İhracatın Finansmanı – VI

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

VESAİK MUKABİLİ İHRACAT EVRAĞININ KREDİLENDİRİLMESİ

İHRACAT VESAİKİ ÜZERİNDEN AVANS KREDİSİ

Vesaik karşılığında bankaların kredi kullandırmasıdır.

Bu aynı zamanda;

sevk sonrası ihracat kredisi

olarak da görülebilir.

Verilecek kredi TPKK – Türk Parasını Koruma Kanunu hükümlerine göre kullandırılır. Kredinin azami tutarı ibraz edilecek vesaikin FOB değerini aşamaz ancak uygulama olarak belli bir marj uygulanması (faiz ve komisyon, diğer giderler vb) esas alınır ve kalan bakiye firmaya kullandırılır.

Döviz kredilerinde kullanım süre limiti 16 Haziran 2009 tarih 2009 / 15083 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılmış olup, döviz kredisini kullanacak kişinin bankalarla bu süreyi serbestçe belirlemesi gerekmektedir.

VESAİK SADECE TEMİNATA ALINIR, İHRACAT BEDELİ TAHSİL EDİLDİĞİNDE İSE KREDİYE MAHSUP EDİLİR.

KREDİ TEMİNATI OLACAK VESAİKTE BANKANIN ARAMASI GEREKEN KOŞULLAR NEDİR?

      • Vesaik arasında bulunan konşimentoya alıcı (consignee) mutlaka kredi veren bankanın adı yazılmalıdır. Bu şekilde tanzim edilmiş konşimento ise tahsil bankasına gönderileceği zaman, tahsile gönderen banka tarafından karşı banka emrine ciro edilmelidir. Bu yolla malların konşimentodaki mülkiyet hakkı ciro yolu ile tahsil bankasına geçmiş olacaktır. Consignee: KARABANK olmalıdır
      • Tam takım konşimento (3 orijinal, 3 kopi) bankaya takdim edilmelidir. Bu yolla söz konusu mallara ait mülkiyet hakkını elinde bulunduran konşimentonun tamamı bankaya ibraz edilmiş olacak ve bankanın bilgisi dışında hareket eden bulunmayacaktır.
    • – CIF teslim şekline göre yüklemelerde sigorta poliçesinin, mallara ilişkin herhangi bir hasar vukuunda tazmin talebinde bulunulmasını teminen  banka adına yapılmasında yarar vardır.

 

    • – Malların ihracatının riskli ülkelere yapılmaması gereklidir.

 

    – Bozulabilen mallara ait ihracatların vesaikleri teminata alınmamalıdır.
    • Kredi Teminatı olacak ihracat evrakları CIF esasına göre hazırlanmışsa, evraklar arasında bulunan sigorta poliçesinin yukarıda yazılı olduğu gibi olması durumunda bankamız adına ciro ettirilmelidir. Ciro ile hasar vukuunda tazminat bankamıza ödenecektir.
    • Ülke riski olan vesaik teminata alınmamalıdır. Ülke riski olan vesaikin tahsilinde muhtemel risklerin var olabileceği unutulmamalıdır. Muhtemel risklerin azaltılması için Türk Eximbank İhracat Kredi Sigortası yaptırılması yerinde olur.

1 Yorum

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds