GİG EKONOMİSİ

Alım - Satım

Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
İşletme alanında lisans ve yüksek lisans; stratejik yönetim alanında doktora yapmıştır. Üniversite deneyiminin yanında kamu/özel sektörde çeşitli şekillerde aktif olarak yer almıştır. Halen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde görev yapmakta; Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmektedir. Aynı zamanda KOBİ niteliğinde olan birçok işletmenin “Anne Girişimcileri mentörüdür”. İşletme stratejileri, insan kaynakları ve girişimcilik konularında birçok kitap bölümü, makalesi ve bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca “Dinamik Yetenekler, Rekabet Avantajı ve Çevresel Türbülans” adlı ayakkabıcılık sektörünü ele alan bir kitabı vardır. Meraklı, aksiyon almayı seven, yeni fikirleri/uygulamaları sorgulayan öğrenme aşığı bir sosyal bilimcidir.

Dr. Mehmet KAPLAN

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

GİG ekonomisi; bilgi, iletişim ve mobil teknolojilerinin hızlı gelişmesi, insanların hemen ve özgürce para kazanma isteği ve freelance platformların çoğalmasıyla ortaya çıkan ve gelişen bir kavramdır. Kavramın kendisi müzik sektöründen gelen bir terim olarak “kısa süreli iş” anlamında ifade edilmektedir. Aslında pandeminin de etkisiyle insanlar artık hem biraz zorunluluk hem de isteğiyle kendilerine yeni iş/işletmecilik fırsatları yaratmaktadır.

GİG ekonomisi esnek çalışma modelini temel almakta; işletme ile çalışan birey arasındaki ilişki yüzeysel ve muğlak düzeyde olmakta; çalışanlar bir nevi taşeron statüsünde yer almaktadırlar. Aslında uluslararası bir perspektiften bakıldığında ülkelerin iş kanunlarının çevresinde dolanarak onlardan muaf olma durumu bulunmaktadır.

GİG ekonomisi dijital bir platform ekonomisi olarak kendi içerisinde iki farklı bağlamda çalışmaktadır. Birinci bağlamda coğrafi olarak bir sınırlılık söz konusudur. Coğrafi sınırlılıktan dolayı işin belli bir coğrafyada gerçekleştiği bir platform vardır. Uber, Lyft, Doordash ve Didi Chuxing gibi işletmeler birinci bağlamda yer almaktadır. İkinci bağlamda ise “Cloudwork” olarak bilinen çevrimiçi/serbest çalışma platformu bulunmaktadır. İkinci bağlamda yer alan bir birey coğrafi olarak bağımsızdır. Sözgelimi; birinci bağlamda Uber işletmesi çalışanı yaşadığı şehirde sürücülük yapmaktadır. İkinci bağlamda bir çalışan dünyanın bir ucunda yaşarken hem yaşadığı şehir için hem de dünyanın diğer ucuna iş yapabilmektedir.

GİG ekonomisinin işletmelere en büyük yansıması; bazı işletmelerin bu ekonomiyi gelir artırma ve büyüme için fırsat odaklı düşünerek hareket etmesiyle sonuçlanabilmektedir. GİG ekonomisi üzerinden kendilerine yeni iş alanları/fırsatları yaratan bireylerin yeteneklerinden minimum maliyet ancak maksimum fayda sağlayacak şekilde planlama yapan/yapacak olan işletmeler kazan-kazan anlayışı yaratabilmektedirler.

Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserler konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.

  • Woodcock, J. ve Graham, M. (2020). The gig economy: A critical introduction. Polity.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds