arasından tüketicinin markanızı fark etmesini ve tercih etmesini sağlamak için bir değer yaratmanız şart. Bu değer, markanızın hikayesi olabileceği gibi kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunmanız ya da insana, hayvana, doğaya ve çevreye saygı anlamında marka faaliyetlerinizde kurumsal sosyal aktivizmibenimsediğinizi sürdürülebilir üretim ve pazarlama süreci açısından vurgulamanız ile bağlantılı olabilir.

Bunlar dışında, elektronik ticarette artık yatay etkileşim söz konusu ve bir müşterinin satın alma kararında etkileyici olan; satıcı değil, yine başka bir müşteri. Dolayısıyla, satış sonrası müşteri memnuniyetini sağlamanız artık çok daha önemli. Oluşan memnuniyetin ya da memnuniyetsizliğin ürün yorumu olarak paylaşılması ve bu yorumları sitenizi ziyaret edenlere şeffaf bir şekilde göstermeniz güvenilirlik yaratmak açısından oldukça önemli. Bu sebeple, yarattığınız bu etkinin potansiyel müşterileri çekme ya da kaçırma anlamında etkisi olacağının bilinciyle hareket etmelisiniz. Tabii yarattığınız bu etki mevcut müşterinizi elinizde tutup tutmayacağınız konusunda da etkili olacak. Dolayısıyla ürünü müşterinize gönderirken özenli bir not, minik bir hediye ile paketlemeniz müşterinizin kendisini daha özel hissetmesine ve markanız ile duygusal bir bağ kurmasına yardımcı olabilir. Bu da müşterinizin markanızdan bahsederken iyi bir etki yaratmasına yol açacaktır.

Genel olarak tüm bu hususlara dikkat ettikten sonra, markanızın dijital kanaldaki kampanyalarını yürütmesi için güvendiğiniz, alanında iyi işler çıkardığına emin olduğunuz bir ajansla iletişime geçebilir; bu konuda yardım ve destek hizmeti alabilirsiniz. Bu sayede, dijitalde daha başka neler yapmanız gerektiği, analitik raporlardan elde edilen veriler doğrultusunda markanızın iletişim şeklinin nasıl olması gerektiği, müşteri deneyiminin nasıl daha iyi hale getirilebileceği konularında hizmet alarak markanızı çok daha değerli bir konuma taşıyabilirsiniz.

Nilay Sayan
Pazarlama Doktorantı & Dijital Pazarlama Uzmanı
Poligon Interactive

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds